Nustebino reikalavimai

Dar Žolinių savaitgalio metu socialiniame tinkle „Facebook“ ėmė plisti įrašas, kuriame teigiama, jog norint dalyvauti „Jeep Club Lithuania“ organizuojamame automobilių žygyje būtina įsigyti lipdukus transporto priemonei papuošti.

Kaip rašo šia informacija feisbuke pasidalinusi Rita Piliponytė-Preikšienė, labiausiai ją nustebino ne reikalavimas papuošti automobilį, bet nurodytos lipdukų kainos. Mažas lipdukų komplektas kainuoja 20 eurų, vidutinis 40 eurų, o didysis – 290–490 eurų.

R. Piliponytei-Preikšienei sutikus pateikiame visą jos įrašą socialiniame tinkle (kalba netaisyta):

„Žodžiu su vyru nusprendėm, kad mūsų šeimyna važiuos Rugpjūčio 23d „Baltijos kelias 30“ minėjime. Renginys gražus, idėja nereali. Viskas kaip ir liux .

Užsiregistravau. Gaunu nurodymus. Pasirodo, važiuojant PRIVALOMA automobilį puošt spec. atributais. ok. Kur bėda. Rašau. Kokie kas kaip? Ir čia įdomioji dalis.

Atributus (lipdukus) galima įsigyti tik X įmonėje, kaina mane nukilino, kaip ir patriotiškumą. Aš suprantu kaip minimas šimtmetis buvo, kas norėjo galėjo vėliavą kabint, nusipiešt, nusimegzt ar 3 spalvotus flomasterius rankoj laikyt. Galėjo ir nieko nedaryt. Bet čia PRIVALOMA ! Kitaip būsi išmestas iš draugų „ratelio“ ! Kaip į klubą „face kontrol“ nepraeit gali, tai čia tavo mašina be prabangaus lipduko bus nelaukiama minėjime.

Automobilių planuojama apie 8000, kainas įkeliu foto. Savikainos gal nerašyt? Ai, dar ir užsiklijuot pats nesugebėsi + paslauga $$ . Nu gi dėl Lietuvos! ISTORIJOS.

Ir čia suveikė principas, nežinau tik koks, ar kad aš idiotė verslo nemoku daryt, ar kad PRIVALOMA. Nekenčiu šito žodžio, nes Baltijos kelias ne tam, kad kažkoks lipdukas būtų privalomas ant lizinginio automobilio dalyvaujant minėjime.

Pažengėm per 30 metų... ir stipriai... kažkada susikibt rankom užteko...“ – stebėjosi moteris.

Organizatoriai: lipdukai neprivalomi

DELFI susisiekus su renginio organizatoriais, šie patikino, kad ant automobilių klijuoti lipdukų renginio dalyviai neprivalo. Vis dėlto, kaip aiškina „Jeep Club Lithuania“ prezidentas Nerijus Laurinaitis, jeigu dalyvaujantys renginyje nori prisidėti ir prie dviejų rekordų siekimo, specialaus ženklinimo reikėtų.

Anot pašnekovo, renginio metu bus siekiama pasiekti didžiausio automobilių renginio Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje rekordo ir didžiausio nacionaline atributika papuoštų automobilių renginio rekordo.
„Mes tik rekomenduojame pasipuošti automobilius, jeigu žmonės nori pasipuošti ta atributika. Mes nesakome, kad tai privaloma. Privaloma tik tuo atveju, jeigu žmogus nori dalyvauti rekorde“, – DELFI teigė N. Laurinaitis.

Socialiniame tinkle „Facebook“ sukurtame renginyje organizatoriai dar birželio 4 dieną buvo patalpinę lipdukų maketus su pavadinimu „Privaloma atributika“. Vis dėlto, anot pašnekovo, klubo nariai jau nuo gegužės mėnesio įvairių renginių metu dalino ir nemokamus lipdukus, taip esą suteikdami galimybę rekordo siekime dalyvauti net ir tiems žmonėms, kurie neturi lėšų įsigyti mokamos atributikos.

Lipdukų, skirtų renginiui "Baltijos kelias 30", maketai ir kainos

„Nuo gegužės pradžios Lietuvoje įvyko iki 10 didelių automobilių renginių – „Memel Motor Fest“, „America Spirit“, „Vasaros ratas“, Panevėžio klubų suvažiavimas. Tų renginių metu klubo žmonės dalino tuos lipdukus į kairę ir į dešinę, mes jau esame jų išdalinę daugiau negu 1000.

Me sesame iškomunikavę, kad jeigu žmogus neturi pinigų įsigyti (lipduko – DELFI), bet jis nori dalyvauti rekorde, jis gali ir tai padaryti nemokamai. Jam užtenka atvažiuoti į „Viada“ degalines (...) ir jose nemokamai gauti tą lipduką. Seniausiai pasakyta, kad Panevėžyje nemokamai lipdukus galima atsiimti dvejose turgavietėse. Tai miestas, kuris yra kelyje, dėl to Panevėžys. Galima atsiimti prekybos centre „City Bumas“, – tikino N. Laurinaitis.

