O Indonezijos sostinėje Džakartoje ant vieno prekybos centro stogo išdygo ištisas rajonas su namais, šaligatviais, teniso kortu ir vešliomis žaliomis zonomis, rašo amusingplanet.com.

„Cosmo“ parkas įkurtas ant dešimties aukštų prekybos centro „Thamrin City Mall“ Džakartos centre, o atrodo taip, tarsi būtų žalias rajonas ant žemės.

1,2 hektaro plote ant stogo pastatyti 78 dviejų aukštų namai, išasfaltuoti takai, kuriais vaikai gali važinėtis dviračiais, o suaugusieji bėgioti, vedžioti šunis. Automobiliams išasfaltuotu keliu galima užvažiuoti iki pat stogo. Aukšta metalinė tvora saugo privažiavimą ir aikštelę, kad niekas neiškristų.

„Cosmo“ parko gyventojai mano, kad jų bendruomenė saugesnė už įprastus rajonus, be to, taip gyvendami žmonės yra mažiau izoliuoti nei butuose.


„Čia puiku. Daug erdvės lauke, sūnus gali važinėtis dviračiu. (Gyvename) centre, čia tikrai saugu, aplink – malonūs kaimynai“, – leidiniui „The Guardian“ sakė viena gyventoja Fazila Kapais. Ji su šeima prieš šešerius metus įsikėlė čia ir dar dėl vienos priežasties – kad apsisaugotų nuo dažnai Džakartą užtvindančių potvynių.

„Čia – nuostabi oazė, trūksta žodžių jai išgirti“, – teigė moteris.

Kitos „Cosmo“ parko rajono gyventojos įspūdžiai panašūs: „Taip, gyvename aukštai. Bet čia – daug vietos, turime daugiau erdvės, privatumo, mano šeimai čia geriau. Sūnus gali žaisti lauke, prie pat durų.“

„Cosmo“ parkas – ne vienintelė gyvenvietė, įsikūrusi Džakartos padebesiuose. Šiaurinėje miesto dalyje, ant prekybos centro „Mall of Indonesia“ stogo pastatytas prabangus gyvenamųjų namų rajonas „The Villas“.

Gyvenvietė ant prekybos centro Džakartoje

Mieste su 10 mln. gyventojų greitai reikės daugiau rajonų ant dangoraižių stogų. Kadangi kiekvieną liūčių sezoną miestą tvindo potvyniai, daugeliui tapo neįmanoma gyventi ant žemės. Be to, pumpuojant požeminius vandenis iš vandeningo sluoksnio žmonių reikmėms ir gerti, Džakarta smenga vis žemiau, o jūros lygis Džakartos įlankoje vis kyla.

Džakarta – vienas tankiausiai gyvenamų pasaulio miesto, joje, kaip ir Tokijuje, kvadratiniame kilometre gyvena apie 14 000 žmonių. Tiesa, Tokijas ir kiti didieji Azijos miestai plečiasi į aukštį, o Džakarta plečiasi horizontaliai – dygstant žemiems namams, kuriuose gyvena po vieną šeimą. Dėl tokio pobūdžio plėtros maži žemės lieka naujoms statyboms, parkams. Mieste labai maža žalumos – vos 10 proc. miesto sudaro parkai ir sodai.

Džakartos nekilnojamojo turto instituto vykdomosios direktorės Wendy Haryanto nuomone, vienintelis būdas padaryti Džakartą tinkamą gyventi – statyti rajonus ant stogų. W. Haryanto teigimu, valstybinėms įmonėms priklauso didžiuliai žemės plotai strategiškai reikšmingose srityse, bet šios vietos netinkamos gyventi, dažniausiai jose būna pastatyti prekybos centrai ar įrengti autobusų terminalai. W. Haryanto siūlo statyti ant tokio pobūdžio namų būstus nedaug uždirbantiems žmonėms, kokie yra įrengti ant prekybos centrų „Thamrin City Mall“ ir „Mall of Indonesia“.

„Tai būtų abiem pusėms naudingas sprendimas. Valstybinės įmonės gautų pajamų iš statybininkų, kurie statytų namus nedaug uždirbantiems žmonėms, kuriuos šiaip ar taip privalo statyti, prekybos centrai turėtų daugiau klientų, mažas pajamas gaunančios šeimos gyventų mieste. Kai daugiau gyventojų iš žemų namų persikels į rajonus ant stogų, Džakartoje atsiras daugiau ploto žaliosioms zonoms. Taip Džakarta įgyvendins įsipareigojimą 30 proc. ploto skirti žalumai“, – optimistiškai baigė interviu W. Haryanto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)