Dažnai kalbant apie pomidorus kyla nesutarimas, kuriai grupei juos priskirti – daržovėms ar vaisiams? Žiūrint iš botanikos pusės, pomidorai yra priskiriami prie vaisių grupės, tačiau iš kulinarinės ir mitybos pusės pomidorai yra laikomi daržove.

Beje, pomidorai nėra vienintelė daržovė, kuri iš botanikos pusės turėtų būti priskiriama vaisiams, ta pati taisyklė galioja ir agurkams, baklažanams ir t. t.

Tautvilė Šliažaitė

Pomidorų nauda

Labiausiai pomidorai vertiname dėl juose esančio antioksidanto likopeno, kuris naudingas imuninei sistemai, širdies ir kraujagyslių darbui ir net prevencijai nuo vėžio, ypač tokių kaip prostatos ir krūties. Įdomu ir tai, kad pomidorai teigiamai veikia ir mūsų odą, bei sumažina nudegimų riziką, tai dar viena priežastis padidinti šių daržovių kiekį mūsų racione.

Didžiausia šio antioksidanto koncentracija randama jų odelėse, tad kuo pomidoras raudonesnis, tuo šio antioksidanto bus daugiau. Likopeno koncentracija taip pat didėja juos termiškai apdorojant, būtent dėl šios priežasties rekomenduoju šalia šviežių pomidorų taip pat vartoti troškintus pomidorus, natūralų pomidorų padažą ar saulėje džiovintus pomidorus. Norint dar labiau pagerinti likopeno įsisavinimą rekomenduojama, kad patiekale būtų kažko riebaus, tad puikiai tinka mūsų lietuvių pamėgtas patiekalas – šviežūs pomidorai su svogūnų laiškais ir grietine arba pomidorų salotos su baziliku, mocarela ir alyvuogių aliejumi.

Pomidorai taip pat yra puikus vitaminų C (jei yra neapdorojami, kadangi reaguojant su karščiu prarandame gerokai sumažiname vitamino C kiekį) ir beta karoteno šaltinis, net apie 95 proc. yra sudaryti iš vandens ir pasižymi mažu kaloringumu bei cukraus kiekiu.

Kai pomidorai daro daugiau žalos nei naudos

Dažnai girdime, kaip svarbu valgyti kuo daugiau daržovių, deja, su tam tikromis daržovėmis, įskaitant pomidorus, reiktų elgtis atsargiau, jei jus kamuoja imuninio pobūdžio susirgimai, kaip reumatoidinis artritas ar Krono liga.

Matote, pomidorai priklauso grupei augalų, lotyniškai žinomų kaip „Solanaceae“, tikima, kad šios grupės daržovės gali pabloginti imuninio pobūdžio susirgimus. Tačiau ir šiuo atveju, nesiūlyčiau drastiškai jų išbraukti iš savo raciono. Galite atlikti eksperimentą, kuriam laikui (bent 4 savaitėms) išimkite pomidorus ir jei pasijusite geriau, vartokite jų mažiau ar pakeiskite kitomis daržovėmis.

Nors pomidorai itin naudingi mūsų sveikatai ir vėl galioja taisyklė, kad itin svarbu įsiklausyti į savo organizmą, nes tai, kas tinka vienam, gali kelti neigiamas sveikatos pasekmes kitam.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)