Derlingos Pandėlio žemės neapvylė

Pandėlio ūkininkas Almantas Blažys socialiniuose tinkluose pasidžiaugė, kad jo laukuose rugpjūčio 18 d. baigta javapjūtė davė gerą derlių ir gerą grūdų kokybę. Beveik visi žieminiai kviečiai šiemet ekstra klasės.
Deja, ne visiems taip pasisekė, kaip derlingiausių rajone Pandėlio seniūnijos žemių ūkininkams.

Gali džiaugtis nebent tuo, kad geriau nei pernai

Panemunėlio ir Jūžintų seniūnijose žemę dirbantis ūkininkas Tomas Davainis sakė, kad javapjūtės rezultatai nuvylė. „Tiesa, jie geresni nei pernai, bet prastesni už vidutinius daugiamečius“, – teigia ūkininkas.
T. Davainis šiais metais iš hektaro prikūlė apie 5 tonas žieminių ir vos 2 tonas vasarinių kviečių, kai pastarųjų vidutiniškai anksčiau prikuldavo po 4–5 tonas.

„Žieminių javų derlius neblogas, nors irgi šiek tiek mažesnis už vidutinį, kai kuldavom po 6 tonas iš hektaro, tačiau su vasariniais javais labai nepasisekė“, – sako ūkininkas, vasariniais javais apsėjęs apie 250 ha, o žieminiais – apie 400 ha žemės.

Grūdų kokybė, pasak T. Davainio, nebloga, bet tikrai ne ekstra klasės. „Treti metai ūkininkams sunkūs, baigiasi visi finansiniai resursai, laimei, šiemet turėjom žieminių kviečių, pernai su jais buvo kur kas prastesnė situacija, tai ir gelbėjo, todėl bent jau mano ūkiui šie metais geresni už pernykščius, bet prastesni už vidutinius daugiamečius“, – apibendrino ūkininkas.

Rezultatais nesidžiaugė ir Onuškio ūkininkas Mantas Jočys, teigdamas, kad derlius prastesnis, nei galėtų būti, o grūdų kokybė pusėtina.

Derlius apie 30 proc. mažesnis už vidutinį daugiametį

Komentuodama bendrą situaciją, Rokiškio rajono ūkininkų sąjungos vadovė Lina Meilutė–Datkūnienė sakė, kad ji panaši į pernykštę – derlius maždaug 30 proc. mažesnis už vidutinį daugiametį. Vidutiniškai vasarinių kviečių prikulta 3 tonos iš hektaro, žieminių – apie 4 tonas (įprastinis derlius 5–6 tonos).

Vis dėlto, pasak L. Meilutės–Datkūnienės, apibendrinti rezultatus šiemet sunku – situacija labai netolygi. „Vienose seniūnijose geriau, kitose – prasčiau, net to paties ūkininko laukuose rezultatai skirtingi. Nežinia, nuo ko tai priklauso. Gal todėl, kad šiemet krituliai labai nevienodai pasiskirstė – kam kur kiek kliuvo, gal ir nuo javų veislių, todėl ir girdisi labai skirtingų nuomonių. Vieni labai skundžiasi, kiti liko patenkinti“, – sako rajono ūkininkų vadovė, pati ūkininkaujanti Juodupės seniūnijoje.

„Tarkime, mūsų ir aplinkiniuose ūkiuose žieminių javų derlius geresnis už vasarinių. Bet irgi labai netolygiai pasiskirstė. Viename lauke byrėjo iki 5 tonų, kitame – tik apie 2 tonas. O vasariniai niekur neperkopė 3 tonų ribos, kai būdavo 5–6 tonos. Ir kokybė vasarinių grūdų prasta – smulkūs, uždžiūvę. Apskritai visų grūdų kokybė mūsų ūkyje 2–3 klasės, tad rezultatai tikrai nedžiuginantys“, – sako L. Meilutė–Datkūnienė.

Nebaigę javapjūtės, pradėjo sėją

Rajono ūkininkų sąjungos vadovė sako, kad ir javapjūtė nebuvo lengva, nes jos neužbaigus jau reikėjo pradėti sėjos darbus. „Javapjūtę šiek tiek pristabdė lietūs, todėl nespėta jos baigti laiku, o jau laikas rapsų sėjai. Ruošiami laukai ir žieminiams kviečiams. Tiesa, kol kas sėjai orai labai palankūs“, – sako L. Meilutė–Datkūnienė.