Rusijos žiniasklaida pranešė, kad Ispanijos naikintuvams F-18 prisiartinus prie Rusijos karinių oro pajėgų kelevinio lėktuvo, jį atstūmė rusų naikintuvai Su-27.

Aljansas patvirtino, kad incidentas kilo virš Baltijos jūros pastebėjus vieną orlaivį Tu-214 ir du lydinčius naikintuvus.

„Siekiant įvertinti situaciją, vykusią šalia sąjungininkų oro erdvės, NATO Jungtinis aviacijos operacijų centras Udeme Vokietijoje nurodė dviem naikintuvams F-18, šiuo metu vykdantiems NATO oro policijos misiją Šiaulių oro bazėje Lietuvoje, pakilti ir vizualiai patikrinti situaciją danguje. Panašūs skrydžiai regione vykdomi beveik kasdien“, – rašoma BNS trečiadienį pateiktame NATO karinio pareigūno atsakyme.

„Kai lėktuvų ketinimai buvo įvertinti, du naikintuvai F-18 pasuko kairėn, skrisdami tolyn nuo perimto orlaivio. Prieš tai vienas iš rusų naikintuvų Su-27 irgi pasuko į kairę ir nesaugiu būdu beveik įskrido į vieno iš F-18 skrydžio trajektoriją. Dėl greitos ir profesionalios F-18 piloto reakcijos buvo išvengta potencialiai pavojingos situacijos abiem orlaiviams“, – teigiama jame.

NATO nurodė neturinti oficialios informacijos, kas skrido rusų lėktuve.

Aljanso duomenimis, orlaivis Tu-214 turėjo galiojantį skrydžio planą, atsakiklį ir palaikė ryšį su oro eismo kontrolės centru. Naikintuvai Su-27 neturėjo nei plano, nei atsakiklio ir nepalaikė ryšio su eismo kontrolės pareigūnais.

S. Šoigu skraidinęs orlaivis ir du naikintuvai skrido iš Karaliaučiaus srities į Maskvą.

Ispanijos orlaiviai nuo gegužės dalyvauja NATO Baltijos šalių oro policijos misijoje ir bus Lietuvoje iki rugpjūčio 31 dienos.