„Nebuvo paprasta, – prisimena H. Plattneris, skyręs keturis dešimtmečius tam, kad SAP SE išaugtų į vertingiausią Europoje technologijų bendrovę, o pats ilgainiui taptų multimilijardieriumi. – Tai buvo sunkus darbas“.

Šiandien H. Plattneris regi daug malonių savo susikurtos imperijos elementų, bet jis neketina sulig tuo apsiriboti. Priešingai, 75-erių metų H. Plattneris yra nusiteikęs dar kartą papurtyti SAP, idant ši taptų tokia darbdave, kurią rinktųsi „jauni ir išalkę“. Ir likus vos keleriems metams iki savo paties nustatyto pasitraukimo į pensiją, H. Plattneris nė nemano lėtinti savo pastangų apsaugoti revoliucingo programinės įrangos milžino palikimą.

Paskutinis H. Plattnerio sumanymas – kaip reikiant pakedenti plunksnas bendrovės viduje. Neseniai vienu metu iš bendrovės pasitraukė keletas aukšto rango vadovų, dauguma jų įmonėje išdirbę 20 ar daugiau metų; apie 4 400 savo darbuotojų SAP pasiūlė pasitraukti savo noru arba išankstinę pensiją, – tai naujas puslapis įmonės istorijoje, žinant, jog SAP ištisus dešimtmečius buvusi stabili darbdavė.

H. Plattneris asmeniškai prisidėjo prie pastangų išstumti iš posto vykdomosios valdybos narį Berndą Leukertą, nes buvo nepatenkintas jo nuveiktu darbu, teigė vienas šaltinis, susipažinęs su situacija.

Nemokami pietūs

Ilgainiui SAP iš kuklios įmonės virto didžiausia pasaulyje programinės įrangos, padedančios korporaciniams klientams vykdyti operacijas, gamintoja. Nors SAP būstinė vis dar yra Valdorfe, nedideliame Vokietijos mieste, įsikūrusiame tarp smidrų bei saulėgrąžų laukų, valanda kelio į pietus nuo Frankfurto, visa kita, susiję su bendrove, jau ženkliai peraugo startuolių erą.

Šiuo metu čia dirba 100 000 darbuotojų, ir beveik šimtas vertingiausių pasaulio prekės ženklų naudojasi SAP paslaugomis, dauguma pardavimų sandorių atliekama pasitelkus vienokią ar kitokią SAP įrangą. Darbuotojams siūlomi nemokami pietūs (dažnai jie net gali įsidėti papildomą porciją į „Tupperware“ indelius ir parsinešti namo), dosnios premijos ir reglamentuotos darbo valandos.

Darbuotojų paslaugoms ir teniso kortai, vaikų priežiūros patalpos, žvilgantis įmonės firminis leidinys bei įvairios nuolaidos apsipirkti.

Darbo profsąjungų atstovai skundžiasi, kad SAP mėgina išstumti brangiai apmokamus, vyresnius darbuotojus, nutiesusius SAP kelią į sėkmę pačiose verslo ištakose.

„Samdyti jaunus žmones yra geras bei teisingas sprendimas, – sakė SAP darbuotojų tarybos narys Eberhardas Schickas, įmonėje dirbantis nuo 1997 metų. – Bet nederėtų pamiršti patyrusio personalo, – jie nusipelno perspektyvų karjeroje ir mokymosi galimybių.“

Įmonės DNR

Tiek SAP, tiek kitų didžiųjų technologijų bendrovių, nuo „Google“ iki „Amazon.com inc.“, įkūrėjai pasižymėjo didele įtaka versle, suformavusia įmonės DNR. Vis dėlto SAP nuo jų skiriasi; ji yra senesnė, o jos šaknys siekia korporacinę Vokietijos, akivaizdžiai ne Silicio slėnio aplinką, kur darbuotojai turi nemažą valdžią savo rankose, jie dalyvauti diskusijose prie valdybos derybų stalo ir juos ne taip lengva atleisti.

H. Plattnerio alma mater, IBM, demonstruoja, jog permainos yra neabejotinai mažiau skausmingos nei veiksmų nesiėmimas. IBM korporacijai iškelti keli ieškiniai, kuriuose ji kaltinama atleidusi vyresnius darbuotojus; anot vieno buvusio viceprezidento, atleistų darbuotojų skaičius per pastaruosius keletą metų siekė iki 100 tūkst., – tokius skaičius IBM kategoriškai neigia.

H. Plattneris primygtinai tvirtina, kad SAP turi būti transformuojama, jei ji nenori atsilikti nuo konkurentų. Siekdamas neatsilikti nuo korporacijos „Oracle Corp.“ ir smulkesnių startuolių, jis ėmėsi bendradarbiauti su partneriais, siekdamas, kad SAP programinė įranga taptų lankstesnė. Tokia strategija buvo pasirinkta po kritikos pliūpsnio SAP adresu, esą per interneto bumą ji pernelyg lėtai pritaikiusi savo produkciją interneto erdvėje.

