Yra tokia žmonių rūšis, kurie negali pakęsti saulės vonių vilkint maudymosi drabužius. Tam yra kelios priežastys. Maudymosi kostiumėliai, šortukai, liemenėlės ir panašūs drabužių pramonės kūriniai – tuos poilsiautojus labai varžo ir erzina. Tokie žmonės nori įdegti kiekvieną kūno lopinėlį, kur jis bebūtų.

Na, pasitaiko ir tokių, kurie tiesiog nori pasigirti, pasididžiuoti savo kūno formomis, išlavintais raumenimis arba stangriu užpakaliuku. Tokie žmonės atvykę prie jūros irgi išsirengia maksimaliai, kiek tik galima.

Pirmasis nudistų pliažas Lietuvoje atsirado dar 18 amžiuje, būtent Palangoje. Tuomet vienas toks buvo įkurtas Kaune, Lampėdžiuose, o tarpukariu jau bene kiekvienas miestas ir kurortas turėjo vietą skirtą nudistams. Pamažu tai tapo visuomenės norma. Lietuvių poreikiai ėmė augti – atsirado moterų norinčių atskiro paplūdimio ruožo tik joms, vėliau ir vyrai ėmė reikalauti to paties. Istorikai sako, kad lietuviams išsirengti yra labai artima dėl pagoniškų šaknų. Daug senovinių ritualų ir apeigų buvo atliekama esant nuogiems, nes taip geriau susiliejama su gamta.

Buvo ten, ar nebuvo, visa Lietuva puikiai žino, kur Palangoje yra moterų paplūdimys. Ir žino, kas ten vyksta, nes apie tai nuolat pasirodo straipsnių, kartais parodo televizija. Tiesiai už centrinės gelbėtojų stoties esančiame paplūdimyje apsinuoginusios damos ne tik deginasi. Jos ten perka ir parduoda, įkūrusios neoficialų turgelį. Drabužiai, maudymosi kostiumėliai, kosmetika, parfumerija – na, visokie moterų dalykėliai. Ir dar, ką visi nuo seno žinome, – moterų paplūdimys tarsi karo zona vyrams.

Nuogalės nusiteikusios agresyviai, ir jeigu koks vyriokas netyčia ar tyčia pasimaišo joms po kojomis – jos pasirengusios jį „suvalgyti“. Ima bartis, plūstis, kartais sviedžia saują smėlio, kartais paleidžia kumščius. Žodžiu, nėra ko lįsti į ne savo teritoriją, vyrai. Net jeigu jūs nieko blogo nenorėdami einate paplūdimiu nuo Palangos iki Šventosios, net jeigu bandote dengtis akis, geriau apeikite ratu tą vietą. Nedrumskite nuogų moterų ramybės. Juk jos bijo būti nužiūrėtos, bijo iškrypėlių ir kitokio plauko blogiukų.

Su moterimis kaip ir viskas aišku, tačiau daugiau nei mėnesį gyvendamas Lietuvos vasaros sostinėje ėmiau svarstyti, o kaip gi yra su vyrais? Kodėl apie jų pliažą nesklinda istorijos ir legendos, kodėl niekas apie tai nekalba? Juk tokia vieta yra, bet ji tarsi slapta.

Maždaug už 3 kilometrų nuo Palangos centro, tolyn į dešinę pusę nuo tilto, ten, kur jau baigiasi didžiausias ir populiariausias mūsų šalies kurortas. Ne visi žino, kad tame, didžiosios poilsiautojų masės pamirštame užkampyje, jau daug metų yra oficialus vyrų paplūdimys. Tai reiškia, kad kiekvienas vyras, jaunuolis ir berniukas peržengęs specialius riboženklius gali išsilaisvinti iš maudymosi kelnaičių ir degintis Adomo kostiumu. Taip, kaip Dievas mus sukūrė.

Palangos vyrų paplūdimys

Bet tai toli gražu ne vienintelė priežastis, kodėl į jiems priskiriamą teritoriją kiekvieną vasaros dieną renkasi nedidelis pulkelis vyrų. Čia tikriausiai penkis kartus mažiau lankytojų nei moterų zonoje.

Saulėtą, karštą dieną Palangos vyrų paplūdimyje suskaičiuotumėte ne daugiau penkiasdešimties plikšių. Kai tuo tarpu aplinkiniuose pliažuose poilsiautojų būna šimtai ar net tūkstančiai.
Apniukusią dieną, kai vietoj saulės dangų puošia debesys, vyrų zonoje taip pat būna žmonių, bet tik vos kelios galvos. Tiesa, karštesnis ar vėsesnis oras, tinkamas degintis, ar nelabai, visai nesvarbu. Kai jau žengia į vyrų pliažą – ponai ir ponaičiai būtinai nusirengia. Juk būtent to ir eina ten.

Vyrų pliažas kai kuriems moterų dėmesio norintiems išvengti nuogaliams yra tikra atgaiva sielai, mat už išsirengimą bendrame pliaže (abiem lytims) gresia nemažos baudos. Jei žmogus dar niekada nebuvo įkliuvęs, bauda yra 16 eurų, o štai jau baustiems – nuo 60 eurų.

