Tai rodo praėjusią savaitę Rytų Londono lietuviams skirtas pasiūlymas.

„Sveiki, kadangi bendradarbiaujame su vienu iš UAB „Regitra“ filialų galime pasiūlyti, teorijos ir/arba praktinių pažymėjimų gavimą per atitinkamą laikotarpį. Garantuojame patikimumą, bei gerą kainos ir laiko santykį. Dirbame jau 3 – metus, tad nesklandumų neturėtų būti. Norintis galite kreiptis asmenine žinute. Apie tai individualiai susirašysime“, – nuorodą su tokio turinio skelbimu (kalba netaisyta. – Aut. past.) neseniai atsiuntė vienas ANGLIJA.today skaitytojas.

Ir tai yra visiškas melas.

Sveiko proto žmogus tą iš karto pastebės: skelbimo tekstas – rengtas beraščio, nes netrūksta skyrybos, stiliaus ir logikos klaidų.

Antra, „Regitra“ nėra uždaroji akcinė bendrovė, tai valstybinė įmonė.

Socialiniuose tinkluose, vienijančiuose JK lietuvius, nuolat pasitaiko skelbimų apie tai, jog „už tam tikrą mokestį tarpininkai padeda gauti lietuviškas teises“, tačiau pastaruoju metu pastebimos naujos tendencijos: nors esmė išlieka tokia pati – neteisėtas vairuotojo pažymėjimo įgijimas – tačiau naudojamas „Regitros“ vardas.

Ir nors dauguma reakcijų į tokius skelbimus reaguoja su pašaipa, panašaus turinio gausa socialiniuose tinkluose įrodo, kad tai – veiksminga priemonė išvilioti pinigus iš lengvatikių.

Greitai iš virtualios erdvės dingo ir mūsų skaitytojo atsiųstas skelbimas.

Tačiau to galbūt užteko, kad įžūliu melu patikėtų naivuoliai, kurie atiduotų savo pinigus.

Pranešė policijai

Už lietuviškų vairuotojų pažymėjimų išdavimą atsakingai įstaigai ANGLIJA.today uždavė kelis klausimus: ar minėtame skelbime yra bent dalelė tiesos? Ar žinomi atvejai, kad piktnaudžiaujant „Regitros“ vardu bandoma pasipelnyti? Ar tokias atvejais informuojamos atitinkamos įstaigos dėl galimos nusikalstamos veikos? Ar „Regitra“ reaguoja į panašaus turinio skelbimus siekiant apginti įstaigos reputaciją ir įspėti interneto vartotojus dėl galimo klaidinimo/sukčiavimo prisidengiant įstaigos vardu?

„Regitra“ pripažino, kad tai – sukčiavimas ir įspėjo žmones netikėti tokiais skelbimais, o dėl minėto pranešimo „Facebook“ jau pranešta policijai.

Komentuoja „Regitros“ Komunikacijos skyriaus jaunesnioji specialistė Emilija Bardauskienė.

„Šiandien socialiniai tinklai tapo neatskiriama gyvenimo dalimi: čia galima skaityti naujienas, pirkti, parduoti, tad nenuostabu, jog vis dažniau apčiuopiamos ir sukčiavimo apraiškos. Pavyzdžiui, socialiniame tinkle „Facebook“ galima aptikti asmenų, besisiūlančių kitiems žmonėms „padėti“ „Regitroje“ išlaikyti teorijos bei praktikos egzaminus ar nusipirkti neva tikrą vairuotojo pažymėjimą.

Apsimeta „Regitros“ darbuotojais

Vienas tipiškiausių ir dažniausiai pasitaikančių tokių scenarijų praktikoje – neteisėtai pasisavinami asmens duomenys taip apsimetant vienu iš „Regitros“ darbuotoju. Pastebėtina, jog sukčiai renkasi tiek vadovų, tiek specialistų tapatybes, kurie dirba visoje Lietuvoje.

Įprastai pasirenkami tie darbuotojai, kurie neturi susikūrę savo asmeninės anketos, kas sumažina tikimybę būti pastebėtiems tikrojo tapatybės savininko. Tačiau, kadangi netikri skelbimai dažniausiai yra talpinami viešose grupėse arba skelbimų lentose, tai apie sukčiavimo atvejus mūsų darbuotojams praneša jų pažįstami ar artimieji, turintys „Facebook“ anketas.

Atkreiptinas dėmesys, jog pasisavinami tik „Regitros” darbuotojų vardai bei pavardės, o nuotraukos netikrose anketose naudojamos visiškai kitos. Tai padeda „sumėtyti pėdas“ bei sukurti norimą įvaizdį. Vieni renkasi vyresnio žmogaus nuotraukas, kuris atrodo santūrus ir patikimas, o kiti priešingai – jauno ir avantiūriškai nusiteikusio jaunuolio vizualizacijas.

