Buvo Leninas – tapo Veideris. Taip ironiškai pradėsiu šį savo rašinį, bet tai šimtaprocentinė tiesa. Nebeliko Lenino. Net ir didžiausi jo gerbėjai, jeigu dar tokių yra, pripažinkite tai. Pats metas.
Nors daug kur, posovietinėse šalyse žmonės iki šiol garbina Vladimirą Iljičių Leniną, tačiau tik ne Ukrainoje.


Šitai liaudžiai nusibodo senoji santvarka, čia žmonės trokšta pasijusti vakarų pasaulio šalimi. Todėl, jeigu dar kur nors ir liko stovėti paminklas Sovietų Sąjungos įkūrėjui ir pirmajam premjerui, tai nebeilgam. Dar 2015 metais Ukrainos valdžia priėmė sprendimą panaikinti visus komunistinius monumentus šios šalies teritorijoje. Tai vyko su trenksmu. Buvo ir ašarų, ir keiksmų. Bet daugiausiai – šypsenų ir plojimų. Ypač dėl vieno paminklo.

Dažnas į Odesą užsukęs keliautojas nustemba sužinojęs, kad čia galima nusifotografuoti su vienu pagrindinių „Žvaigždžių karų“ („Star wars“) veikėjų – buvusiu džedajumi, perėjusiu į blogio pusę, Dartu Veideriu (Darth Vader). Tai jis ištarė kino klasika tapusią frazę „I am your father“ („Aš tavo tėvas“).


Net ir tie, kurie apie George Lucaso filmus nežino nieko, tą vyruką atpažintų. Tačiau dažnam kyla klausimas: ką jis bendro turi su Ukraina? Kodėl būtent čia stovi buvusiam džedajui skirtas monumentas?

Pasirodo, šiame prie Juodosios jūros esančiame kurorte yra grupelė turtingų ir įtakingų verslininkų, kurie tiesiog dievina „Žvaigždžių karus“ ir jų personažus. Štai vienas tų verslininkų nusipirko Odesos pakraštyje esančią gamyklą ir visą jos teritoriją. Ten, vidiniame kiemelyje nuo neatmenamų laikų stovėjo viena Lenino skulptūra.

2015 metais vykdant šalies valdžios nurodymus reikėjo tą skulptūrą nugriauti, bet verslininkas ir jo bičiuliai nutarė pasielgti daug originaliau. Per keletą mėnesių ji tapo ne kuo kitu, o Dartu Veideriu iš „Žvaigždžių karų“. Tiesa, ne daug aplankančių skulptūrą žino, kad jos viduje vis dar gyvena Leninas – jis nebuvo nugriautas, tik paslėptas. Statulą sukūręs menininkas sakė negalėjęs žiūrėti, kaip meno kūrinys yra tiesiog išmetamas.

Dartą Veiderį Odesai padovanojo Alexander Milov – vietinis menininkas, prieš tai sužibėjęs kiekvieną vasarą Amerikoje, Nevados dykumoje vykstančiame festivalyje „Burning Man“. Ten jis pastatė įsimintiną skulptūrą „Love“, kurioje pavaizduoti suaugusiųjų kūnuose vis dar esantys maži vaikai, ir taip išgarsėjo pasaulyje. Beje, pats menininkas teigia, kad jo kūrinys Odesoje yra pirmasis monumentas skirtas garsiajam Dartui Veideriui. Anot jo – visame pasaulyje nerastumėte nieko panašaus. Na, nebent „Disneyland“, „Universal Studios“ ar kituose pramogų parkuose. Ten jų yra, bet daug mažesnių.

Labai keista, tačiau iki šiol Dartas Veideris nepapuolė į labiausiai Odesoje lankomų vietų sąrašą. Vietiniame turizmo centre apie jį net neužsimenama. O jeigu specialiai bandai domėtis – ten dirbančios ponios atrodo šiek tiek nepatenkintos. Tarsi pačios nežinotų, kad savo mieste turi tokią įžymybę. Viešbučiuose dirbančios administratorės irgi nelabai ką žino, net ir skulptūros adresą liepė susirasti pačiam.


Tai nėra sunku, štai, pasidalinsiu ir su jumis: Stovpova Street 28, Odessa.

Darto Veiderio statula

Tik žinokite, jog prie Darto Veiderio patekti ne taip jau paprasta – teks gerokai nutolti nuo miesto centro ir nuo pliažų. Pėsčiomis keliauti nepatariu, geriau išsikvieskite pavėžėjimo paslaugų automobilį. Kelionė į miegamuosius kurorto rajonus truks apie 20-30 minučių. Darbo dienomis gali ir ilgiau, dėl milžiniškų kamščių. O savaitgaliais gatvės beveik tuščios.

