Kai derybos jau buvo arti tikslo ir nauja Italijos vyriausybė, atrodė, galiausiai bus suformuota, antradienį „Penkių žvaigždučių judėjimas“ pokalbį įšaldė. M5S pabrėžė, kad PD požiūris dėl G. Conte grįžimo į Italijos premjero pareigas yra per daug dviprasmiškas.

„Vakar, po keturių valandų bendro pokalbio, nepasiekėme nieko, – buvo rašoma antradienį paskelbtame M5S pareiškime. – Negalime toliau taip dirbti. Arba turi pasikeisti bendras požiūris, arba bus per sunku. Su PD partija susitiksime vėliau, kai ji jau bus davusi aiškų sutikimą dėl G. Conte sugrąžinimo į postą.“

G. Conte pareigas perėmė 2018 metais, jis nepriklauso jokiai partijai, nors yra užmezgęs artimesnį ryšį su M5S. Premjeras praėjusią savaitę atsistatydino, po to, kai kraštutinės dešinės partijos „Lyga“ vadovas Matteo Salvini paskelbė, jog vyriausybė žlugo, ir pareikalavo pirmalaikių rinkimų. Užuot pasitraukęs iš vyriausybės, M5S pradėjo derybas su centro kairės PD partija, siekdamas suformuoti naują koaliciją.

Pirmadienį G. Conte susitiko su M5S vadovu Luigiu Di Maio ir PD vadovu Nicolu Zingaretti. Vis dėlto vėlų pirmadienio vakarą M5S derybininkai pasiskundė, jog PD vis dar aiškiai neparėmė sprendimo, kad naujajai vyriausybei vadovaus G. Conte. PD atstovai atkirto, jog, jų manymu, dar reikia apsvarstyti daugelį bendro plano detalių. Partijos planavo derybas tęsti antradienį.

Apie derybų pažangą M5S ir PD partijos jau trečiadienį privalo pranešti Italijos prezidentui Sergio Mattarella. Jei iki to joms nepavyks patvirtinti sandorio, S. Mattarella turės paskirti laikinąją vyriausybę ir skelbti pirmalaikius rinkimus.