Na, bet jau girdžiu jus sukant – „užteks čia tau malt š...“. Kaip ten su žuvų kibimu paskutinėmis dienomis geriau pasakyk? Su juo viskas labai neblogai. Tuoj įsitikinsite ir patys.

Pietų Lietuva

Druskininkai. Ežeruose – ešerių metas. Kimba dryžuočiai išsijuosę beveik visur, kas tik moka juos susirasti. Šio meto išskirtinumas gal tik toks, jog ešeriai dažnai būna pasitraukę paskui mailiaus būrius iš įprastinių vietų – sėklių, dugno perkritimų. Ir juos gali rasti ten, kur nelabai patikėtum.
Puikiai kimba ežeruose ir karšiai. O štai lynų metas, panašu, šiuose kraštuose jau praėjo. Nevienas jų gaudymo entuziastas jau nuleidžia rankas ir dairosi į spiningo pusę.

Iš Nemuno žinios įdomios. Pasak Rimo Ramono, didesnė pusė žmonių verkia, kad visai nepagauna čia karšių. Tuo tarpu likusioji mažuma trina rankomis ir džiaugiasi laimikiais. Panašu, kad karšiai, pasikeitus vandens lygiui pradėjo būriuotis ir migruoti – jų reikia paieškoti. Kas gaudo, kaip įpratę tose pačiose duobėse –tie ir nepagauna. Kita įdomybė, susijusi su karšiais – Rimo bičiulis, spiningaudamas Nemune užtiko didžiulį jų būrį – kelis šimtus žuvų vos kokių 30 cm gylio seklumoje. Ką jie ten veikė, sunku pasakyti. Bet jie ten būriavosi mažiausia 4 dienas.

Alytus, Birštonas. Pasak Artūro Skvirbos, Nemuno vandens lygis staiga kilstelėjo apie metrą, upė pradėjo nešti žoles – karšių žvejyba tapo gerokai sudėtingesnė. Tačiau plačiašoniai vis dar kimba. Ešerių, sterkų kibimas permainingas.

Užtat ežeruose viskas tvarkoje – kimba tiek karšiai, tiek ir plėšrūnai. Ypač ešeriai. Girdėti apie gerus pagavimus ir Dusios, Metelių ežeruose.

Nemunas ties Žemąja Panemune

Marijampolė, Šakiai. Puikia kimba tiek karšiai, tiek ešeriai, todėl , anot žūklės parduotuvės „Vienam gale kablys“ savininko Sauliaus Alešiūno, dabar nors persiplėšk. Jungėnų užtvankoje neblogai kimba 0,5–1 kg karosai. Įdomu, kad su plūdine jų nepagausi – geriausia jie griebia „karosų žudikų“ ir panašių sistemėlių „patiektą“ masalą. Vis dar pagauna žvejai ir šamų bei šamukų. Tik lynų kibimas prastesnis. O ir tie patys pagauti lynukai kažkodėl „susmulkėjo“. Žodžiu, šiuo metu skundžiasi žuvų aktyvumu tik tiek, kurie visada nepagauna.

Vidurio Lietuva

Kaunas. Kauno mariose karšiai vėl kažkodėl nurimo. Karosai, karpiukai kimba, o štai gražiais plačiašoniais niekas nesigiria. Užtat pusė galo kimba ešeriai ir sterkai. Dienomis būna aktyvūs ir salačiai, tačiau ne kasdien: vieną dieną jų šimtai muša, kitą dieną visai tylu.

Pačiame mieste, Nemune ties Šančiais vietiniai žvejai, ilgai jaukindami duobėse pagauna stambių karšių ir sazanų. Pasitaiko net iki 8 kg sveriančių „paršelių“, kuriuos įveikti su plūdine srovėje tikrai nėra lengva.

Tradicinis karšių gaudymas dugnine

Nemune žemiau Kauno – ties Veliuona, Seredžiumi bei iš kitos pusės – prie Žemosios Panemunės, Kriūkų praeitą savaitgalį neblogai kibo karšiai. Dabar jie kimba lyg ir silpniau, bet pagauti galima. Aktyvūs ir plėšrūnai. Ketvirtadienį kartu su Mantu Velička, žymiu kovotoju prieš kabliavimą pravažiavome keletą Nemuno vietų ir savo akimis per trumpą laiką matėme keletą šapalų ir salačių, bei vienos lašišos pasirodymą. Laikas žūklei Nemune dabar yra dėkingas. Ir kibimas čia turėtų tik stiprėti.