Bet ir atvykus pagal nurodytą adresą turėsite įveikti dar kelis sunkumus. Smalsuolius ten pasitinka tvora, mat paminklas stovi privačioje teritorijoje. Jokių iškabų, jokių strėlių. Tiesiog susiraskite verslo centro įėjimą, užeikite ten drąsiai, lyg tai būtų jūsų darbo vieta. Ir kreipkitės į apsaugininkus, sėdinčius apsaugos poste.

Kad apsaugininkai kalbės angliškai, tikėtis nereikėtų, tačiau jie visi puikiai žino kodinius žodžius „Darth Vader“. Šitą vardą išgirdę dažniausiai mielai palydi smalsuolius prie pažibos. Man taip ir buvo – karinę uniformą vilkintis Aleksandras tapo asmeniniu gidu visai valandai. Jis net apsidžiaugė, kad ir vėl kažkas domisi garsiuoju paminklu.

„Yra dvi rūšys turistų. Rusai, na ir visi tie, kas iki šiol myli Leniną, pradeda keiksnotis, apsiverkia, net pagrasina, kad taip čia visko nepaliks“, - sako Aleksandras. Todėl jis dažnai prieš įleisdamas svečius paklausia, kokios jie nuomonės apie Dartą Veiderį. Konfliktų darbo vietoje jis visiškai nenori, todėl jeigu lankytojas labai piktas – paprašo apsisukti ir pėdinti, iš kur atėjo. Bet jeigu beldžiasi tikras „Žvaigždžių karų“ fanas, va tada apsaugininkai šypsosi. Nors dėl atsargos, vis tiek kiekvieną žingsnį seka ir žiūri, ar nieko nenorėsite padaryti skulptūrai. O gal jūs tik apsimetėlis, kuris atėjo jos sugadinti? Geriau nė nemėginkite, apsaugos gamyklos teritorijoje labai daug, tiesiog už kiekvieno kampo. Kai sulėks visi – tikrai bus riesta.

Darto Veiderio statula

Nors statula stovi jau keturis metus – atvykstančių turistų nedaug. „Mažai kas žino, ne daug reklamos buvo“, - atsidūsta Aleksandras. Bet tuoj puola girtis, kiek iš įvairiausių pasaulio kraštų atvykusių užsieniečių čia priėmė. Australai, kinai, japonai, indai, vokiečiai, anglai, italai, norvegai, graikai ir t.t. Daugiausiai lankytojų atvyksta iš Lenkijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų. Ypač Aleksandras išskiria – Kalifornijos valstiją, ir spėja, kad ten tikriausiai visi yra „Star Wars“ fanai.

Net sunku patikėti, bet tie kaliforniečiai į Odesą atvyksta dėl šios statulos. „Daugiau jų niekas nedomina“, – sako Aleksandras, bandęs jiems parekomenduoti gerų miesto restoranų ir įdomių vietų. „Neįdomu amerikiečiams tie dalykai, net nesiklauso. Atskrenda vienai dienai, pabūna prie skulptūros porą valandų, labai daug fotografuojasi, filmuojasi, o tada važiuoja į oro uostą“, - stebisi apsauginis. Jis pastebėjo, kad kai kurie „Žvaigždžių karų“ žiūrovai su Dartu net kalbasi, arba šalia jo palieka kokių nors daiktų, tarsi savo auką skulptūrai. Ką tiksliai palieka, Aleksandras negalėjo prisiminti.

Turistai iš Lenkijos mano gidą stebina tuo, kad prie suakmenėjusio Darto Veiderio jie elgiasi, tarsi prie gyvos super žvaigždės. Glosto jį, bučiuoja ir visada labai garsiai vadina „lordu“. Aleksandras „Žvaigždžių karų“ nežiūrėjo, todėl jam toks kreipinys atrodo perdėtai pagarbus. Ypač žinant, kas slepiasi Darto viduje. „Aš tai atskleidžiu ne visiems, bijau, kad žmonės nesupras bajerio“, - kikendamas sako.

Darto Veiderio statula

Kai pastatė šią skulptūrą, menininkas žadėjo, kad tai – tik pradžia. Jis sakė norintis surinkti daugiau tokių nebereikalingų skulptūrų, kaip ši Lenino, ir sukurti jų parką – vietą, kur žmonės galėtų su jomis susipažinti. Net jei tektų jas paslėpti po kitais herojais iš Holivudo filmų.

Visi apsilankę prie Darto Veiderio nustemba ir dėl dar vienos priežasties – jų telefonas pagauna naują Wi-Fi ryšį. Ir tai – ne klaida. Internetą skleidžia pati buvusio džedajaus galva. Tad savo asmenukę su įspūdingu monumentu įkelti į socialinius tinklus galėsite iškart vietoje. Nemokamas internetas patinka ir sargui, jis šalia skulptūros ateina pasėdėti ir panaršyti įvairiuose puslapiuose.

Anksčiau ten, kur stovi garsusis paminklas, buvo apleista gamykla. Dabar gi naujai įrengtas verslo parkas labai skambiu pavadinimu „Grand Empire Business Park“. Jame veikia kelios informacinių technologijų įmonės, prekyba užsiimančios bendrovės ir net yra įsikūrusi vienos televizijos būstinė.

