„Gaila, kad sprendžiant tą klausimą buvo pasirinktas konstitucinių abejonių keliantis kelias , tai yra atsisakyta Seimo nutarimu tvirtinti Vyriausybės programą. (…) Dėl to mes nedelsdami žadame kreiptis į Konstitucinį Teismą. Stengsimės tai padaryti jau ketvirtadienį. Teisininkams duota užduotis paruošti kreipimosi tekstą“, - sakė J. Razma.

Tuo tarpu premjeras Saulius Skvernelis neigia, kad antradienį neeilinėje Seimo sesijoje nauji įgaliojimai Vyriausybei bus suteikti prieštaraujant Konstitucijai.

Pasak premjero, bus remiamasi Seimo statuto 198 straipsniu, kuris turi įstatymo galią, o jei kas mano kitaip, gali kreiptis į Konstitucinį Teismą.

„Kiekvienas privatus asmuo turi savo nuomonę, kol šiandien yra galiojantis Seimo statutas – bus vadovaujantis Konstitucija bei Seimo statutu, jeigu kažkas mano, kad yra kitaip, yra galimybė, procedūros kreiptis į Konstitucinį Teismą. Kol Konstitucinis Teismas šiuo klausimu nepasisakė kitaip, visi priimti įstatymai, o Seimo statutas turi įstatymo galią, – jis galiojantis. Procedūros yra pagal Konstituciją ir laikantis Seimo statuto“, – teigė premjeras.

Pasak jo, Seimui iš naujo balsuoti dėl Vyriausybės programos nereikia, nes ji po koalicinių derybų visiškai nepasikeitė.

„Vyriausybė nesikeičia, jeigu kažkas neskiria dviejų dalykų – naujos Vyriausybės formavimo ir įgaliojimų suteikimo, – jų problemos. Vyriausybės programa nesikeičia“, – tikino premjeras.

DELF primena, kad Konstitucinės teisės specialistas Vytautas Sinkevičius yra sakęs, kad toks kelias Vyriausybei gauti įgaliojimus, koks yra pasirinktas antradienį Seime, nėra konstitucinis, nes, pagal Pagrindinį šalies įstatymą, Ministrų Kabinete pasikeitus daugiau nei pusei ministrų, turi būti balsuojama dėl Vyriausybės programos.

Toks variantas yra ilgesnis, nes įprastomis (ne karo) sąlygomis jos tvirtinimas Seime turi praeiti pilną procedūrą, ir tam negali būti taikoma skuba. Dėl to kartais tai populiariai vadinama ilguoju scenarijumi.

Pagal atnaujintą Vyriausybės sudėtį keičiasi daugiau nei pusė jos ministrų. Naujoje Vyriausybėje pakeisti trys ministrai – į žemės ūkio ministrus vietoj Giedriaus Surplio skiriamas „socialdarbietis“ Andrius Palionis, į vidaus reikalų ministres – vietoj Eimučio Misiūno – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos narė Rita Tamašunienė, o į susisiekimo ministrus – vietoj Roko Masiulio – irgi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos narys Jaroslavas Narkevičius.

Opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Prezidiumas siūlo šios partijos frakcijos Seime nariams balsavime nepalaikyti įgaliojimų Vyriausybei suteikimo iš naujo.