Prisimenate, koks buvo juokas, kada Seimo pirmininkas tiesioginėje radijo laidoje niekaip nesuprato ką reiškia posakis apie „gyvulių ūkį“ ir ėmė apie jį kalbėti tikrąja jo prasme? Tada susigėdęs prižadėjo perskaityti knygą. O ar skaitėte jūs? Tikriausiai ne, jei vis dar vasariškai tylu matant valstiečių partijos vykdomą vieną didžiausių kiaulysčių, ruošiantis įsiknisti į piliečių kišenes, norint paremti save artėjančiuose rinkimuose.

Apie mokestį per daug nėra ką kalbėti, nes jo prasmės nežino niekas. Išskyrus tuos, kurie jį pasiūlė. Juk tikrai jis nesumažins taršos. Biudžetas, panašu, naujų pinigų irgi nematys. Bet Lietuva... Seniai kalbame apie dvi Lietuvas. Šis mokestinis panaudojimas dar labiau pabrėš skirtumus. Ar kas supratote ką reiškia „viešasis transportas“? Ne, tai ne tarpmiestiniai autobusai. Vilniečiai, kauniečiai, klaipėdiečiai ir dar kelių miestų gyventojai gavę nemokamą viešąjį transportą būtų paremti keliomis dešimtis eurų, kuriuos iki šiol išleido bilietėliams. O likusi Lietuva? Taip, ji mokės, praktiškai be vilties pasinaudoti jo vaisiais.

Kas skaitė „Gyvūlių ūkį“ žino, kas buvo toks Dobilas. Darbštusis arklys, kuris įsirėžęs neklausinėdavo, o tik dirbdavo daugiau ir smarkiau. Būtent jis neleido tam pseudogyvulių valdomam ūkiui sužlugti. Šis mokestis būtent toks. Beprasmis visiems, išskyrus valstiečius. Juk pastaruosius kritikavo, kad jų politika visiškai ne „žalia“ kaip skelbiasi. O kur dar nuolat kranksėję ekonomistai, kad iki gerovės valstybės reikia didesnių sumų biudžete? Vienas įstatymas ir jie nutildyti.

O kodėl įsireikė šios neteisybės? Paskutinius kelerius rinkimus valstiečiai vis pralaimėdavo. Labai labai pralaimėdavo. Tik jų lyderis sakėsi viską laimėjęs. Nepavyko užimti norimų postų, apklausų reitingai rodo jų stabilų krytį žemyn. Be ištikimųjų ūkininkų, kurie balsuoja „už savus“, nepaisant net prieš juos priimamų sprendimų (gerieji partijos Dobilai) kituose rinkimuose vos keli išrinktieji paršiukai patektų prie Seimo lovio.

Tendencija labai aiški. Kaimiškuose regionuose pavykdavo pasirodyti gerai ar bent jau neprastai. O štai prie didžiųjų miestų sienų pasitikdavo ne tik STOP ženklas, bet ir dar juo kaip tarakonus priplodavo. Miestiečiams netiko jų populistiniai pažadai. O labiau išsilavinę net neieškojo neaiškių gelbėtojų. Tad čia tie nearti plėšiniai, kuriuos galima pabandyti pasitelkti artėjančiuose rinkimuose.

Visa Lietuva sumokės už nemokamą miestiečių viešąjį transportą. Bent dalis, vargingesnių, dėl tokios dovanos pasvarstys ar neatsidėkoti balsu. Ir tai planas chuliganas, kaip ateinančiuose rinkimuose išlikti politikoje. Jei pasiseks, gal net prisireiks jų formuojant koalicijas: ir vėl Veryga, Mažeika, Karbauskis bei Skvernelis su Širinskiene gaus postus.

Jie skaitė ir suprato. Ar MES skaitėme ir supratome kas planuojama padaryti?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt arba spauskite apačioje.