„Artėja kultūrinių pokyčių metas, – per SAP renginį Orlande, Floridoje, vykusį gegužę, sakė H. Plattneris. – Turime pakeisti savo darbo modelį, turime pasitelkti naujus talentus.“

H. Plattneris buvo nepasiekiamas komentarams.
SAP

Nelengvi pasirinkimai, su kuriais susiduria SAP, simbolizuoja pramonės judėjimą link produktų „debesyje“ prekybos, leidžiančios įmonėms įdiegti naują programinę įrangą sparčiau ir pigiau nei produktus, kuriuos reikia instaliuoti kliento duomenų centre. Toks žingsnis pareikalautų mažiau žmonių ir kvalifikacijos įvairovės.

Bet koks struktūrinis korporacijos pokytis tampa dar sudėtingesnis, kai įkūrėjas ir toliau nustato verslo tempus ir darbotvarkę. H. Plattnerio atveju, jo įtaka yra visaapimanti. Jis yra didžiausias SAP akcininkas ir yra prisidėjęs tiesiogiai prie dviejų programų, nuvedusių verslovę ten, kur ji yra šiandien, rengimo; tai pirminė R/3 programinės įrangos priemonė, kuri ištisus dešimtmečius buvo laikoma pramonės standartu, taip pat „Hana“, SAP duomenų bazė, sėkmingiausias bendrovės produktas (įmonės viduje vadinamas „naująja Hasso architektūra“ („Hasso’s New Architecture).

Debesijos paslaugos

Būtent didelio masto, brangiai kainuojantis perėjimas prie debesijos neleidžia bendrovei atsikvėpti. Debesijos paslaugų produktų pardavimai – bent jau ciklo pradžioje – gali būti mažiau pelningi, lyginant su sutartimis, sudaromomis prekybai skirtose patalpose. SAP veiklos pelno marža nuo 2011 iki 2017 metų nukrito nuo 42 iki žemiau 30 procentų. Bendrovė siekia iki 2023 metų pagerinti savo metinę maržą vienu punktu.

„Tokie perėjimai sukelia trikdymų ir užima daug laiko, – teigė „Bloomberg Intelligence“ analitikas Anuragas Rana. – Bet SAP turi gerų produktų portfelį, kuris turėtų padėti bendrovei išlaikyti tvirtas pozicijas ilguoju laikotarpiu.“

SAP vėluoja debesų žaidimų paslaugų sferoje, lyginant su konkurentėmis, tokiomis kaip „Salesforce.com Inc.“ ir „Workday inc.“. Kad pasivytų konkurentes, SAP išleido 26 mlrd. dolerių šešiems debesijos paslaugų įsigijimo sandoriams nuo 2011 metų, įskaitant ir „SuccessFactors,“, kuri specializuojasi žmogiškųjų išteklių aprūpinimo srityje, ir išlaidų valdymo įmonę „Concur“.

Be H. Plattnerio, šios tendencijos varomoji jėga yra ir SAP vykdomasis direktorius Billas McDermottas, pirmasis amerikietis, vadovaujantis vokiečių bendrovei.

B. McDermottas buvo pagrindinis naujausio ir kontroversiškiausio sandorio šalininkas. Čia kalbama apie iki šiol didžiausią įmonės pirkinį, tai yra „Qualtrics International Inc.“ įsigijimo sandorį už 8 mlrd. JAV dolerių. JAV startuolis specializuojasi vartotojų apklausose, srityje, kur SAP siekia sustiprinti savo pozicijas, nes šis sektorius auga sparčiau už jo pagrindinį į įmones orientuotą programinės įrangos verslą.

Pernelyg brangu?

Analitikai negailėjo kritikos sandoriui, vadindami jį pernelyg brangiu ir abejodami, ar bendrovė, kurios pernai pardavimai siekė tik 570 mln. JAV dolerių – o tai sudaro mažiau kaip 5 proc. SAP pajamų, – gali turėti ilgalaikį poveikį naujajai savininkės strategijai. Be to, SAP judėjimas debesijos pasaugų zonoje yra vangesnis nei tikėjosi investuotojai. SAP akcijų vertė liepos 18 d. Frankfurto prekyboje nukrito 10 proc.‚ nes sulėtėjo naujų debesijos paslaugų užsakymai, pagrindinis rodiklis, nurodantis būsimus pardavimus.

Tiek B. McDermottas, tiek H. Plattneris gynė, jų nuomone, labai svarbų įsigijimo sandorį, tvirtindami, kad drauge bendrovės galėtų paspartinti augimą. Pasak vadovų, būtų naudinga sujungti didelio masto SAP veiklos duomenis ir pardavimų personalą su „Qualtrics“ vartotojų atsiliepimų rinkimo patirtimi, kuri šiandien yra labai svarbi dabartinėje internetu paremtoje ekonomikoje.

„Mes visada turėjome vieną bendrą kelrodę žvaigždę – daryk viską, kas geriausia SAP, – interviu sakė B. McDermottas.

B. McDermottas ir H. Plattneris – keista porelė. H. Plattneris laikomas ekscentriškuoju programavimo genijumi, kurio banguoti žili plaukai ir kresnas stotas teikia jam ypatingo profesionalui būdingo patrauklumo. Tuo tarpu B. McDermottas, liekno sudėjimo ir tvarkinga šukuosena, primena tobulą prekiautoją, kuris žino viską apie kiekvieną produktą ir situaciją.