Jeigu į vyrams skirtą zoną pažvelgsite iš toli, gali pasirodyti, kad ten nėra nė gyvos dvasios. Dideliame pajūrio plote guli vos vienas kitas poilsiautojas. Pamaniau – na ir ramybė, tarsi privatus paplūdimys. Bet tada žengiau į kopas ir supratau, kur visi slepiasi. Pasirodo, mūsų šalies plikšiai – kuklūs žmonės. Jie sulindę į krūmus, tarp medžių šakų, už smėlio kalvelių. Dauguma deginasi po vieną, atsinešę knygų ir laikraščių. Kai kas klausosi muzikos.

Palangos vyrų paplūdimys

Tiesa, yra ir kita rūšis nudistų. Tai ponai, kurie ant medžių šakų pasikabina maišelius su savo drabužiais. Išsiplikina ir ima vaikštinėti į visas įmanomas puses, tarsi kažko ieškotų. Apeina vieną ratą, tada kitą, trečią kartą. Pamaniau, gal kažkuris jų nustatė, kad taip geriau saulė „ima“. Na, arba gulėjimas jiems per daug nuobodus. Sukdami ratus ne tik įdega, bet ir pasportuoja. Tikriausiai yra tokių. 


Tačiau tikroji tiesa man paaiškėjo tik kiek vėliau. Ogi pasirodo, vaikštantys ponai tokiu būdu mezga pažintis. Jie šmirinėja tol, kol kas nors užkalbina, arba patys išdrįsta tai padaryti. Nežinau, apie ką jie kalba, bet savo akimis mačiau, kaip vienas kitą sutiko maždaug 60 metų vyrai. Persimetė keliais žodžiais ir kažkur abu nuogi nuėjo.

Taip pat nustebino keli vyrų zonos lankytojai, kurie net neišlenda į saulę. Jie slepiasi sulindę į miškelį ties šiuo paplūdimiu. Panašiai atrodytų asmens sargybiniai, tik aprangos stilius ne tas.

Nuostaba pasidalinau su keliais senjorais sugulusiais kopose. Ir šie man paaiškino, kad tas miškelis nuo seno yra skirtas vyrų pažintims. Pasirodo, kartais būna atvejų, kai ant krūmų ar medžių paliekami rašteliai su kontaktine informacija „vyras ieško vyro“ ir dar kelios smulkmenos.

Pastovūs šio pliažo lankytojai tai puikiai žino, todėl nebekreipia dėmesio į stoviniuojančius miške. Tik vadina juos nelabai gražiai. Kartais net ir subara, ypač tą vieną, kuris ateidavo draugų ieškoti su žiūronais.

Palangos vyrų paplūdimys

Kaip man pasakojo pastovūs pliažo lankytojai – čia pailsėti dažnai atvyksta ir garsūs Lietuvos vyrai. Dizaineriai, šokėjai, dainininkai. Tačiau tądien kai ten lankiausi – nė vienos žvaigždės nebuvo.
Dar kopose sutikau keletą užsieniečių. Viena trijulė kalbėjo lenkiškai, kiti du, į šalį prie krūmo nugulę – angliškai, bet su ryškiu akcentu, matyt, ne iš Didžiosios Britanijos.

Jeigu pro vyrų zoną praeina viena kita moteris čia niekas nepyksta ir bartis nepuola. Net neprisidengia savo intymių vietelių. O praeivių per dieną buvo ne viena ir ne dvi. Patikėkit, labai juokinga stebėti, kaip merginos ir moterys stengiasi kuo greičiau pralėkti pro „uždraustą teritoriją“. Jos paspartina žingsnį, o žvilgsnį nukreipia tiesiai sau po kojomis, nes į šonus dairytis bijo, juk ten plikšiai vyrukai. Dar pamatys tai, ko nereikia. Kaip paskui ramiai miegoti?

Pamatyti „per daug“ vyrų pliaže nėra sunku, net jeigu to ir visai nenorite. Net nereikia peržengti ribos, užteks to, kad deginsitės kur nors šalia. Žmonės skundžiasi, kad kiekvieną dieną, ties Vanagupės gatve, prie riboženklio „vyrų paplūdimys“ su dviračiu atrieda pagyvenęs vyras, nusirengia ir plikas, demonstratyviai stovi prie to ženklo. Kaip koks vietos simbolis, tarsi statula.

Jeigu esate kur nors netoliese – viskas puikiai matosi. Galite pykti kiek norite, bet teisiškai tas vyras nieko nepažeidžia, jis savo teritorijoje. Pats savo akimis mačiau, atėjo, pasistatė dviratį, išsiplikino ir stovi. Netrukus bendrame pliaže gulintys ėmė reikšti nepasitenkinimą: „eikite toliau, juk čia maži vaikai“, – paragino kelios moterys. Pykstančių daugėjo, bet vyras į nieką nereagavo. Stovėjo kaip prikaltas. Tarsi specialiai erzindamas kitus. Nors vyrų pliažas kaip visuomet buvo apytuštis, niekur kitur trauktis nesutiko. O klausiamas, kodėl taip elgiasi, vis rodė į ženklą.

