Praėjusį sekmadienį iš Azijos D. Rapšys parsiskraidino septynis medalius, sušluotus pasaulio taurės etapuose Tokijuje (Japonija), Dzinane (Kinija) ir Singapūre.

Galbūt mieliau 24-erių plaukikas iš jų visų nulietų vienintelį planetos pirmenybių trofėjų, bet tokio savo sąskaitoje panevėžietis vis dar neturi.

Liepos pabaigoje Gvangdžu (Pietų Korėja) surengtame pasaulio čempionate 400 m plaukimo laisvu stiliumi rungtyje jis liko ketvirtas, o perpus trumpesnę distanciją įveikė pirmas, bet buvo diskvalifikuotas dėl nežymaus judesio starto metu.

Visą apmaudą D. Rapšys išliejo Singapūre, kur plaukė greičiau nei kada nors gyvenime. 200 m nuotolio finale lietuvio užfiksuotas laikas (1 min. 44,38 sek.) visame pasaulyje yra geriausias nuo pat 2013 metų.

Visų laikų šios rungties suvestinėje D. Rapšio rezultatas yra tryliktas. Už jį greitesni praeityje buvo tik penki sportininkai: pasaulio rekordininkas iš Vokietijos Paulas Biedermannas, JAV torpeda Michaelas Phelpsas, prancūzas Yannickas Agnelis, rusas Danila Izotovas ir Australijos žvaigždė Ianas Thorpe'as.

Nuo pastarojo geriausio rezultato D. Rapšį skiria vos 0,32 sek., bet iki pasaulio rekordo dar toloka – 2,38 sek.

Vis dėlto I. Paipelienė įsitikinusi, jog tai nėra nepasiekiama riba.

Interviu DELFI nuo mažumės D. Rapšį treniruojanti specialistė dalinosi mintimis apie auklėtinio pasirodymą šiame sezone ir artimiausios ateities planus.

Pasak jos, trečią vietą bendroje pasaulio taurės įskaitoje šiuo metu užimantis Lietuvos plaukikas savo taškų kraičio likusiuose etapuose nebepildys, nes rudenį visą dėmesį skirs inauguracinėms Tarptautinės plaukimo lygos (ISL) varžyboms.

Nevengė trenerė ir jai asmeniškai nemalonios temos: vos pasibaigus planetos pirmenybėms Lietuvos rinktinės atstovė Ugnė Mažutaitytė socialiniame tinkle pasiskundė dėl ją įžeidusio I. Paipelienės pasisakymo.

Ugnė Mažutaitytė

JAV gyvenanti ir sportuojanti 22-ejų plaukikė pasiteiravo patyrusios specialistės nuomonės apie savo starto techniką. Ši atsakiusi, esą „su tokiomis leškomis gero starto nepadarysi“, ir pridūrusi, jog jos pačios šlaunys, nepaisant amžiaus skirtumo, raumeningesnės.

U. Mažutaitytė šią repliką priėmė kaip „itin žeminančią“ ir pajuokiančią jos figūrą.

I. Paipelienė, kuri taip pat treniruoja rinktinės narius Andrių Šidlauską bei Deividą Margevičių, tikino nenorėjusi pasakyti nieko blogo.

– Kaip įvertintumėte pasaulio čempionatą, kuriame D. Rapšys atrodė pasiruošęs pelnyti medalį, bet galiausiai nieko apčiuopiamo nesužvejojo? – DELFI paklausė I. Paipelienės

– Taip, Danas buvo pasiruošęs medaliui, netgi dviem. Bet taip jau susiklostė... 400 m distancijoje buvo padaryta klaidų, ir Danas liko ketvirtas. O 200 m rungtyje, mano manymu, pirmiausia suklydo teisėjai, o paskui jau suklydo Danas.

Starto metu baseine buvo didelis triukšmas. Nors daug buvo komentuojančių Lietuvoje, nebūdamas ten, vietoje, negali spręsti. Teisėjai tikrai negalėjo duoti starto tokiomis aplinkybėmis. Buvo švilpimai, į kuriuos reagavo ne vien Danas. Ant gretimo bokštelio stovėjęs australas (Clyde'as Lewisas – DELFI) irgi reagavo, tik vaizdo įraše to nesimato, nes jį užstojo Danas.

Medalio negavome, ir dėl to labai gaila, nėra ko net kalbėti. Kita vertus, turbūt nebuvo tokios valstybės, iš kurios atstovų nebūtume išgirdę sveikinimų dėl tokio galingo Dano pasirodymo. Tai kažkiek apmalšina apmaudą.

