Du dalykai gelbsti gyvybes

Konferencijoje dalyvavęs Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas, profesorius dr. Rimantas Kėvalas, pasakojo, kad net Estijoje ir Latvijoje sergamumas B tipo meningokoku yra 7-8 kartus mažesnis nei Lietuvoje, todėl turėtume itin susirūpinti savo vaikų sveikata. „Vidutinis mirtingumas nuo šios infekcijos yra apie 10-15 proc., bet viskas priklauso nuo to, kada ligonis atvyksta į ligoninę. Kartais net ir po 8 valandų mes jau nieko nebegalime padaryti. Didžiausias mirštamumas yra vaikų iki 5 metų“, – teigė profesorius.

Meningokoko B tipo infekcijos statistika

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, šiemet per aštuonis mėnesius nuo žaibiškai plintančios infekcijos mirė du iki 5 metų amžiaus vaikai, pernai – 4. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kas penktam pasveikusiam po meningokokinės B tipo infekcijos pasireiškia liekamieji reiškiniai: traukuliai, klausos praradimas, randai, galūnių amputacijos, psichologiniai, bendravimo sutrikimai.

Meningokoko B tipo infekcijos statistika

Tyrimai rodo, kad tėvai vis dar neturi pakankamai žinių apie šią ligą. Net 62 proc. pasisakė, kad jų trūksta. „Reikia pabrėžti, kad 10-15 proc. žmonių yra šios infekcijos nešiotojai ir patys to net nežino. Lietuvoje situacija yra išties prasta, todėl turime padaryti viską, kad išgelbėtume savo vaikų gyvybes. Paskutiniai tyrimai parodė, kad tik penktadalis tėvų skiepija savo vaikus nuo šios infekcijos. Jei norime pasiekti efektyvumą, tas skaičius turi būti 95 proc.“, – pasakojo medikas. Paklaustas, kodėl, jo manymu, kiti neskiepija, aiškaus atsakymo profesorius neturėjo. „2019 metais antivakcininis judėjimas buvo priskirtas prie 10 pavojingiausių reiškinių. Gal visiems norisi grįžti atgal į gamtą, gimdyti namuose, bet viskas turi savo kainą“, – svarstė R. Kėvalas.

Aurelija Žvirblienė

Anot jo, yra du dalykai, kasdien gelbstintys milijonus gyvybių: švarus vanduo ir skiepai. „Laimei, pirmojo turime į valias, o štai dėl antrojo reikia įdėti pastangų. Gerai, kad dabar skiepas nuo B tipo meningokoko jau yra kompensuojamas, bet yra beveiki 200 tūkst. vaikų iki 5 metų, kurie į šį traukinį jau nespėjo, todėl tai lieka tėvų atsakomybės reikalu“, – sakė medikas.

Vakcinos nesukelia autizmo

Jam antrino ir Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Imunologijos ir ląstelės biologijos skyriaus vedėja, profesorė Aurelija Žvirblienė. Ji išsklaidė mitus, vyraujančius apie skiepus, nuo šios klastingos ligos. „Kodėl Lietuvoje yra toks didelis sergamumas, niekas nežino. Gal mūsų ypatinga imuninė sistema, gal dar kažkas. Turime idėją inicijuoti mokslinį projektą ir išsiaiškinti, kodėl taip yra. Bet kol kas viskas, ką galime padaryti, kad tie skaičiai sumažėtų, informuoti visuomenę“, – teigė profesorė.

Algimantas Kensminas

Ji pabrėžė, kad ilgus metus mokslininkai kūrė vakciną nuo B tipo meningokoko infekcijos ir dėjo didžiules pastangas, kad ji veiktų. „Tai nebuvo taip paprasta, nes šios infekcijos ląstelės yra labai panašios į žmogaus organizme esančias ląsteles, bet galiu patikinti, kad vakcina tai nėra susilpnintas meningokokas, pačio meningoko vakcinoje nėra“, – tvirtino A. Žvirblienė. Ji taip pat pabrėžė, kad vakcinos nesukelia autizmo, jose nėra gyvsidabrio, nesukelia infekcijos ligos, nesilpnina imuniteto, vakcinose nėra beždžionių ar abortuotų kūdikių ląstelių.

Kurti nebuvo lengva

Spaudos konferencijoje taip pat buvo pristatyta lėlės skulptūra, kuri parodo, kaip atrodo vaikas, likęs gyvas po B tipo meningokoko infekcijos. Ją kūręs skulptorius Algimantas Kensminas pasakojo, kad kurti tokį darbą lengva nebuvo. „Gal šis vaizdas ir nesukrečia labai, bet tikiuosi, kad priverčia susimąstyti. Man pačiam emociškai išties buvo sunku. Kai pradėjau rinkti informaciją apie šią ligą ir jos padarinius, pasidarė baisu. Liūdna, kad taip gali nutikti bet kuriam vaikui“, – sakė menininkas.

Renginyje dalyvavusi verslininkė Julija Žižė kreipėsi į visas mamas. „Skiepai nėra tas dalykas, kuris gali būti madingas ar nemadingas. Reikia sekti informaciją, skaityti knygas ir apsaugoti savo vaikus. Turime būti dėkingi medicinai, kad ji gelbėja gyvybes. Aš sakyčiau, kad ši lėlė yra žiauri laiminga pabaiga. Bet tikiuosi, kad visos mamos nori savo vaikams duoti tai, kas svarbiausia“, – sakė dviejų dukrų mama.