Be to, jis garsėja ambicingais siekiais, pavyzdžiui, vienu metu jis užsibrėžė tikslą iki 2023 metų dvigubai padidinti SAP rinkos vertę iki 300 mlrd. eurų (336 mlrd. JAV dolerių). Bet jame H. Plattneris mato ir vadovą, kuris suteikia stabilumo po audringo etapo 2000-ųjų pradžioje, kai per septynerius metus pasikeitė net keturi generaliniai direktoriai.
SAP

Nauji talentai

Nors SAP galbūt ir galima vadinti pirmine H. Plattnerio manija, programinės įrangos magnatas naudoja savo didžiulį turtą (jis yra penktas turtingiausias vokietis, kurio turto grynoji vertė siekia apie 15 mlrd. JAV dolerių) finansuoti savo įvairius sumanymus, pavyzdžiui, mokomuosius, filantropinius ar sporto projektus.

H. Plattneris įkūrė muziejų Potsdame, kuriame priglaudė savo meno kolekciją, taip pat tame pačiame mieste finansavo „Hasso Plattner Institute“ (HPI) institutą, informacinių technologijų centrą, tikrą programinės įrangos inžinierių kalvę.

Investuotojai sukritikavo SAP dėl to, kad ši pernelyg lėtai mėgina atjauninti savo vadovų komandą, ir dėl to, kad pernelyg pasikliauja H. Plattneriu naujovių skatinimo srityje.

Bendrovė nesutinka su tokia kritika ir pateikia net kelis pavyzdžius, kai į aukšto rango vadovo vietą buvo priimti jaunesni talentai. Vienas iš H. Platterio protežė yra Juergenas Muelleris, 37-erių metų SAP vyriausiasis technologijų pareigūnas. J. Muelleris, baigęs H. Plattnerio HPI, SAP bendrovėje buvo atsakingas už dirbtinio intelekto skatinimą.

Tarp kitų pareigūnų, reikia paminėti Alexą Atzbergerį, buvusį B. McDermotto personalo vadovą, kuris dabar vadovauja SAP „Hybris“ ryšių su klientais verslui; ir Jenniferę Morgan, amerikietę, kuriai B. McDermottas patikėjo itin svarbią užduotį: padidinti SAB debesijos produktų pardavimus.

Vokiškas pasitenkinimas esama padėtimi yra vienas iš didžiausių H. Plattnerio susierzinimo šaltinių. Apie 2006 metus H. Plattneris liejo savo pyktį, skųsdamasis, jog vokiečiams trūksta veržlumo siekiant sėkmės ir kad jie rizikuoja būti užgožti novatoriškesnių valstybių, tokių kaip Jungtinės Valstijos, Indija ir Kinija.

„Mes sėdime priešais televizorių, žiaumodami riestainius, ir tuo tenkinamės, – tuomet kalbėjo H. Plattneris. – Kai kurie dalykai šioje šalyje – kone prieštvaniniai“.

Panašios kritikos jis negaili iki šių dienų, ir tai formuoja jo požiūrį į savo paties bendrovę. H. Platteris sako skaitantis tinklaraštininikų komentarus, ir apie tai, „kodėl žmonės nekenčia SAP“. Bendrovė turėtų iš to pasimokyti, pasitraukdama iš savo vadinamojo Valdorfo „ burbulo“ ir imdama tobulinti tokias funkcijas kaip vartotojų sąsajos, kalbėjo H. Plattneris šių metų gegužę Orlande vykusiame renginyje.

Didžiulė įtaka

„Mes privalome padidinti novatoriškumo greitį, Billai, - pareiškė H. Plattneris savo įmonės direktoriui gegužę Oralande. – Turime pakelti kartelę.“

Kai kurie dalykai jau dabar keičiasi. Pavyzdžiui, SAP nuo kitų metų pagreitins savo „S/4 Hana“ debesijos produkto atnaujinimus nuo ketvirtinio atnaujinimo, koks yra dabar, iki karto per mėnesį, teigė bendrovė.

Vis dėlto didžiulė H. Plattnerio įtaka kursto susirūpinimą tarp grupės dabartinių ir buvusių SAP darbuotojų, – nerimaujama, kad jam pasitraukus atsivers spraga SAP vadovybės struktūroje, kurios niekas negalės užpildyti. H. Plattneriui ruošiantis atsistatydinti, daugelis kelia sau klausimą: ar yra toks žmogus bendrovėje, kuris pasiryš iš naujo kurti SAP, H. Plattneriui pasitraukus. B. McDermottas primygtinai tvirtina, kad SAP turi tęstinumo planą ir kad bendrovė „bus labai gerose rankose“.

Ir kad ir koks būtų kitas H. Plattnerio žingsnis, B. McDermottas tvirtina sugebėsiantis vadovauti SAP strategijai. „Aš dabar tik apšylu kojas generalinio direktoriaus poste“, – sakė jis.