Pirmadienio vakarą pasirodžiusiame vaizdo įraše B. Netanyahu atmetė kritiką ir pažymėjo, kad žmona netgi pasirinko geltonos spalvos suknelę – kad pagerbtų Ukrainą.

„Ukrainos prezidento administracijos vadovas sakė, kad yra akivaizdu, jog ponia Netanyahu neturėjo ketinimų rodyti nepagarbą Ukrainai“, – sakė B. Netanyahu.

Jis pridūrė, kad jo žmona „vilkėjo Ukrainos nacionalinių spalvų – geltonos ir mėlynos – drabužius, norėdama išreikšti pagarbą šaliai“.

Tačiau tai ne pirmasis atvejis, kai Izraelio premjero sutuoktinė tampa ne visai gražių kalbų objektu. Moteris dažnai kritikuojama už įžeidžiamą elgesį, kivirčus su personalu ir kišimąsi į valstybės reikalus.

Sara Netanyahu, Izraelio premjero žmona, birželį nubausta už netinkamą valstybės lėšų panaudojimą, jau ilgą laiką drauge su savo vyru yra įtarimų korupcija ir netinkamu valdymu objektas.

Ši moteris šviesiais pečius siekiančiais plaukais ir visuomet makiažu paryškintu veidu, kaip manoma, yra visų sprendimų – nuo to, kas turėtų vadovauti Izraelio žvalgybos tarnybai „Mossad“, iki jos vyro partijos „Likud“ kandidatų į parlamentą sąrašo – priėmimo centre, dar birželį rašė naujienų agentūra AFP.

Birželį S. Netanyahu už netinkamą valstybės lėšų panaudojimą buvo skirta maždaug 15 tūkst. JAV dolerių bauda.

Prokurorai moterį kaltino prabangioms vaišėms netinkamai panaudojus apie 100 tūkst. JAV dolerių valstybės lėšų.

Pasak prokuratūros, ministro pirmininko B. Netanyahu žmona išleisdavo dideles sumas prabangiuose restoranuose, nors oficialioje rezidencijoje buvo visai darbo dienai įdarbintas virėjas.

Moteriai buvo skirta 10 tūkst. šekelių (2,8 tūkst. JAV dolerių) bauda ir liepta valstybei grąžinti 45 tūkst. šekelių. Pastarąją sumą premjero sutuoktinei jos prašymui buvo leista sumokėti dalimis.

Kaltinimai sukčiavimu ir piktnaudžiavimu pasitikėjimu S. Netanyahu buvo pareikšti 2018 metais.

Pagal susitarimą ji pripažino lengvesnius kaltinimus, o suma, kurios iššvaistymu ji buvo apkaltinta, buvo sumažinta iki 50 tūkst. JAV dolerių. Taip pat buvo panaikinti kaltinimai kyšininkavimu.

Visgi skandalų epicentre vis atsiduriančios S. Netanyahu rėmėjai, kurių didžiausias ir svarbiausias – jos sutuoktinis Benjaminas Netanyahu, kaltina žiniasklaidą raganų medžiokle, tvirtindami, kad ji neturi balso valstybės reikaluose ir savo jėgas skiria tiems, kuriems labiausiai reikia pagalbos.

S. Netanyahu gimė šiaurės Izraelio mieste, jos tėvas buvo poetas ir pedagogas.

Dabar 60-metė Sara jaunystėje tarnavo Izraelio kariuomenėje, o vėliau studijavo psichologiją.

1980–1987 metais ji buvo ištekėjusi už kibuco nario. Po skyrybų dirbdama Izraelio avialinijų „El Al“ skrydžių palydove sutiko B. Netanyahu.

1991-aisiais Sara už jo ištekėjo. Pora turi du sūnus: Avnerį, kuris vengia rodytis viešumoje, ir vyresnįjį atvirumu pasižymintį Yairą. Socialiniuose tinkluose jis, užsipuldamas oponentus, karštai gina savo tėvus ir jų vykdomą politiką.

Sara drauge su vyru dalyvauja daugelyje viešų renginių ir kartu leidžiasi į užsienio vizitus. Ji taip pat nepilnu etatu dirba Jeruzalės savivaldybėje švietimo psichologe.

