Ar pastebėjote, kad beveik visi kokteiliai, gazuoti gėrimai, limonadas ir net arbata baruose patiekiami su ledu? Karštomis dienomis toks priedas puikiai pasiteisina ir kavinių lankytojai vien džiūgauja, galėdami atsigaivinti, tačiau nesusimąsto, kokių nemalonumų galima prisišaukti kavinėse piktnaudžiaujant gėrimais, kuriuose tilindžiuoja ledukai.

Kokių pavojų kelia viešojo maitinimo įstaigose su ledu patiekiami gėrimai, sužinosite skaitydami toliau pagal portalą novate.ru parengtą informaciją.

Aparate, kuriame laikomi ledukai, gali būti užsiveisęs pelėsis
Visuotinai paplitusi klaidinga nuomonė, kad aparatuose, kuriuose laikomi ledukai, negali užsiveisti ir daugintis nei bakterijos, nei pelėsis, kadangi šaldymo mašinose palaikoma itin žema temperatūra. Tikėdami šiuo mitu, žmonės nė neįtaria, kuo rizikuoja vartodami iš ledo aparatų semiamus ledo kubelius.

Ledo generatoriai labai retai valomi ir plaunami, todėl jų vidus gali būti padengtas juodo pelėsio sluoksniu, nusėdusiomis bakterijomis, riebalais arba geltonomis prastos kokybės vandens apnašomis. Daugiausiai pavojų kelianti šaldymo mašinų dalis – anga, pro kurią išimami ledo kubeliai vėliau sumetami į gėrimus. Vadinasi, kiekvienas kokteilis gali būti užterštas apipelijusiame aparate laikomu ledu. Pelėsis ir bakterijos, kaip žinia, gali sukelti ne vieną rimtą susirgimą.

Koliforminės bakterijos

Jei vakar bare užsisakėte gėrimą su ledu, o šiandien pasijutote prastai, tikėtina, kad ledas buvo užkrėstas ligas sukeliančiomis bakterijomis. Gal šitai prisiminus kitą kartą bus lengviau susilaikyti nuo kavinėse siūlomų gaiviųjų gėrimų, į kuriuos beriami ledukai.

Kaip rodo keletas BBC inicijuotų tyrimų, daugelyje JAV populiarių užkandinių pavyksta aptikti žarnyno lazdelių grupei priskiriamų bakterijų. Iš visų tirtų mėginių net 30 proc. buvo užkrėsti. Tarp reputaciją susigadinusių maitinimo įstaigų – „Costa“, „Caffe Nero“, KFC, „McDonald‘s“, „Burger King“ ir „Starbucks“.

Kai kurių produktų kokybės niekas nekontroliuoja

Egzistuoja ilgiausias sąrašas nurodymų, apimančių viską, pradedant tuo, kokį vandenį galima naudoti, ir baigiant higienos taisyklėmis. Ledo tiekėjai privalo besąlygiškai visus nurodymus vykdyti. Deja, barų, restoranų ir kitų viešojo maitinimo įstaigų darbuotojams nustatytos normos negalioja. Niekas nestebi, ar jie nepažeidžia higienos reikalavimų eksploatuodami įvairią įrangą. Ledo kokybės taip pat niekas netikrina. Dėl šios priežasties nėra jokių garantijų, kad gerdami gaiviuosius gėrimus neužsikrėsite bakterijomis.

Bakterijų į gėrimus patenka labai įvairiai

Jei vanduo išleidžiamas nedažnai ir keičiamas ne visas jo kiekis, ima kauptis ligas sukeliantys organizmai, purvas ir dulkės, todėl vandens kokybė tolydžio prastėja. Kai kurias ledo generatorių vietas ypač sunku pasiekti ir tinkamai išvalyti, be to, ne visi barų ir restoranų darbuotojai labai stengiasi tai padaryti. Reikia pasakyti, kad kai kurie net rankas patingi kaip reikiant nusiplauti, o apie tai, kad tinkamai išplautų šaldymo aparatą, nė kalbėti neverta. Remiantis Mičigano universiteto mokslininkų atliktu tyrimu, tik 5,3 proc. iš 4 tūkst. stebėtų asmenų yra įpratę tinkamai ir kruopščiai plautis rankas.

Net kolosalus kiekis alkoholio yra bejėgis prieš daugelį bakterijų

Alkoholio dažnai griebiamasi vietoj antiseptikų, tačiau mokslininkai savo tyrimų išvadose tvirtina, kad jis niekaip nepriveikia bakterijų, patenkančių į ledą, kol šis būna šaldymo mašinoje. Norėdami šį teiginį įrodyti, mokslininkai ištyrė 60 ledo mėginių. Juose pavyko rasti bakterijų, priklausančių 52 skirtingoms rūšims. Vėliau buvo eksperimentuojama su įvairiais tirpalais, skysčiais ir mišiniais, siekiant išsiaiškinti, ar jų veikiamos bakterijos žūva. Atlikti testai parodė, kad daugelis pavojingų mikroorganizmų išlieka gyvybingi tokiuose gėrimuose kaip arbata, kokakola ir tonikas. Kai kurios bakterijos nežūva net degtinėje. Vienintelis skystis, pajėgus sunaikinti visas bakterijas, pasirodė esąs viskis.

Ledą reikia vertinti taip pat, kaip maistą

Kad ledas užkrėstas ligas sukeliančiais mikroorganizmais, plika akimi nustatyti neįmanoma: gėrime esančios bakterijos neturi kvapo, yra nematomos, todėl ko nors išgėrę barų lankytojai net nesusimąsto, kad į jų organizmą galėjo patekti pavojingų elementų. Lygiai taip pat galvoja nemažai maisto pramonės darbuotojų, todėl ir neteikia deramos reikšmės švaraus ledo patiekimui.

Mikroorganizmai labai gyvybingi

Šaldymo mašinoje palaikoma žema temperatūra nepajėgi sunaikinti arba neutralizuoti bakterijų ir virusų. Daugybė mikroorganizmų, pvz., norovirusai, ganėtinai sėkmingai išgyvena ir žemoje temperatūroje, ir ledo kubeliuose, be to, kad žmogus susirgtų, bakterijų tikrai neturi būti daug. Net ir visai nedidelis jų kiekis gali rimtai pakenkti, o jei problema globali ir užkandinėje stovi prastai valomas ledo generatorius, susergančius lankytojus galima skaičiuoti dešimtimis. Liūdniausia tai, kad niekas paprastai neįtaria, kaip užsikrėtė. Vis dėlto siekiant apsidrausti, geriau susilaikyti nuo ledukų viešojo maitinimo įstaigose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)