Antradienio popietę į Šalčininkų teisme surengtą posėdį atvyko visi kaltinamieji – Vitalijus Cololo, Mindaugas Papinigis ir Ainis Storpirštis bei režisierius Emilis Vėlyvis ir jų gynėjas, taip pat prokuroras Stanislavas Barsulas. Posėdyje pasirodė ir liudytoja – Turgelių kaimo gyventoja Vladislava Šilobrit, mačiusi, kaip kaltinamieji atvyko į Turgelius pristatyti „Zero live show“.

Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos automobiliu į teismą atvežta svarbi liudytoja atskleidė, kaip jaučiasi kaimo žmonės, matę aktorių surengtą pasirodymą Turgelių bažnyčioje.

„Jūs mus įskaudinote, labai įskaudinote, negalime parodyti, kaip širdį sužeidėte, nežinau, kas jūsų laukia, manau, kad jūs vadovavotės taisykle, jog jūsų pasirodymą pamatęs protingas žmogus patylės, o kvailys – nieko nesupras,– kalbėjo V. Šilobrit. – Argi galima taip elgtis – aš persirengsiu ministru ir bėgiosiu, darysiu, ką noriu. Jie įskaudino patį Dievą, kaip jie galėjo pasakyti, kad įvyks pasaulio pabaiga, gėda būti tokiu artistu.“

Moteris sakė, kad pačio pasirodymo bažnyčioje nematė, nes prie įėjimo laukė atvykstančių garbingų svečių.

„Staiga privažiavo automobilis, iš jo išlipo kaip popiežius atrodantis žmogus ir jį lydintieji – labai nustebau, kas tai per žmonės, – pasakojo liudytoja. – Net pagalvojau, kad gal tai koks popiežius iš Afrikos? Ir supratau, kad tai ne tie žmonės, kurių mes laukėme – norėjau vienam jų griebti už veido ir nuimti kaukę, bet jis buvo didelis, o aš – maža. Tada ėmiau šaukti, kad žmonės kviestų policiją.“

Vladislava Šilobrat
Turgelių kaimo gyventoja teigė, kad taip pat yra artistė, tačiau neturi diplomo ir supranta, ką savo pasirodymu norėjo pasakyti baudžiamojon atsakomybėn patraukti aktoriai, tačiau esą jie pasielgė netinkamai.

„Man labai gaila, kad yra tokių artistų, jie visus įskaudino, nes įsiveržė į bažnyčią be leidimo, įžeidė visus tikinčiuosius – kodėl reikėjo eiti į mūsų bažnyčią, – teigė V. Šilobrit. – Jie įžeidė ne tik mus, jie įžeidė popiežių, jie įžeidė Dievą.“

Nors anksčiau duodami parodymus kaltinamieji teigė, kad savo pasirodymu norėjo atkreipti dėmesį į tarp Lenkijos dvasininkų kilusį pedofilijos skandalą, liudytoja sąsajų su šia negerove neįžvelgė. „Tai yra ir pas mus, ir Lenkijoje, ir kitose šalyse“, – į kalbas apie dvasininkų išnaudojamus vaikus nesileido moteris.

Baudžiamąją bylą nagrinėjantis teismas nutarė peržiūrėti viešai prieinamą vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas kaltinamųjų pasirodymas Turgelių bažnyčioje. Teisme taip pat buvo peržiūrėtas vaizdo įrašas iš „Zero live show“, kai aktorius A. Storpirštis padainavo perdarytą Leonardo Coheno dainą „Aleliuja“.

Siūlo nubausti tūkstantinėmis baudomis

Teisėjai Janinai Brazauskienei pagarsinus baudžiamosios bylos medžiagą, kurioje apie įvykius Turgelių bažnyčioje yra ir publikacijos iš Lenkijos žiniasklaidos, teismas perėjo prie baigiamosios proceso dalies – baigiamųjų kalbų.

Pirmasis teisme kalbėjo Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras S. Barsulas, pažymėjęs, kad kiekvienas Lietuvos pilietis privalo laikytis Konstitucijos ir nevaržyti kitų asmenų laisvių ir teisių.

„Tądien buvo Žolinių šventė, ji sutapatinta su šv. Mergelės Marijos ėmimo į dangų dieną, o Turgelių bažnyčia turi Marijos ėmimo į dangų pavadinimą, ši šventė miestelio žmonėms yra labai svarbi, į ją atvyko rajono vadovai“, – sakė prokuroras.