Palangos vyrų paplūdimys

2017 metais vyko arši diskusija – ar vyrų paplūdimyje reikia persirengimo kabinų. Dalis Palangos gyventojų teigė, kad tai – pinigų švaistymas. Kam vyrams tos būdelės, kai šiaip ar taip nuogais užpakaliais vaikšto? O vyrai savo ruožtu sakė, kad būdelių jiems reikia. Vis tik į šiuos norus niekas neatsižvelgė. Vietoj būdelės yra tik suolelis, ant kurio nuolat kas nors sėdi ir kalbasi telefonu.

Keista, bet ledų, keptos duonos bei čeburėkų pardavėjai vyrų pliažą kažkodėl apeina lanku. Niekas niekam valgyti nesiūlo. Sakyčiau – per toli nuo centrinės Palangos dalies, bet, bendrame pliaže, vos už kelių metrų, vagonėlį stumdantis ledų pardavėjas tikrai nuolat pasirodo. Matyt, paskaičiavo, kad nuogų klientų yra per mažai.

Vis tik, tai ramiausias, tyliausias, mažiausiai apkrautas paplūdimio ruožas ties Palanga. Esu tikras, kad kai kurie vyrai ilsėtis čia renkasi vien dėl šios priežasties.

Palanga nėra išskirtinė, paplūdimių skirtų tik vyrams pasaulyje yra ne vienas. Tačiau, regis, daugelyje šalių jie turi kiek kitokias paskirtis. Pavyzdžiui, Izraelyje, Tel Avivo mieste, yra vadinamas religinis paplūdimys, kuriame pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais įleidžiami tik vyrai. Jis aptvertas didžiule tvora, kad smalsuoliai negalėtų trikdyti ramybės. Vis dėlto, nei per vyrų, nei per moterų dienas šiame pliaže nuogybių tikėtis nereikėtų.

Pasaulyje vyriškos zonos paplūdimiuose dažnai būna skirtos gėjams. Pavyzdžiui, Ispanijoje, netoli Barselonos esančiame miestelyje Sitges. Ten ne tik daug sportiškų plikšių, bet ir erotinio pobūdžio parduotuvės, taip pat kokteilių barai skirti megzti pažintis. Gėjų pliažas yra ir jau minėtame Tel Avive, ten jie renkasi netoli „Hilton“ viešbučio. O prabangioje Mykonos saloje gėjams skirtas Elia paplūdimys.

Tiesa, paminėtose vietose nėra kopų, kuriose galima rasti privatumo, ten vyrai atvirai mezga romantiškas pažintis ir glėbesčiuojasi. Be to, jei tik jaučia norą, ten gali nebaudžiamos užeiti moterys.

Palangos vyrų paplūdimys

2012 metais Jungtiniuose Arabų Emyratuose sukilo grupelė daugiausia baltųjų vyrų, kurie reikalavo įrengti jiems atskirus pliažus, kur moterys negalėtų patekti. Jie tokį norą grindė tuo, kad moterys į juos spokso ir juos fotografuoja. Vyrai, vedami Dustin Singh-Smyth, sakė ten besijaučiantys kaip tikri mėsos gabalai. Vis dėlto, kad jų norai būtų patenkinti, įrodymų nerasta.

Niujorke pernai vienai dienai buvo įsteigtas vyrų pliažas. Miesto tarybos narys Chaim Deutsch iniciavo tokią dieną tam, kad žydai ir musulmonai galėtų nevaržomi pasideginti ir pasiplaukioti – mat kai kuriems jų religija neleidžia maudytis drauge. Toks renginys pernai sutraukė apie 400 dalyvių, tad buvo pakartotas ir šią vasarą. Tad tokių paplūdimių išsiilgę niujorkiečiai turėtų su pavydu žiūrėti į apytuštį, kopomis nuklotą Palangos vyrų pliažą.

El Pedocin Tieste, Italijoje, kaip jie patys sako, yra paskutinysis paplūdimio klubas Europoje, kuriame vyrai ir moterys leidžia laiką atskirai. Ten karštą vasaros dieną gali prisirinkti iki 3000 žmonių, iš kurių daugiausia pensininkai ir vaikai. Įėjimas kainuoja vos vieną eurą.

Na, o mūsų šalyje, palei Baltijos jūrą, šiuo metu yra trys vyrų pliažai: Juodkrantėje, Smiltynėje ir šiame tekste aprašytas – Palangoje.

Palangos vyrų paplūdimys

2017-aisiais metais Neringos oficialių paplūdimių zonos, skirtos lankytis tik vyrams, buvo išskirtos visose gyvenvietėse – Nidoje, Preiloje, Pervalkoje ir Juodkrantėje.

Paplūdimių zonos vyrams tuomet atsirado reaguojant į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos kreipimąsi. Kaip informavo Neringos savivaldybės atstovai, atsižvelgiant į tai, kad šios zonos nebuvo populiarios tarp Neringos paplūdimių lankytojų (būdavo tuščios), vyrams skirta paplūdimio zona nuo praėjusių metų palikta tik Juodkrantės pajūryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (357)