S. Šoigu lėktuvas skrido į Maskvą iš Rusijai priklausančios Kaliningrado srities. Jis skrido virš neutralių vandenų Baltijos jūroje, kai prie lėktuvo pamėgino priartėti naikintuvas F-18, pranešė valstybinė naujienų agentūra TASS, cituodama ministro orlaivyje buvusį savo korespondentą. Pasak naujienų agentūros, įsikišo du lėktuvą lydėję naikintuvai Su-27 ir nuvijo NATO naikintuvą.

Kilus įtampai tarp Rusijos ir Vakarų karinio aljanso, tai jau mažiausiai antras kartas, kai S. Šoigu įsivelia į tokio pobūdžio incidentą.

2017-aisiais jis taip pat skrido iš Kaliningrado per Baltijos jūrą, kai NATO naikintuvas F-16 priartėjo prie jo lėktuvo ir buvo nuvytas šalin ministro palydos, pranešė Rusijos naujienų agentūros.

NATO teigė, kad organizacijos naikintuvas nebuvo nuvytas ir aiškino, jog šis buvo nusiųstas sekti Rusijos lėktuvų, kuriems nepavyko savęs identifikuoti, grupės, o NATO neturėjo supratimo, kas skrido tuo lėktuvu.



Pranešime nenurodoma, kada įvyko incidentas, tačiau antradienį S. Šoigu lankėsi Kaliningrade su darbo vizitu.

Tuo metu NATO pabrėžia, kad nežinojo, kas skrido rusų lėktuvu, prie kurio buvo prisiartinęs Aljanso naikintuvas, nurodė organizacijos atstovas.

„Anksčiau šiandien virš Baltijos jūros buvo pastebėtas rusų lėktuvas, lydimas mažiausiai vieno rusų naikintuvo“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė vienas NATO pareigūnas.

„NATO Baltijos oro policijos misijos reaktyviniai lėktuvai pakilo į orą, kad identifikuotų lėktuvą, kuris skrido šalia sąjungininkų oro erdvės. Identifikavę tą lėktuvą, NATO naikintuvai grįžo į bazę. NATO neturi informacijos, kas buvo tame lėktuve“, – pridūrė jis.

Šiame incidente dalyvavęs NATO naikintuvas priklausė Ispanijos karinių oro pajėgų grupei, dislokuotai Lietuvoje, pranešė ispanų žiniasklaida, Rusijos gynybos ministerijai paskelbus incidento vaizdo įrašą.

Pranešimuose sakoma, kad Ispanijos orlaiviai nuo gegužės dalyvauja Aljanso vykdomoje Baltijos šalių oro policijos misijoje ir bus Lietuvoje iki rugpjūčio 31 dienos.

Panašus incidentas buvo įvykęs 2017 metų birželio 21-ąją, kai NATO naikintuvas mėgino priartėti prie S. Šoigu skraidinusio lėktuvo virš Baltijos jūros. Tąsyk prie ministro lėktuvo mėgino priartėti Lenkijos karinių oro pajėgų naikintuvas F-16.