Prokuroras Stanislavas Barsulas
Jo teigimu, pasirodymą bažnyčiooje surengę kaltinamieji sutramdė rimtį, bet ir sukėlė sumaištį, kunigas turėjo palikti klausyklą ir eiti aiškintis, kas vyksta.

„Visi liudytojai buvo šokiruoti elgesiu bažnyčioje, tokį elgesį jie laikė kaip provokaciją prieš bažnyčią, tai buvo jų, kaip parapijiečių, tikinčiųjų jausmų įžeidimas“, – S. Barsulas pabrėžė, kad baudžiamąja prasme nėra svarbu, kokiu tikslu buvo siekiama sutrukdyti atlikti religines apeigas, tačiau akivaizdu, jog kaltinamieji tesiekė pareklamuoti savo renginį.

Valstybinis kaltintojas pabrėžė, kad kaltinamiesiems gresia bauda nuo 15 iki 500, todėl atsižvelgęs į byloje nustatytas aplinkybes, jis pasiūlė aktorius nubausti 140 MGL (7 tūkst. Eur), o E. Vėlyvį, kaip organizatorių, – 200 MGL (10 tūkst. Eur) baudomis.

Įžvelgė politikų įsikišimą

Tuo metu kaltinamuosius ginantis advokato padėjėjas Tomas Jonys teigė, kad kaltinamieji savo bažnyčioje surengtu performansu siekė visuomenėje iškelti svarbius klausimus, surengti diskusiją ir atkreipti dėmesį pedofilijos atvejus dvasininkų bendruomenėje Lenkijoje.

Jo teigimu, aktoriai pasirodymą Turgelių bažnyčioje surengė tuo metu, kai dar nevyko religinės apeigos, nebuvo nustatytas nė vienas žmogus, tuo metu sakęs išpažintį kunigui, todėl negalima teigti, kad kaltinamieji sutrikdė religines apeigas.

„Byloje nėra nė vieno asmens, pripažinto nukentėjusiuoju – būtinų padarinių, kuriais būtų konstatuoti nusikalstami veiksmai, nebuvo“, – sakė T. Jonys.

Anot jo, iš karto po to, kai kaltinamieji išėjo iš bažnyčios, kunigas Janas Mackevičius tikintiesiems nurodė, kad tai „buvo išpuolis prieš bažnyčią, bendruomenę, tai buvo velnias“.

Emilis Vėlyvis, Ainis Storpirštis, Vitalijus Cololo, Mindaugas Papinigis
„Kunigas žmonėms siūlė pasirinkti – ar jie renkasi velnią, ar bažnyčią, – sakė advokato padėjėjas. – Kaip po to galima tikėtis teigiamo aktorių veiksmų, jeigu tą vertinimą jau atliko bažnyčios kunigas J. Mackevičius, akivaizdu, kad apie performanso vertinimo reikšmę kalbėti būtų sudėtinga.“

Tuo metu režisierius E. Vėlyvis pabrėžė, kad neturėjo tikslo sutrikdyti pamaldų ir religinių apeigų bažnyčioje, o jeigu tai būtų nukreipta prieš Turgelių bendruomenę, nereikėtų kviesti liudytojų į teismą įrodinėjant kaltę.

„Šiam performansui ruošėmės atsakingai, mano vienintelė kaltė, kad savo tikslų nesugebėjau perteikti taip tiksliai, kaip juos suprato – kad nukreipta į pedofilijos problemą visuomenėje“, – pabrėžė E. Vėlyvis.

Jis mano, kad „ši byla yra prižiūrima nešvariomis politikų rankomis“. Kokie tai politikai, režisierius teisme nesakė, bet vėliau žurnalistams sakė, kad performansu buvo labai pasipiktinęs Seimo narys Mantas Adomėnas bei kiti politikai.

Režisierių palaikė ir aktorius A. Storpirštis, pabrėžęs, kad nėra kaltas, jog jo siunčiamą žinutę žmonės ne taip suprato.

„Aš net lipdamas į sceną nežinau, kaip žmonės supras“, – sakė A. Storpirštis.

Popiežių suvaidinęs V. Cololo kreipdamasis į teismą pabrėžė, kad didžiuojasi, jog yra Lietuvos pilietis, ir bendradarbiauja su įvairiomis Lenkijos organizacijomis, dėl to net išmoko lenkų kalba.

