Stebėtis visai nereikia, mat kūdikiai ir maži vaikai yra unikalūs ir savaip priima aplinką – dažnai vietoj brangiai kainavusio kalbančio ir grojančio lavinamojo žaislo renkasi virtuvinę mentelę, kambario užuolaidas ar vazone esančias žemes... Ir tai tikrai skatintina – vaikas išsamiau susipažįsta su jį supančia aplinka, paliečia ir paragauja įvairių struktūrų, gėrisi skleidžiamais garsais.

Mes galime padėti mažyliui kasdien džiaugtis naujais atradimais ir pagaminti žaislų, kurie kartais ypatingai pasiteisina ir pakeičia pirktines prekes. Pateiksime keletą puikių idėjų, kaip galima nudžiuginti savo brangiausius vaikus.

Kontrastingi paveikslėliai – patiems mažiausiems

Vos gimęs kūdikis dar gerai nemato aplinkos ir nesugeba sukoncentruoti žvilgsnio į vieną tašką. Tačiau einant patiems pirmiesiems gyvenimo mėnesiams jį jau pradeda dominti savo kontrastingomis spalvomis iš aplinkos išsiskiriantys daiktai. Kelių mėnesių mažyliui galima atspausdinti baltai juodų paveikslėlių ant storesnio popieriaus ar iš jų pagaminti knygelę bei armonikėlę. Išradingesni tėveliai gali sumeistrauti ir erdvines figūras, pavyzdžiui, kubą. Kontrastingų paveikslėlių galima rasti internete, tereikia į paiešką suvesti atitinkamus raktažodžius, pavyzdžiui „white and black pictures for baby“ (juodai balti paveikslėliai kūdikiui). Šis žaislas labai pasitarnaus keičiant sauskelnes arba norint užimti vis ilgiau ir dažniau būdraujantį kūdikį. Vėliau spalvas pradėjusiam skirti mažyliui patiks ne tik juodai balti paveikslėliai, bet ir ryškesnių spalvų vaizdai.

Rankų gamybos lavinamasis žaislas

Namuose reikia surasti drabužių pakabą, geriausia plastikinį ir pakankamai saugų (svarbu: maži vaikai turėtų žaisti tik su suaugusiųjų priežiūra, nesvarbu, kokie žaislai naudojami). Ant jo reikėtų sukabinti kuo daugiau įvairiausios struktūros medžiaginių juostelių, kaklaraiščių. Gulinčiam kūdikiui labai patiks toks „naminis“ lavinimo žaislas – tobulės ne tik rega, lytėjimas, bet ir smulkioji motorika, o tėveliai sukurs dar artimesnį ryšį su savo kūdikiu.

Namų gamybos barškutis – ir rankytėms, ir akims, ir ausims, ir pirmiesiems judesiams

Mažą ir skaidrų plastikinį vandens buteliuką galima pripildyti įvairiausių kruopų (ypatingai tinka perlinės kruopos, ryškesnės geltonos spalvos sorų kruopos, grikiai). Taip pat galima rinktis pupas ar žirnius. Kaip spalvingą užpildą galima pasitelkti ir sukarpytus šiaudelius ar įvairių formų bei spalvų makaronus. Turiniu užpildoma maždaug trečdalis ar pusė buteliuko tūrio – tuomet jis ir nebus sunkus, ir kuo puikiausiai barškės. Labai svarbu, kad buteliukas būtų sandariai ir stipriai užsuktas, kad neliktų jokios galimybės jo atidaryti. Daugumai mažylių itin patinka toks barškutis, be to, riedantis buteliukas skatina mažylį mokytis pirmųjų judesių.

Veiklos lenta – patiks ne tik ūgtelėjusiems berniukams, bet ir mergaitėms

Smagi ne tik pati lenta, bet ir jos gamybos procesas – rekomenduojama tai daryti kartu su vaiku. Paliekama daug laisvės fantazijai ir norų išpildymui. Reikės lentos (kuri būtų pakankamai saugi liesti) ir įvairiausių smulkmenų (pavyzdžiui, rankenėlių, elektros jungiklių su garsus leidžiančiais mygtukais, įvairių užraktų, žiedų, ant kurių būtų galima sumauti kitus žiedus) bei tvirtinimo detalių. Lentos dalys turi būti saugios ir tinkamai pritvirtintos. Pagrindinė sąlyga – kuo daugiau struktūrų ir veiklos galimybių. Daugumą mažylių tokia veiklos lenta tiesiog prikausto – jiems labai patinka judančios dalys, skleidžiami garsai ir gausus detalių pasirinkimas. Džiugiausia tai, kad tai bus unikalus ir kartu su tėveliais pagamintas žaislas – niekas daugiau tokio neturės.