Tikslas – išvilioti pinigus

Skelbimai dažniausiai apsiriboja lakoniškomis frazėmis tokiomis kaip „pagalba, žmonėms, kurie turi problemų laikant teises“ arba „pagalba žmonėms dėl teisių. Kreiptis a. ž.“. Aptakios frazės ir nekonkretūs pasiūlymai padeda „užkabinti“ didesnę auditoriją interesantų, o vėliau pagal situaciją žmogui pažada padėti ar gauti tai, ko jis nori.

Pagrindinis sukčių tikslas – kuo greičiau išvilioti pinigus, todėl jie nėra linkę į ilgus susirašinėjimus ar aptarimus apie neva būsimą procesą. Siekiant greito apsisprendimo arba kitaip tariant pinigų sąskaitoje paslaugą žadama suteikti per porą valandų arba jau kitą dieną. Pastebėjus žmogaus abejones ar prašant garantijų, sukčius paspartina jo apsisprendimą ir sako, jog „jei nenori, tai nereikia. Yra eilė laukiančių“.

Norime atkreipti dėmesį, jog tokie siūlymai internete įsigyti neva tikrą vairuotojo pažymėjimą ar už asmenį išlaikyti egzaminus yra ne kas kita kaip nusikaltėlių bandymai iš žmonių išvilioti pinigus. Realūs pavyzdžiai rodo, kad gavę juos, sukčiai paprasčiausiai pradingsta.

Dirba su teisėsauga

Išties „Regitra“ deda nemažas pastangas, jog internetinėje erdvėje sukčiaujančių asmenų mažėtų. Apie tokius atvejus, kai vykdoma nelegali veika, neteisėtai naudojamas „Regitros“ vardas ar apsimetama jos darbuotojais, pranešame teisėsaugai. Policijos departamentui jau esame perdavę ir informaciją apie Jūsų minimą atvejį.

Taip pat svarbu pabrėžti, kad įmonė yra sukūrusi saugią bei patikimą sistemą, kuri užtikrina griežtą kontrolę kiekviename vairuotojų egzaminavimo etape. Vairuotojo pažymėjimo gavimo procese dalyvauja daug skirtingas funkcijas atliekančių žmonių. Paprasčiau tariant, asmuo, norėdamas jį įgyti, turi pereiti per keletą įmonės darbuotojų grandžių: dokumentus priimančius ir teorijos egzaminus vykdančius darbuotojus, praktikos egzamino egzaminuotojus bei vairuotojo pažymėjimų išdavimo specialistus. Taip pat pastebėtina, jog siekiant didesnio objektyvumo bei skaidrumo, egzaminai „Regitroje“ yra filmuojami.

Piliečiai kviečiami būti aktyvesniais

„Regitroje“ veikia Antikorupcijos komisija, kuri gavusi anoniminius pranešimus el. būdu ar pasitikėjimo telefonu dėl galimo sukčiavimo, tikrina jų pagrįstumą. Įmonė kviečia nelikti abejingais ir pranešti apie galimus sukčiavimo ar korupcijos atvejus, kuriuos pastebėjote ar įtariate. Tai galima padaryti anoniminiu pasitikėjimo telefonu +370 5 215 2511, el. paštu pranesk@regitra.lt arba užpildžius formą, kurią galima rasti įmonės interneto svetainėje.

Siekiant užkirsti kelią sukčiavimui, „Regitra“ apie galimas apgavysčių schemas ir būdus visuomenę periodiškai informuoja per žiniasklaidos kanalus. Taip pat šia tema komunikuojama ir socialiniuose tinkluose, kur dažniausiai ir įvyksta neteisėti veiksmai. Beje, dar praėjusių metų gegužę „Regitra“, bendradarbiaudama su Vilniaus Lietuvos Tūkstantmečio Rotary klubu, startavo su antikorupcine akcija „Skaidri kelio pradžia“, kurios tikslas – didinti vairuotojų asmeninę atsakomybę, o taip pat informuoti apie galimas sukčiavimo grėsmes įgyjant teisę vairuoti bei vėliau savarankiškai dalyvaujant viešajame eisme.

Džiaugiamės pilietiška bei aktyvia visuomene, kuri nelieka abejinga ir taip pat prisideda prie neteisėtos veiklos nutraukimo. O taip pat norime dar kartą visiems priminti ir paskatinti elgtis apdairiai bei neduoti savo asmens duomenų tretiesiems asmenims.“