– Praėjusį savaitgalį pasaulio taurės varžybų etape Singapūre D. Rapšys pagerino 200 m nuotolio Lietuvos rekordą – 1 min. 44,38 sek. Toks laikas atitinka jūsų lūkesčius šiam sezonui?

– Tikrai taip. Neabejojau, kad Danas gali plaukti greičiau nei per 1 min. 45 sek., ir buvau įsitikinusi, kad jis tai gali jau šiemet. Tik šis sezonas mums buvo neįprastas, daug naujovių, buvo gana sunku suderinti visus startus.

Danas Rapšys

Manau, kad rezultatai galėjo būti ir geresni, jei sausį, kaip planuota, būtume iškeliavę į treniruočių stovyklą Ispanijos aukštikalnėse. Bet ten susirinko daug vietinių sportininkų, ir mums tuo metu nebeliko vietos. Jei viskas būtų vykę pagal planą, bendras pasirengimas sezonui būtų išėjęs stipresnis, ir, mano manymu, pasaulio čempionate Dano rezultatai būtų buvę tokie kaip Singapūre.

Tačiau į Sierą Nevadą nuvykome birželį, tiesiai iš ten vykome į pasaulio čempionatą ir neturėjome laiko aklimatizacijai. Paprastai geriausi rezultatai pasiekiami ketvirtą savaitę po to, kai nusileidi iš kalnų. Dėl to dalyvavome pasaulio taurės etapuose, dėl to Singapūre Danas ir iššovė.

– D. Rapšį nuo P. Biedermanno pasaulio rekordo dar skiria daugiau nei dvi sekundės. Ar tai – įkandamas rezultatas, turint omenyje, kad vokietis 2009 metais plaukė dėvėdamas jau uždraustą poliuterano kostiumą?

– Aš manau, kad tai realu. Gal ne kitiems metams, nes dvi sekundės – gana daug, tiek „numesti“ per sezoną sudėtinga. Bet gerinti rezultatą po sekundę į metus – įmanoma. Danas dar turi daug erdvės tobulėti plaukdamas laisvu stiliumi.


– Kuomet fiksavo savo geriausius rezultatus, P. Biedermannas, M. Phelpsas ir Y. Agnelis buvo 20-23 metų amžiaus, D. Izotovas ir I. Thorpe'as – 17-18 metų. D. Rapšiui – jau 24-eri. Ar iš to galima spręsti, kad jis jau pasiekęs savo zenitą?

– Danas buvo vėlyvo brendimo, todėl ilgiau plaukė nugara – tai yra jaunesnio amžiaus plaukikų rungtis. O laisvas stilius reikalauja vyriškų savybių. Danas gana vėlai ėmė vyriškėti, vėlai ir pradėjo plaukti laisvu stiliumi.

Manau, kad vien pagal kitų rekordininkų amžių spręsti, kada ateis konkretaus sportininko karjeros pikas, neišeina. Visi žmonės yra skirtingi, pavyzdžiui, Ryanas Lochte irgi pradėjo vėliau, panašiai kaip Danas. O kiti vaikai jaunimo festivaliuose jau būna barzdoti.

Manyčiau, kad Danas dar kokius dvejus metus turėtų kilti į viršų, kol pasieks savo optimalų karjeros etapą.

– Šiemet D. Rapšio laukia debiutas ISL pirmenybėse, kurių grafikas rudenį kirsis su likusiu pasaulio taurės varžybų kalendoriumi. Kam skirsite pirmenybę?

– Danas jau yra pasirašęs sutartį su „Energy Standard“ klubu ISL pirmenybėms. Todėl du spalio pasaulio taurės etapai automatiškai atkrenta. Būtų sudėtinga apžioti ir likusius du, juos taip pat praleisime. Juk reikia šiek tiek laiko skirti ir pasiruošimui, o dar ant nosies laukia Europos čempionatas trumpame baseine.

– Šiame sezone D. Rapšys jau dalyvavo dešimtyje varžybų – tiek pat, kiek per visus praėjusius metus. O priešakyje dar mažiausiai keturi startai: trys ISL etapai ir Europos čempionatas. Kaip Danas reaguoja į tokį krūvį, ar nėra pervargimo rizikos?

– Rizika yra nemaža. Juk Danas plaukia nuotolius, reikalaujančius daug jėgų, sveikatos. Bet su juo dirbame jau daug metų, gerai žinome jo kūną. Tai leidžia gana tiksliai planuoti.