Neries upėje vis dar gana liūdna. Spiningautojai pagauna ešerių, vieną kitą šapalą. Kažkodėl visai nematyti salačių. Prieš kelias dienas pasisekė mano bičiuliui Tomui Mykolaičiui. Tuščiai paieškojęs lašišų ir nepamatęs nė vieno jų „pasirodymo“, jis nusprendė pabandyti sugauti bent jau šapalą.

Kelintu metimu prie vienos rėvos jo nediduką 3,8 cm „Red Rag“ „burbuliuką“ čiupo kažkokia didelė žuvis. Pradžioje atrodęs kaip rekordinis šapalais, paskui – kaip milžiniškas salatis, priešininkas galų gale pavirto į gražią, 1,08m ilgio lašišą. Kova buvo sunki – ritėje buvo vos 80 metrų ne pačio storiausio valo. Bet bičiulis išėjo nugalėtoju. Pasak jo, jam tiesiog pasisekė: maži voblerio trišakiukai buvo patikimai įsmigę į nasrų suvėrimą, žuvis užkibo dėkingoje vietoje – šalia buvo duobė ir užkibusi lašiša tik joje ir sukosi.

Jonava. Lašišų ir salačių Neryje beveik nematyti. Kimba ešeriai, šapaliukai. Gaudant plūdine – smulkios žuvys.

Vilnius. Neryje pradėjo gerai kibti salačiai. Daug kas pagauna. Ir labai gražių. Pasak sąmokslo teorijų (kuriomis nelabai būčiau linkęs tikėti) – migruojančios lašišos juos pastūmė iš Kauno ir Jonavos sostinės link. Ežeruose apie Vilnių ir tolėliau nuo jo labai puikia kimba ešeriai.

Rytų ir Šiaurės Lietuva

Utena. Kaip sakė mano senas prietelius Algis Kalinauskas, jeigu reiktų nusakyti situaciją Utenos ežeruose vienu žodžiu – geriausia tiktų žodis „tragedija“. Nekimba. Žvejojo trečiadienį ešerius – didesnio kaip 100 gramų nepagavo. Gaudė karšius – irgi ne kas. Pažįstami karšių gaudytojai irgi verkia, kad karšiai jau kelios dienos, kaip „auksinės keptuvės“ streikuoja. Vienintelės kuojos kimba gerai ir užtikrintai. Bet nelabai kam jos, be poilsiautojų ir vietinių diedukų įdomios.

Molėtai. Bebrusų, Stirnių, Galuonų ir kituose ežeruose naktimis neblogai kimba karšiai. Plėšria žuvimi nelabai kas giriasi. Kartais sukyla ešeriai, bet trumpam.

Rytas prie Peršokšnų (Švenčionių raj.) ežero

Panevėžys, Kupiškis. Bičiulis Aidas, antradienį žvejoję Kupiškio mariose, per keturias rytines valandas sugavo 2 sterkus po 50 cm, 4 „nelegalus“, vieną 700 g ešerį ir keletą smulkesnių. TUYo tarpu ju kolegos grįžo visai tušti. Vis sterkai sukibo iš gana giliai. Tad Kupiškio mariose kibimas yra, bet reikia surasti žuvį. Dubulių tvenkinyje naktimis vietiniai žvejai ant porcijos pagauna vieną kitą sterką. Abiejuose vandens telkiniuose gerai kimba karšiokai, bet ne bet kur ir reikia daug jaukinti.

Zarasai. Avilio, Luodžio, Čičirio ir kituose ežeruose puikiai kimba ešeriai. O gaudant ešerius pasitaiko vis daugiau lydekų. Tebekimba ir karšiai. Mažesniuose ežeriukuose – ir karosai su lynais. Geras laikas žvejoti.

Vakarų Lietuva

Klaipėda. Nuo molo Kuršių mariose naktimis neblogai kimba karšiai ir sterkai. Pasitaiko ungurių. Tuo tarpu spiningautojai sterkų mariose beveik nepagauna. Manoma, kad jie galbūt yra išėję į jūrą ir reiktų jų ieškoti ten. Ešerių aktyvumas mariose taip pat mažėja.

Šilutė, Rusnė. Gerai beveik visame Nemune kimba karšiai ir kita balta žuvis. Pasitaiko sazanų.

Tokia žvalgybinė informacija šiandien. Išlydėkite, būdami prie vandens gražuolę vasarą ir pasveikinkit atkeliavusį rudenį. Juk ruduo – didelių žuvų metas.