Lietuvos Kelių policijos tarnyba (LKPT) skaičiuoja, kad vien per šiuos metus, nuo sausio iki liepos, buvo nustatyta daugiau nei 276,5 tūkst. Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų. Neblaivių vairuotojų tarp šių KET pažeidimų – palyginti nedaug. Per 7 šių metų mėnesius policija išaiškino 5647 neblaivius automobilių vairuotojus ir 3952 neblaivius dviračių vairuotojus.

Gerokai iškalbingesnė yra eismo įvykių statistika. Per šių metų sausį-liepą pirminiais duomenimis įvyko 101 eismo įvykis, kurį sukėlė neblaivūs vairuotojai. Šiuose įvykiuose buvo sužeisti net 154 žmonės, o 7 iš jų – žuvo.

Nelaimė arti

Pabrėžiama, kad netgi neviršijus leistinos alkoholio koncentracijos kraujyje nereiškia, kad išgerta taurė pasekmių neturi. Net minimalus suvartoto alkoholio kiekis lemia, kad vairuotojo reakcija sulėtėja. Tai reiškia, kad vos akimirka lėtesnė reakcija į, pavyzdžiui, į kelią išėjusį pėsčiąjį, reiškia nuvažiuotus keliolika ar net keliasdešimt metrų – nelaimės išvengti vargu ar pavyktų.

Vairuoti išgėrus alkoholio gerokai sunkiau naktį, mat asmuo, kurio kraujyje yra leistina alkoholio koncentracija – 0,4 promilės – lėčiau adaptuojasi prie šviesos. Toks žmogus, apakintas priešinga kryptimi važiuojančio automobilio, pirmas 2-3 sekundes nemato visiškai nieko. Rega „sugrįžta“ po 7-8 sekundžių, o tiek – daugiau nei užtektinai, kad vairuotojas nepastebėtų ne tik į kelią išbėgusio gyvūno, bet ir pėsčiomis einančio žmogaus.

Visa tai lemia, kad nors alkoholio koncentracija leistinos ribos neperlipa, apsvaigęs vairuotojas turėtų važiuoti gerokai lėčiau, mat ženkluose nurodytas greitis tokiam vairuotojui yra per didelis ir nesaugus.

Dūžta ne tik automobiliai

Eismo įvykiai, kuriuos sukelia neblaivūs vairuotojai, garsiai nuskamba per visą Lietuvą. Štai liepą net keli liudininkai policijos pareigūnams pranešė apie šaligatviais važiuojantį galimai neblaivų vairuotoją. Deja, sustabdyti jo pareigūnai nesuspėjo – kilo eismo įvykis, kuriame sudužo net trys automobiliai. Nukentėjo niekuo dėtos pro šalį važiavusios moterys – jos abi medikų buvo nugabentos į ligoninę.

Dar viena tragedija pasibaigusi avarija šiemet užfiksuota Telšių rajone. Prie vairo čia sėdo ne tik neblaivus, bet ir neturintis teisės vairuoti asmuo. Pasivažinėjimas baigėsi šiurpiai: žuvo automobilyje sėdėjęs 11-metis berniukas, medikų pagalbos prireikė ir pačiam vairuotojui, ir drauge su juo važiavusiems trims asmenims.

Nelaime baigėsi ir neblaivaus vairuotojo skrydis Vilniaus gatvėmis. Šis ne tik į šipulius ištaškė savo automobilį – medikai ir ugniagesiai gelbėtojai daugybę pastangų įdėjo vaduodami avarijos kaltininko tėvą, sėdėjusį keleivio sėdynėje. Prispaustą žmogų išvaduoti pavyko tik po pusantros valandos – gausybę kirstinių, plėštinių pakaušio, kojų žaizdų turintis vyras buvo skubiai išgabentas į ligoninę.

Ypatingai skaudžią avariją, nutikusią Vilniaus Laisvės prospekto ir Teodoro Narbuto gatvių sankirtoje, prisimena visa Lietuva. Tąkart neblaivus vairuotojas sėdo prie nuomoto automobilio vairo ir, nė nestabdydamas, rėžėsi į prie raudono šviesoforo signalo sustojusį pavėžėjimo tarnybos automobilį. Pastarasis buvo visiškai sumaitotas, o jo gale sėdėjusi jauna, 26-erių metų amžiaus, mergina – žuvo akimirksniu.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)