Organizatorių teigimu, visų degalinių sąrašas, kuriose galima gauti nemokamus lipdukus, vakar paviešintas socialiniame tinkle „Facebook“, „Jeep Club Lithuania“ paskyroje.

Apie nemokamus lipdukus paskelbė tik po įrašo

Paklaustas, ar informacija apie nemokamus lipdukus taip pat nuo gegužės mėnesio buvo paskelbta renginio internetiniame puslapyje bei socialiniuose tinkluose, klubo prezidentas pripažino, kad iki feisbuke kilusios nepasitenkinimo bangos to daryti nebuvo poreikio.

„Tuos nemokamus lipdukus mes dalinome renginių metu, bet net nebuvo poreikio apie tai rėkti, kol šita gražuolė nepradėjo bandyti supurvinti visos tos akcijos“, – sakė N. Laurinaitis.

Pašnekovo teigimu, socialiniame tinkle įrašą parašiusi moteris esą „klaidina žmones“.

„Ji ištikrųjų klaidina žmones, neįsigilina į esmę ir pradeda skleisti visa tai. Tai paneiginėti tenka jau turbūt kokias tris dienas. Viskas yra labai paprasta, kai žmonės eina į „Velomaratoną“, jie susimoka dalyvio mokestį ir gauna kažką, už ką susimokėjo. Šiuo atveju Baltijos kelią ta Rita bando pristatyti kaip Vyriausybės organizuojamą, finansuojamą renginį. Taip nėra. Šitą renginį organizuoja VšĮ iš savo lėšų. Kitaip sakant, žmonės, kurie susimoka nario mokestį, tai organizuoja iš savo pinigų. Tai pirmas dalykas, reikia atskirti, kad niekas neduoda pinigų, mes neturime kažkokių finansų“, – tikino pašnekovas.

Nerijus Laurinaitis

N. Laurinaitis svarstė, kad toks įrašas galėjo atsirasti dėl konkurencijos, nes jį parašiusi moteris esą dirba spaustuvėje Kaune. „Tai yra tiesiog išpuolis. Eilinis išpuolis. Plius ta moteris yra spaustuvės Kaune savininkė ir direktorė“, – sakė pašnekovas.

Organizatorių teigimu, ant automobilių užklijuota atributika suteiks renginiui išskirtinumo, o socialiniame tinkle kilusį nepasitenkinimą N. Laurinaitis pavadino pavydu ir bandymu išsityčioti iš šventės.

„Pažiūrėkite į tą kelią, kuris bus tą dieną. Jeigu važiuos automobiliai, kurie, vadinkime taip, pasipuošę (...), tai tie, kas stovės šalikelėje, supras, kur jie važiuoja ir dėl ko jie važiuoja. Atsistokim į Panevėžio kelią ir pasižiūrėkime, kiek automobilių važiuoja. Na jie važiuoja, bet ką tai reiškia? Nieko tai nereiškia. O jeigu jie važiuos su kažkokiu atributėliu, kad ir mažiausiu, jie tiesiog parodys, kad jie yra kartu, kad jie yra vieningi, o ne kad ieško prie ko prisikabinti ir eilinį kartą Lietuvoje išsityčioti iš pavydo“, – kalbėjo automobilių žygio organizatorius.

Sąlygas gavo elektroniniu paštu

Įrašą socialiniame tinkle palikusi R. Piliponytė-Preikšienė DELFI patvirtino, kad dirba leidybos srityje, tačiau, anot jos, tai niekaip nėra susiję su jos išsakytomis mintimis.

„Aš kaip fizinis asmuo užsiregistravau dalyvauti valstybinėje šventėje, gavau informaciją (el.laišku), kad privaloma pasipuošti atributika, pasidomėjau kokia. Gavau lipdukų išmatavimus ir kainas. Kadangi šios sąlygos man pasirodė netinkamos, aš pasidalinau savo nuomone su draugais. Aš nedalyvavau kokiame nors viešajame konkurse dėl lipdukų gamybos, kad būčiau suinteresuota.

Lipdukų gamybos aš nevykdau, dirbu su spauda, bet visiškai kitos srities, kas ir leido padaryti išvadas, kad kaina man nėra tinkama“, – savo atsakymuose DELFI nurodė moteris.

Lipdukų, skirtų renginiui "Baltijos kelias 30", maketai ir kainos

Ji mano, kad sąlyga būtinai įsigyti mokamus lipdukus diskriminuoja žmones, negalinčius ar nenorinčius įsigyti tokios atributikos, tačiau susiruošusius dalyvauti minėjime.

„Informacija apie nemokamus lipdukus pasirodė prieš dieną (rugpjūčio 18 d. – DELFI), gerokai po mano nuomonės. Aš neagituoju ir nieko nešmeižiu, pasidalinau informacija, kuri visiems prieinama, o kad pasikeitė lipdukų gavimo sąlygos tik džiaugiuosi už tuos, kurie nori ir galės sudalyvauti“, – teigė pašnekovė.