„Ginčas, apie kurį praneša ir režimą palaikančioji pusė, ir prieš režimą protestuojantys aktyvistai, taip pat naujienų puslapiai, prasidėjo nuo 22 m. Mohammado Makhloufo įrašų socialiniuose tinkluose. M. Makhloufo tėvas yra Rami Makhloufas – B. Assado pusbrolis, kuriam priklauso daug stambiausių Sirijos įmonių, – rašo leidinys. – M. Makhloufas išgarsėjo dėl savo instagramo paskyros, kurioje skelbia savo nuotraukas – pozuoja didžiulėje viloje Dubajuje, kurioje gyvena, ir šalia prabangių automobilių. Viename iš neseniai paskelbtų straipsnių jis tvirtino, kad ruošiasi investuoti 300 mln. dolerių (apytikriai 272 mln. EUR) į nekilnojamąjį turtą Sirijoje, pareiškęs, kad pinigus gavo iš savo verslo.“

„Tai išprovokavo skilimą, kurio pasekmės, kalbama, yra tarptautinio masto. Pranešama, kad B. Assado veiksmus paskatino Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, neva pareikalavęs padengti 3 mlrd. dolerių (apytikriai 2,72 mlrd. EUR) skolas, pareiškęs, kad jei Sirijos valstybė lėšų neturi, jų tikrai turi Makhloufų šeima.“

Taip pat turima duomenų, kad B. Assadas mėgina palaipsniui susigrąžinti valstybės, per užsitęsusį pilietinį karą pasidalijusios į dvi stovyklas, kontrolę, ir R. Makhloufo pinigai buvo panaudoti finansuoti daliniams, kurie, manoma, palaiko B. Assadą, bet formaliai nepriklauso armijai“, – rašoma straipsnyje.

„Turimais duomenimis, 50-metis R. Makhloufas atsisakė atiduoti savo šeimos turtą, todėl jis buvo konfiskuotas „kovos su korupcija kampanijos“ pagrindu. Keliuose pranešimuose pabrėžiama, kad R. Makhloufui, kuris tuo metu buvo Damaske, taip pat dviem jo broliams ir tėvui (kuris yra jau mirusios B. Assado motinos Anisos brolis) buvo paskelbtas namų areštas“, – praneša „The Times“ ir priduria, kad ši informacija nėra patvirtinta, bet „Facebook“ paskyroje, akivaizdžiai priklausančioje kitam R. Makhloufo pusbroliui, Nesrinui, buvo paskelbta paslaptinga žinutė su saitažodžiu „#housearrest“ („namų areštas“).

„R. Makhloufas daug metų buvo laikomas finansiniu B. Assado režimo ramsčiu. B. Assado tėvas Hafezas Assadas paskyrė R. Makhloufo tėvą atsakingu už gausios šeimos finansus. Kai atėjus į valdžią dabartiniam prezidentui, žadėjusiam reformas, kai kurios ekonomikos sritys buvo privatizuotos, R. Makhloufas pastatė savo asmeninę imperiją (...)“, – rašo „The Times“.

„Nesutarimai šeimoje prasidėjo po Anisos Makhlouf mirties 2016 m. ir sustiprėjo dėl to, kad B. Assadas, nepaisant akivaizdžios „pergalės“ pilietiniame kare, nesugebėjo finansuoti valstybės atkūrimo“, – pažymima publikacijoje.

„Kalbos apie Rusijos dalyvavimą šiame skandale mažiau pagrįstos, – pabrėžia leidinys, – tačiau panašu, kad tariamas V. Putino reikalavimas grąžinti pinigus sutampa su Rusijos specialiųjų pajėgų atvykimu padėti režimui vykdyti puolimą Idlibe šiaurės vakarų Sirijoje. Taip pat pasigirsta kalbų, esą, rusams nepatinka ne tik tai, kad su R. Makhloufu susijusios grupuotės kišasi į reikalus, bet ir jų ryšiai su Iranu, kurio pajėgos kare bendradarbiauja su Rusija ir režimu, bet kuris regione turi ir kitų ilgalaikių interesų.“

JAV mokslininko Joshua Landiso, turinčio režimui artimų ryšių, teigimu, skilimo pagrindas, jo manymu, iš esmės yra pinigai, ir jis netiki, kad Makhloufai formaliai buvo areštuoti.

„Kaip papasakojo man žmonės, turintys kontaktų su režimui artimais šaltiniais, Ramis ir kiti neinvestuoja savo šalyje, – pasakoja jis. – Šios antikorupcinės kampanijos tikslas – nubausti jį už tai, kad jo pinigai – užsienyje.“ (...)