„Niekada nesakiau, kad yra lenkai, rusai, lietuviai, graikai – mes esame viena didelė stipri tauta, todėl absurdiška, kai sako, kad norėjome supriešinti tautas“, – aktorius pabrėžė, kad nenusikalto prieš bažnyčią, kurioje pats dažnai lankosi, zakristijonu yra dirbęs jo senelis, o žmona ir dukra giedojo bažnytiniame chore.

„Didžiausia prroblema, kaip kalbėjo popiežius, yra jaunimo atsitraukimas nuo bažnyčios, bet jie atsitraukia ne nuo bažnyčios, o nuo joje dirbančių žmonių“, – V. Cololo taip pat pabrėžė, kad norėjo atkreipti dėmesį į dvasininkų pedofiliją.

„Jeigu mane nuteis, tai tik švenčiausiasis“, – sakė V. Cololo.

„Mes, aktoriai, niekada nesistengiame žmonių įžeisti – visada vaidindamas personažą aš stengiuosi į savo kūrybą įkelti kažkokią diskusiją, kad tai priverstų žmogų pagalvoti, – sakė M. Papinigis. – Šis teismo procesas įrodė, kad mes užkabinome svarbią temą, apie kurią reikia kalbėti, ir šis kelias nėra lengvas.“

Išklausiusi kaltinamųjų žodžių, teisėja J. Brazauskienė paskelbė, kad nuosprendį skelbs spalio 15 d. O tada, kaip prisipažino režisierius E. Vėlyvis, gali gimti ir naujas filmas.

Aktoriai ir režisierius yra kaltinami trukdę atlikti religines apeigas ar iškilmes per pernykščias mišias Šalčininkų rajone.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas po to, kai praėjusių metų rugpjūčio 15 dieną minint Žolinės šventę, į Turgelių miestelyje esančią bažnyčią užėjo trys dvasininkais persirengę vyrai – V. Cololo, M. Papinigis ir A. Storpirštis.

Jie lenkų kalba pasakojo apie spalio mėnesį „Siemens“ arenoje vyksiantį renginį „Zero live show“, į pamaldas susirinkusiems tikintiesiems siūlė ir dalino suktines, taip galimai sutrikdydami religinės bendruomenės apeigas.

Tuo metu bažnyčioje vyko bendra tikinčiųjų rožinio malda, išpažinčių klausymas.
Tyrimo metu nustatyta, kad artistai įžūliai bažnyčioje elgėsi pagal režisieriaus Emilio Vėlyvio surašytą scenarijų.


„Manoma, kad aktorių veiksmai, padaryti viešoje vietoje, nebuvo korektiški ir atitinkantys moralės normas. Tyrimo metu apklausti kai kurie bažnyčioje buvę žmonės nurodė pasijutę pažeminti ir šokiruoti, jų teigimu, toks būdas reklamuotis nėra tinkamas“, – teigė prokurorai.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad reklaminės akcijos organizatoriai ir vykdytojai tyčia, sąmoningai rengėsi sutrikdyti religines apeigas būtent šioje bažnyčioje, gausiai lankomoje lenkų tautybės tikinčiųjų.

Anot prokuratūros, savo veiksmais jie „galimai viešai pasityčiojo iš laisvės išpažinti ir praktikuoti katalikų religiją“.

Už trukdymą atlikti religines apeigas ar iškilmes gali būti baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Pernai spalį prokuratūra skelbė ikiteisminį tyrimą nutraukianti, nes nenustatyta, kad padaryta nusikalstama veika, tačiau konstatuota, jog reklaminės akcijos organizatoriams ir atlikėjams galėtų būti taikoma administracinė atsakomybė.

Tuomet prokurorai konstatavo, kad aktorių veiksmai nebuvo nukreipti prieš religinės bendruomenės narių teisę dalyvauti religinėse apeigose, jų tikslas buvo ne sutrikdyti mišias, o suplanuota komercinio renginio reklama.

Nurodyta, kad aktorių veiksmai nebuvo korektiški ir atitinkantys moralės normas, tačiau jais nebuvo rodoma didelė nepagarba aplinkiniams, nebuvo akivaizdžiai pažeisti visuomenės interesai.
Vėliau aukštesnysis prokuroras panaikino sprendimą nutraukti šį ikiteisminį tyrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (447)