Pasak tarnybos pranešimo, šių konsultacijų tikslas – išaiškinti parengto gamtinių dujų tarifo skaičiavimo metodiką, taip pat sulaukti pasiūlymų dėl Latvijos, Estijos ir Suomijos bendros dujų tarifų zonos veikimo nuo 2020 metų.

Pranešime pažymima, jog šis projektas, numatantis bendrą trims valstybėms tarifų zoną, yra pirmasis toks Europoje.

Pasak tarnybos vadovo Rolando Irkelio, bendra gamtinių dujų rinka sustiprins Baltijos šalių energetinę nepriklausomybę, sumažins Rusijos koncerno „Gazprom“ įtaką regione.

Estijos „Elering“, Suomijos „Gasum“ ir Latvijos „Conexus Baltic Grid“ vasarį pasirašė sutartį, leidžiančią importuoti dujas vienu tarifu ir išvengti tarpvalstybinių mokesčių. Tai reiškia, kad nuo kitų metų dujos tarp šių valstybių tekės išvengiant papildomų išlaidų. Trys šalys tuomet pasirašė ir susitarimą dėl perdavimo sistemų operatorių intersisteminio kompensavimo mechanizmo (angl. Inter-TSO Compensation Mechanism, ITC).

Lietuvos energetikos ministerija yra pareiškusi, kad Lietuva siekia integruotis į bendrą Baltijos šalių ir Suomijos dujų rinką, tačiau laikosi pozicijos, kad integracija turi vykti visoms šalims naudingomis sąlygomis.