Turėjome šiek tiek atostogų per didžiąsias metų šventes, paskui stengėmės „užsikrauti“ visam sezonui, kad galėtume ilgai tempti tą naštą. Visose tarpinėse varžybose Danas startavo be jokio specialaus pasiruošimo, tik prieš Čempionų lygos startus gaudavo šiek tiek poilsio, kad galėtų sėkmingai pasirodyti. Čia, aišku, labai padėjo mano komanda: kineziterapeutas Andrius Bogdelis, masažuotoja Lina Katelytė. Jie kartais daro stebuklus.

Ina Paipelienė

– Ateityje Danas ir toliau varžysis tokiu įtemptu grafiku?

– Nemanau. Vieną sezoną gali taip „vežti“, tačiau olimpiniais metais šitiek varžybų tikrai neturėsime. Iki galo dar nėra tiksliai paskelbta, bet atrodo, kad ir Čempionų lyga kitais metais bus trumpesnė.

– Kito jūsų auklėtinio A. Šidlausko rezultatai šiemet neprogresuoja: nepavyksta gerinti laikų, fiksuotų 2017 ir 2018 metais. Kodėl šis sezonas Andriui yra sudėtingesnis?

– Būna, kad kartais taip iššauni, jog paskui labai sunku pakartoti ir pagerinti. Taip Andriui nutiko prieš dvejus metus: tada jis tikrai įspūdingai pasirodė pasaulio čempionate. Bet kai sėkmė lengvai ateina, nelabai ją įvertini.

Su Andriumi paskui kalbėjome, kad norint stabiliai plaukti tokiu greičiu, reikia įdėti labai daug pastangų, labai daug darbo. O Andriui kartais to pritrūkdavo. Dabar jis jau daro išvadas, tikiuosi, padarys jas iki galo. Manau, kad kitame sezone jis tikrai bus greitesnis.

Deividas Margevičius, Andrius Šidlauskas

– Kas pasaulio čempionate išprovokavo jūsų konfliktą su U. Mažutaityte, jeigu taip galima pavadinti jos viešą skundą dėl jūsų replikos apie plaukikės šlaunis?

– Nebuvo ten jokio konflikto. Žmogus paklausė, aš atsakiau, o atsakymas nepatiko. Negaliu girti, kokia šaunuolė, kaip gerai plaukia, jei rezultatas prastesnis, nei buvo prieš šešerius metus jaunimo čempionate.

Tai buvo vienintelis epizodas, vienintelį kartą ji gavo iš manęs pastabą. Aš stengiuosi nesikišti į kitų reikalus, man savų vaikų pakanka. Bet žmogus tiesiog atėjo ir paklausė, aš paėmiau ir pasakiau. Tai yra mano darbo dalis: negaliu girti, jeigu nėra už ką. Gal užpyko dėl mano pasirinktų žodžių, bet aš juk iš Panevėžio kaimo esu, pas mus tokie žodžiai dažnai vartojami.

Kalbėjau juoko forma, juokais palyginau su savimi. O pateikė taip, lyg kas vakarą būčiau per mikrofoną viešai ją menkinusi. Nežinau, aš jau ją paleidau, tegul sau ramiai gyvena. Jeigu jai taip geriau, jeigu taip nori išgarsėti, tegul...

– Federacijos išplatintame pranešime teigta, kad ginsite savo garbę ir orumą teisme. Ar iš tiesų planuojate į jį kreiptis?

– Teismai kainuoja labai daug sveikatos, o jos ir taip trūksta. Galvoju, kad turbūt reikėtų užmiršti ir viskas. Tegul Ugnė toliau sau sportuoja, stengiasi, gal įrodys, kad kažką pasiekti gali ne tik kalbomis.

– Ar ši istorija netrukdys ateityje būti vienoje komandoje su U. Mažutaityte?

– Ne, niekada nesu nusiteikusi prieš jokį vaiką. Visi esame žmonės, visi stengiamės. Tai – jau ne mano problema. Turiu tris vaikinus, su jais dirbu, su jais stengiuosi pasiekti rezultatų. Per pasaulio čempionatą jie plaukė iš visų geriausiai, vieninteliai gerinosi savo asmeninius rezultatus. O tie, kurie gyvena ir dirba užsienyje, turi savo trenerius ir su jais bendrauja. Pagrindinė mano klaida ir buvo ta, kad galbūt išvis nereikėjo į Ugnės klausimą nieko atsakyti, nes jos starto technika tikrai nėra mano problema.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)