Pasak jos, gimdymą priėmusi moteris turi medicininį išsilavinimą ir yra akušerė.

„Ji yra baigusi dulų ir akušerijos mokslus, bet nepriklauso dulų asociacijai, – sakė L. Gabrijolavičienė. – Kiek žinau, ji yra baigusi tuos mokslus ir yra diplomuota.“

Asociacijos pirmininkė patikslino, kad dula nėra tas pats, kas pribuvėja.

„Pribuvėja yra tas pats, kas akušerė, anglai turi tą patį žodį midwife, tik jų yra išlikęs senasis žodis, mes neišlaikėme. Pribuvėja yra arba turinti medicininį išsilavinimą, arba neturinti ir teikianti medicinines priežiūros paslaugas namuose. Iš esmės tai yra akušerė, dirbanti namuose“, – tikslino L. Gabrijolavičienė.

Akušerė – diplomuota gydytoja, turinti medicininį išsilavinimą, dirbanti ligoninėje.

Dula, arba gimdyvės padėjėja, – tai moteris, teikianti nemedicininę pagalbą besilaukiančiai moteriai nėštumo, gimdymo metu ir pogimdyviniu laikotarpiu, rašoma dula.lt svetainėje. Turėdama tam tikrų žinių ir (dažniausiai) savą gimdymo patirtį, dula yra tarsi sesuo, draugė ar partnerė, padedanti kitai moteriai pačiai atrasti savą, individualų gimdymo kelią, būdą ir tempą ir juo lanksčiai, ramiai, pasitikint savimi eiti.

Papildyta Lietuvos dulų asociacijos pranešimu spaudai:

„Mums reikia pokyčio"

„Šių metų rugpjūčio 22 dieną Lietuvą sukrėtė žinia apie namuose vykusio gimdymo metu mirusį naujagimį. Mes, Lietuvos dulų asociacija, reiškiame užuojautą tragediją išgyvenančiai šeimai ir linkime rasti jėgų išgedėti sunkią netektį bei atrasti dvasios ramybę. Taip pat tikimės, kad šio skaudaus įvykio aplinkybės bus ištirtos ir pateikti visiems mums svarbūs atsakymai, – rašoma pranešime spaudai.

– Ši situacija ypatinga. Kaip informuoja žiniasklaida, namuose vyko planuotas gimdymas. Deja, jo metu kūdikis mirė. Kol kas vyksta ikiteisminis tyrimas ir nėra žinoma mirties priežastis, tačiau nuomonių apie susiklosčiusią padėtį esama visokių. Netektis, o ypač kūdikio, nepalieka abejingų. Natūralu, kad kyla emocijos. Ne tik medikai, bet ir mes, dulų asociacija, sulaukėme didelio žiniasklaidos dėmesio, nes, kaip teigia žiniasklaidos šaltiniai, šiame gimdyme dalyvavo dulų mokymus baigusi moteris. Faktas, kad moteris baigė dulų mokymus, tapo priežastimi žiniasklaidai visas dulas apkaltinti namuose vykstančių gimdymų priėmimu. Reaguodamos į tai, norime pabrėžti, jog tai, kad moteris baigė mūsų asociacijos rengiamus mokymus, dar nereiškia, kad gimdyme ji dalyvavo kaip dula. Mūsų žiniomis, ši moteris taip pat yra baigusi akušerijos studijas ir atlikusi akušerės praktiką Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigose ir į planuotą gimdymą namuose ji buvo pakviesta kaip pribuvėja (šiuo tradiciniu žodžiu Lietuvoje prisistato į planuotus gimdymus namuose kūdikio priimti vykstančios pagalbininkės). Dulų asociacija pabrėžia, kad ši moteris nėra dulų asociacijos narė ir nederina bei neaptaria savo veiklos su asociacija.

Iš žiniasklaidoje pasirodžiusių pranešimų supratome, kad vis dar neskiriamos, o gal ir sąmoningai painiojamos nėštumo bei gimdymo metu būsimai mamai padedančių žmonių veiklą apibrėžiančios sąvokos."

Pranešime spaudai primenama, kad dula, arba gimdyvės padėjėja, – tai moteris, teikianti nemedicininę pagalbą besilaukiančiai moteriai nėštumo, gimdymo metu ir pogimdyviniu laikotarpiu.

„Turėdama tam tikrų žinių ir (dažniausiai) savo gimdymo patirtį, dula yra tarsi sesuo, draugė ar partnerė, teikianti kitai moteriai emocinę, psichologinę, fizinę ir informacinę pagalbą. Tokių nuostatų laikosi Europos dulų tinklas, kuriam priklauso mūsų asociacija, ir kitos dulas vienijančios organizacijos pasaulyje. Dulos neteikia medicininių paslaugų (taigi ir nepriima gimdymo) nei namuose, nei ligoninėse, nei kur kitur. Dar daugiau – ir Lietuvos dulų asociacija, ir tarptautinės dulų organizacijos, neskatina savo narių teikti pagalbos gimdymą namuose pasirenkančioms moterims, jei juose nedalyvauja medikai. Tai numatyta dulų etikos kodekse, kurio įpareigota laikytis kiekviena dulų asociacijos narė", – rašoma pranešime spaudai.

Dula nepriima kūdikio – ji palaiko gimdančią mamą. Jos tikslas – patenkinti emocinius, psichologinius ir fizinius mamos poreikius; ir ši pagalba niekada nebūna medicininė.