Kalbant apie lengvabūdišką pinigų švaistymą, neretai prisimenama, kai 2013-aisiais abu Netanyahu dalyvavo Margaret Thatcher laidotuvėse. Tuomet už penkias valandas trukusį skrydį į Londoną Izraelio avialinijomis „El Al“ premjero kabinetas turėjo papildomai sumokėti 500 tūkstančių šekelių (maždaug 127 tūkstančius eurų), kad būtų įrengta miegojimo vieta su dvigule lova. Taip pat buvo pranešta, kad trys premjero rezidencijos 2012-aisiais visuomenei kainavo milijoną dolerių (daugiau nei 900 tūkst. eurų) – tai gerokai viršijo biudžetą, skelbė haaretz.com.

Žiniasklaidą pasiekę įrašai, kuriuose užfiksuota, kaip S. Netanyahu šaukia ant valytojų oficialiame premjero biure Jeruzalėje, sukėlė ne tik paniekos bangas, bet ir susirūpinimą jos emocine sveikata.

S. Netanyahu jos buvusi valytoja padavė į teismą, tvirtindama, kad premjero žmona su ja elgėsi netinkamai.

2016-aisiais teismas kitai buvusiai namų tvarkytojai, apkaltinusiai Sarą nuolatiniu išnaudojimu darbe, priteisė apie 47 tūkstančių dolerių (maždaug 42,3 tūkstančių eurų) dydžio žalos atlyginimą.

S. Netanyahu nubaudimas birželį už tai, kad prabangioms vaišėms netinkamai išleido valstybės lėšas, užbaigė teismo procesą, besikėsinusį išsamiau perkratyti Netanyahu šeimos gyvenimo būdą, kuris, pasak kritikų, yra prabangos ir patologinio šykštumo derinys.

Premjeras ir jo žmona įtariami iš turtingų asmenų, tarp kurių – Holivudo prodiuseris Arnonas Milchanas, mainais už finansines ar asmenines paslaugas priėmę prabangias dovanas, įskaitant cigarus ir šampaną.

2018 metais Izraelyje buvo paviešintas garso įrašas, kuriame girdėti, kaip B. Netanyahu žmona piktinasi jai nepatikusia žinute laikraštyje.

Įraše buvo girdėti, kaip Sara reiškia nepasitenkinimą savo patarėjui tuo, kad laikraščio paskalų skiltyje paskelbtoje žinutėje apie ją nepaminėtas jos įgytas išsilavinimas.

„Esu įgijusi iš-si-la-vi-ni-mą! Esu psi-cho-lo-gė! Bakalaurė! Magistrė!“ – piktai sakė premjero žmona. Garso įraše taip pat girdėti, kaip ji kažką nesuprantamai šaukia.

2009 metais darytą garso įrašą pirmas paskelbė naujienų tinklalapis „Walla“, o netrukus jį buvo galima išgirsti per daugelį didžiųjų Izraelio televizijos kanalų.

Žiniasklaida pranešė, kad S. Netanyahu supykdė 44 žodžių žinutė, kurioje buvo rašoma, kad premjero žmona sutiko pagelbėti viename mokyklos lėšų rinkimo renginyje, tačiau nebuvo paminėta, kad yra psichologė.

Ministras pirmininkas socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad šias garso įrašas yra „prieš mano šeimą vykdomos negailestingos raganų medžioklės dalis“

B. Netanyahu „Facebook“ gynė savo žmoną.

Jis paneigė, kad Sara buvo įsitraukusi į Izraelio valdymo reikalus, apibūdindamas ją kaip „tikrą didvyrę“, kuri tapo „žiniasklaidos bokso kriauše“.

„Visi, negavę kokių nors pareigų arba iš jų atleisti, žino, ką reikia daryti: pulti Sarą. Faktai ir tiesa tuomet tampa visiškai nebesvarbūs. Sara jau ilgą laiką yra žiniasklaidos bokso kriaušė“, – rašė B. Netanyahu.

Jis išskyrė žmonos darbą su „vėžiu sergančiais vaikais, netektį patyrusiais žmonėmis... Išgyvenusiais Holokaustą ir daugeliu kitų žmonių, kuriems reikalinga pagalba“.

„Mano brangi žmona, tu esi tikra didvyrė“, – apibendrino B. Netanyahu.