Jo vadovaujami socialistai laimėjo balandį vykusius rinkimus, tačiau jiems pritrūko balsų iki daugumos. P. Sanchezas turi iki rugsėjo 23 dienos įtikinti labai suskaldytą parlamentą paskirti jį ministru pirmininku. Kitu atveju lapkričio mėnesį šalyje bus rengiami nauji visuotiniai rinkimai – ketvirti per tiek pat metų.

P. Sanchezas liepą dukart pralaimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo parlamente, Socialistų partijai ir „Podemos“ nepavykus susitarti pirmą kartą Ispanijos šiuolaikinėje istorijoje formuoti koalicinę vyriausybę.

Šįkart P. Sanchezas nebesiekia sudaryti koalicijos su kraštutiniais kairiaisiais, ir vietoje to norėtų pasirašyti su jais „paktą“ mainais į „Podemos“ paramą per balsavimą dėl pasitikėjimo parlamente.

Koalicinė vyriausybė „nebuvo perspektyvi ir vis dar nėra tokia“, pareiškė P. Sanchezas.

„Nebuvo patenkintos sąlygos, kad taptume sąjungininkais pačioje vyriausybėje. Tačiau tai nereiškia, kad turėtume būti varžovai. Galėtume, kaip ir praeityje, būti ištikimi sąjungininkai“, – pridūrė jis.

Siekdamas užsitikrinti „Podemos“ paramą, P. Sanchezas pasiūlė pavesti vadovauti šios politinės jėgos nariams kelioms valstybinėms institucijoms. Jis taip pat atskleidė virtinę progresyvių priemonių, pavyzdžiui, nemokamų darželių ir minimalių pajamų įvedimas, turintis sumažinti vaikų skurdą.

P. Sanchezas atėjo į valdžią pernai birželį, jo pirmtakui konservatoriui Mariano Rajoy netikėtai neatlaikius balsavimo dėl pasitikėjimo. Tuomet paramą dabartiniam vyriausybės vadovui išsakė „Podemos“, taip pat katalonų separatistų partijos ir baskų nacionalistai.

Tačiau liepos mėnesį P. Sanchezas atsisakė leisti „Podemos“ lyderiui Pablo Iglesias dirbti vyriausybėje, atsižvelgęs į jųdviejų didelius nesusitarimus politiniais klausimais, tokiais kaip pozicija į Katalonijos nepriklausomybės siekį.

Vis tik ultrakairieji tebereikalauja būti naujosios vyriausybės dalimi.

„Jie daugiau nebegali mūsų įžeidinėti. Išgirdome jau pakankamai pažeminimų“, – anksčiau antradienį pareiškė P. Iglesias, duodamas interviu vietos televizijai.

„Viskas yra įmanoma“

Ispanijoje bus šaukiami pirmalaikiai rinkimai, nebent bus rastas „tarpinis“ sprendimas, kuris subalansuotų socialistų norą valdyti vieniems ir „Podemos“ siekį kurti koaliciją, mano Saragosos universiteto politologė Cristina Monge.

Socialistų partija šiuo metu turi 123 mandatus 350 vietų parlamente. Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad ši politinė jėga per naujus rinkimus laimėtų daugiau vietų, bet vis tiek neturėtų daugumos, todėl jai ir vėl prireiktų „Podemos“ ir dar kelių mažesnių regioninių partijų paramos.

„Viskas yra įmanoma, tačiau bet kokiu atveju dėl [sprendimo] bus apsispręsta paskutinę minutę“, – įsitikinęs Barselonos autonominio universiteto politologas Oriolis Bartomeusas.

„Klausimas yra tas, ar Socialistų partija suinteresuota naujų rinkimų rengimu. Jei taip, tai yra mizanscena. Nežinome, ar tai, kas šiandien vyksta, yra žingsnis derybų [su „Podemos“] link, ar melas, kuris leistų pasakyti „aš pamėginau“, – pridūrė jis.

Ispanija turi kelis rimtus iššūkius, kuriems išspręsti būtina stabili vyriausybė: tebegyvuojantis separatistų judėjimas šiaurės rytiniame Katalonijos regione, aukštas nedarbo lygis, žemi atlyginimai ir neužtikrintumas dėl darbo.

Ispanija, kur iki 2015 metų dominavo dvi pagrindinės partijos, dabar turi labai susiskaldžiusį parlamentą, kuriame mandatų taip pat gavo „Podemos“, liberaliosios partijos „Ciudadanos“ ir ultradešiniųjų judėjimo „Vox“ atstovai.

Dėl šios priežasties šalį pastaruoju metu valdo mažumos vyriausybės, kurioms nepavyksta imtis jokių esminių reformų. Pats P. Sanchezas vasario mėnesį buvo priverstas sušaukti pirmalaikius rinkimus, kai buvo atmestas jo pateiktas biudžeto projektas.