Pribuvėjomis Lietuvoje tradiciškai vadinamos moterys, kurios priima gimdymus namuose. Dulų asociacijos žiniomis, vienos jų turi akušerinį (akušerė-pribuvėja) ar kitą medicininį išsilavinimą, kitos – neturi (pribuvėja). Kol Lietuvoje nebuvo reglamentuota gimdymo namuose tvarka, šios moterys vienintelės teikdavo pagalbą planuotai namuose gimdantiems tėvams, rašoma pranešime spaudai.

„Pastaraisiais metais Lietuvoje teisės aktais sudaryta galimybė medikams (akušerėms) legaliai teikti pagalbą gimdymą namuose pasirenkančioms šeimoms, tačiau kol kas licencijos vykdyti šią veiklą neturi nė vienas profesionalas, – rašoma pranešime spaudai. – Esame susirūpinę dabartine padėtimi: mus jaudina, kad planuotą gimdymą namuose pasirenkančios šeimos vis dar negali gauti legalios akušerinės pagalbos, kad medikų atstovai, užuot ieškoję būdų, kaip padėti namuose gimdančioms moterims, kaltina dulas pribuvėjyste, o visuomenėje sėjamas priešiškumas duloms, kurios su planuotu gimdymu namuose ir jame teikiama medicinine pagalba iš tiesų nėra susijusios. Galbūt metas pradėti diskusiją, kodėl taip yra ir kaip šią situaciją galime keisti?"

Asociacijos atstovės sako, kad šiuo klausimu reikia pokyčio. „Mums – ne tik duloms. Mums, visiems Lietuvos žmonėms, moterims ir vyrams, vaikams ir suaugusiems, reikia ieškoti ne dokumentiškai, o realiai veikiančių sprendimų, kaip pakeisti dabartinę situaciją. Esame maža tauta. Kiekviena mama, kiekvienas tėvas, kiekvienas kūdikis yra svarbūs. Laikas mokytis kiekvieną jų laikyti vertu pagarbos ir pagalbos, o ne tik ieškoti „kitokių“, kuriuos apkaltinus išliejamos emocijos, tačiau nė milimetru nepriartėjama prie situacijos gerinimo. Iš savo dar ne tokios senos istorijos žinome, kad susiskaidymas, priešinimasis, kaltinimai gali baigtis tūkstančiais asmeninių tragedijų, – rašoma pranešime spaudai. – Iš tos pačios istorijos žinome ir tai, kad galime susikibti rankomis ir apsijungti, siekdami visiems svarbių tikslų. Mes, dulų asociacijos narės, esame pasiruošusios skirti savo žinias, patirtį, laiką ir energiją ieškant geriausių įmanomų sprendimų, kad visos moterys mūsų šalyje galėtų gimdyti oriai, apgaubtos pagarbos ir gaudamos visą joms reikalingą bei įmanomą profesionalią pagalbą."

Kaip anksčiau rašė DELFI, ketvirtadienį paaiškėjo, kad paryčiais vykęs gimdymas pasibaigė kūdikio mirtimi. Į ligoninę išvežta gimdyvė, jai suteikta medicininė ir psichologinė pagalba, moteris sveiksta.

„Tai skaudus atvejis, galiu tik pasakyti, kad paryčiais atvežta moteris po gimdymo su komplikacijomis, kurias mes tuoj pat sutvarkėme. Iš pat pradžių, tik moterį atvežus, ji neigė, kad ji planingai buvo sugalvojusi gimdyti namuose. Bet tą neigė labai trumpai, nes paskui, kai greitoji neatgaivino naujagimio, suprato, kad nėra prasmės neigti ir papasakojo, kad gimdė vonioje su dūlos pagalba“, – sakė Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė.

Kornelija Mačiulienė

Nors Lietuvoje gimdymo namuose tvarka įsigaliojo nuo šių metų pradžios, Sveikatos apsaugos ministerija nurodo, kad šiuo metu nei viena gydymo įstaiga neturi licencijos ir negali teikti tokių paslaugų.

Lietuvoje gimdymo namuose tvarka įsigaliojo nuo šių metų pradžios.

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos duomenimis, iki šiol nei viena gydymo įstaiga nesikreipė prašydama suteikti licenciją teikti gimdymo namuose paslaugą. Gydymo įstaigos tam ruošiasi atsakingai ir neskuba, nurodo SAM.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė tuo remdamasi teigia, kad šiuo metu namuose priimami gimdymai yra nelegali veikla.

„Paprastai kalbant, gimdymas namuose yra licencijuota veikla, o šiuo metu licencijos niekas neturi ir net neprašė. Vadinasi, tai, kas įvyko ketvirtadienį anksti ryte, yra ne kas kita, o nelegali veikla. O tai jau yra teisėsaugos darbas toliau aiškintis“, – komentavo L. Bušinskaitė-Šriubėnė. Dėl šio įvykio jau pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tiek SAM, tiek Akreditavimo tarnyba, jei reikės, padės atliekant šį ikiteisminį tyrimą, nurodo A. Verygos patarėja.

„Jei gimdyvė būtų turėjusi sutartį su gydymo įstaiga, jos atstovai būtų turėję dalyvauti gimdyme arba užtikrinti jos gimdymą gydymo įstaigoje, jei ji dėl medicininių priežasčių nebūtų galėjusi gimdyti namie. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, kuri yra labai griežta, pranešti įstaigai reikia apie gimdymą. Žinoma, jei turi su ja sutartį dėl tokių paslaugų. Tikėtina, kad šiuo atveju nebuvo pranešta apie gimdymą“, – sako L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (314)