„Nekilnojamojo turto kainos kyla ir toliau kils, tai – įprasti ir normalūs šios rinkos dėsniai gerėjant bendrai šalies ekonominei situacijai. Darbo užmokestis pastaraisiais metais kilo arba proporcingai, arba sparčiau nei NT kainos, tad tai yra ženkli apsauga nuo rinkos perdegimo ir burbulo sprogimo“, – sako M. Mikočiūnas.

„Kainas rinkoje taip pat adekvačiai augina ir gilus lietuvių įprotis įsigyti nuosavą būstą, o pastaruoju metu paklausą dar padidina augusios investicijos į NT, tikintis pelningos trumpalaikės nuomos. Ne paskutinėje vietoje ir pagerėjusi demografinė padėtis – Lietuvos NT rinka aktyvėjo dėl „Brexit“ grėsmės, kai užsienyje uždirbti pinigai virto investicijomis į NT Lietuvoje. Tai – trumpalaikis, bet šiuo laikotarpiu gana ryškus efektas. Be to, demografinę padėtį gerino ir nemaža ukrainiečių imigracija į Lietuvą“, – pasakoja NT ekspertas.

M. Mikočiūnas pabrėžia, kad net ir pagrįstai bei sveikai auganti rinka šiuo metu dar yra ir tinkamai reguliuojama ir apsaugota. „Didelę įtaką saugiam NT rinkos plėtojimuisi turėjo po 2008-ųjų krizės bankų pradėtos taikyti sugriežtintos skolinimosi taisyklės. Tad dabar rinka auga ne laukinėmis sąlygomis, bet turėdama saugiklius, verčiančius atidžiau įvertinti ir apgalvoti konkrečių NT objektų vystymą ir pirkimą. Įtakos turi ir kokybiški sutelktiniai fondai, renkantys investicijas į NT“, – vardija M. Mikočiūnas.

NT ekspertas apibendrina, kad dabartinis kainų augimas – pagrįstas ir saugus. Pasak M. Mikočiūno, net potenciali ekonominė krizė jų nebesugrąžintų į 2010 metų mažiausių kainų lygį. „Šiuo metu Vilniuje kainų augimas stabilizavosi iki 5 proc., o Kaune toliau auga iki 12 proc. per metus. Dalis žmonių laukia palankesnio laiko būsto pirkimui, t.y. krizės. Tačiau, mano manymu, net jai atėjus ir kainoms trumpam nukritus, pirkėjai sutaupytų apie 10 proc., o jei žadėtoji krizė visgi mus aplenks, už NT teks mokėti dar 5 ar 15 proc. brangiau nei šiuo metu.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)