Nors projektas iš pažiūros rimtas, tačiau atvykusius čia pasitinka keista iškaba su įmonės logotipu ir keturiais spalvingais veikėjais – tai Deivis Džonsas (Davy Jones) personažas iš „Karibų piratų“, pati vietos įžymybė Dartas Veideris (Darth Vader), „Apple“ įkūrėjas Styvas Džobsas (Steve Jobs) ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Džongunas (Kim Jong-un). Kas tarp jų bendro? Kuo jie susiję su šiuo parku?

Klausimų aplinkiniams kelia ne tik šios grupelės sudėtis, tačiau ir jiems priskirtos citatos. Prie Deivo Džonso, pirato su aštuonkojo veidu, parašyta: „Jei pasaulyje yra beviltiškų idiotų, tai reiškia, yra tokių, kurie dar turi vilties“ (angl. - „If there are hopeless idiots, it means that there are those who still have hope“. ). Prie Darto Veiderio rašoma: „Mano charakteris puikus, tačiau aš turiu silpnus nervus“ ( angl. „My character is great, but I have just so weak nerves“), šalia Styvo Džobso matome „Nėra nepasiekiamų tikslų, yra tik aukštas tingumo, idėjų stokos ir pasiteisinimų koeficientas”.

Darto Veiderio statula

Tačiau pati netikėčiausia citata priskirta Kim Džongunui. Turbūt iš garsiojo lyderio tikėtumėmės išgirsti bet ką, bet ne „Jei stengiesi palaikyti sveiką gyvenimo stilių, neturi nei gyvenimo, nei stiliaus” („If you're trying to have a healthy lifestyle, you have neither life nor style“). Ką reiškia tokios mintys – atsakymų nėra. Interpretuokite patys.

Šis projektas Odesoje sukėlė labai daug klausimų. Ar tai pokštas? O gal meno projektas? Gal tiesiog labai keista viešųjų ryšių kampanija, turinti atkreipti dėmesį į „Grand Empire“ verslo parką?

Beje, ten taip pat galima aplankyti „Žvaigždžių karų“ fontaną ir net sporto klubą po atviru dangumi.

Spalvingame Ukrainos kurorte yra ir daugiau keistenybių. George Lucaso filmai šio miesto politikoje vaidina didelį vaidmenį. 2010 metais buvo įregistruota Interneto partija, kuri teigė norinti įkurti elektroninę vyriausybę ir taip sustabdyti biurokratiją. Nors apie jos tikslus ir politiką nuomonių yra įvairių, vienas dalykas aiškus – dėl šios partijos veiklos visa Ukraina puikiai išmano „Žvaigždžių karų“ herojus. Mat šio politinio judėjimo lyderiai, visokie ponai Michailai, Dimitrijai, Sergėjai ir panašiai keičia vardus ir pavardes. Tai daro oficialiai ir pasivadina herojais iš populiarių filmų.

Darto Veiderio statula

Pavyzdžiui, Dartas Veideris 2014 metais vos netapo kandidatu į šalies prezidentus. Interneto partija bandė jį įregistruoti, tačiau nesugebėjus patvirtinti tikrosios tapatybės, džedajaus kandidatūra buvo atmesta. Tais pačiais metais rinkimuose į Ukrainos parlamentą tarp kandidatų buvo įregistruota net 16 Dartų Veiderių, vienas Joda (Yoda) ir Vienas Čiubaka (Chewbacca).

2015 metais Dartas Veideris atėjo ir į Odesą. Kaip ir Kijeve, čia jis kėsinosi užimti mero kėdę ir tapo tikra įžymybe. Kandidatas oficialiai pakeitė savo vardą į Darth Mykolaiovych Vader, visur rodėsi tik su savo juodąja uniforma, niekam neatskleisdamas tikrosios tapatybės, kvietė spaudą į savo namus, mielai pozavo gerdamas kavą, megzdamas ar besisupantis ant karuselių. Toks populiarumas lėmė tai, kad Lordas Veideris užėmė garbingą 15 vietą tarp 42 kandidatų.

Dabar šis žmogus savaitgaliais vis pasirodo įvairiuose Odesos kampeliuose, linksmina žmones ir dovanoja jiems dovanas. Spėjama, kad būtent jam priklauso ir mano aplankytas verslo parkas. Apsauginis puse lūpų tai patvirtino.

Į Odesą iš Lietuvos nuvykti galima kiekvieną dieną, nebūtinai savaitei, jeigu norite – galite tik savaitgaliui. Tikrai spėsite nemažai pamatyti. Skridau vakariniu „Airbaltic“ reisu, ketvirtadienį po darbo. Iš Vilniaus oro uosto, su greitu persėdimu Rygoje. Taip pat galima skristi ir iš Palangos. Atgal į Lietuvą „Airbaltic“ nuskraidino vėlai sekmadienio naktį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (429)