Lietuvė pelnė tautiečių pasitikėjimą, sulaukė jų pagalbos, tačiau pastangų neįvertino – užuot atsidėkojusi, apvogė naujuosius draugus.

Už rankos nutverta moteris iš pradžių pripažino kaltę ir gailėjosi, tačiau vėliau ėmė neigti savo nusikaltimus ir tik priremta įrodymų teisme negalėjo išsisukti.

Tuo tarpu nukentėję verslininkai tikina, jog teisme pavyko įrodyti tik nedidelę dalį juodų jos darbų – patirti nuostoliai yra dešimteriopai didesni. Siekdama pasipelnyti lietuvė vos nesužlugdė tautiečių sukurto verslo, tačiau vietos bendruomenės pamėgtai lietuviškų prekių parduotuvei Scunthorpe mieste pavyko atlaikyti šį smūgį.

Vogė su draugų ir vyro pagalba

Praėjusią savaitę Grimsby Karūnos teisme paskelbtas nuosprendis 29 metų lietuvei Valentinai Zarembo, kuri pripažinta kalta dėl vagysčių iš parduotuvės, kurioje dirbo.

Tyrimo metu įrodyta, jog per metus ji iš Scunthorpe esančios parduotuvės „Scunny Hill“ kasos nugvelbė daugiau nei 3 tūkst. svarų sterlingų, taip pat išsinešė didelės vertės prekių už jas nesumokėjusi.

Nusikaltimus ji vykdė nuo 2017-ųjų sausio pradžios iki praėjusių metų sausio vidurio. Darbdavys ir kolegos ją apibūdino kaip gerą darbuotoją, kuri kartais padarydavo klaidų.

Tačiau kartą kilus įtarimams, kad ji nesusimokėjo už išsinešamus produktus nutarta patikrinti kasą, o pastebėjus joje nemažus neatitikimus susigriebta Valentiną Zarembo patikrinti atidžiau.

Tuomet ir išlindo yla iš maišo: pasirodo, ji sukčiavo nuolat. Pavyzdžiui, suklastojo pinigų grąžinimą už prekes, į kasos aparatą įvesdavo ženkliai mažesnes sumas – 5 svarų sterlingų kainuojančią prekę fiksuodavo kaip 50 pensų vertės, o skirtumą dėdavo į kišenę.

Be to, ji turėjo pagalbininkų – pažįstami pirkėjai parduotuvėje prisikraudavo prekių už kelis šimtus, o prie kasos dirbusi Valentina Zarembo fiksuodavo žymiai mažesnes sumas ir taip už grašius buvo įgyjamos prekės. Kartais draugai prekes išsinešdavo visiškai už jas nesumokėjus.

Kartą ją sukčiaujant nutvėrė pats parduotuvės savininkas – apsipirkti užėjęs moters vyras prisikrovė prekių už 30 svarų sterlingų, o kasininkei davė vos 10 svarų sterlingų.

Valentina Zarembo jam dar atidavė grąžą iš dešimtinės. Prisipažino, bet paneigė

Sukčiavimui išlindus į dienos šviesą Valentina Zarembo atsiprašė lietuvių, kuriems priklauso parduotuvė, ir pažadėjo atlyginti padarytus nuostolius.

Tačiau kai savininkai dėl vagysčių ir sukčiavimo kreipėsi į teisėsaugą, moteris apsigalvojo ir ėmė gintis – ji pareiškė, kad buvo priversta jėga pripažinti tai, ko nepadariusi.

Vis dėlto neapgalvotas pasiteisinimas nebuvo toks įtikinantis, kaip aiškūs įrodymai – parduotuvėje įrengtų vaizdo kamerų įrašai, kasos ataskaitos.

Teismas skyrė Valentinai Zarembo 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

„Jums buvo patikėta teisė valdyti parduotuvę, dirbti su grynaisiais pinigais kiekvieną dieną, o tai – didžiulė atsakomybė.

Suplanavote veiksmus, kurie leido pelnytis Jums ir Jūsų draugams, o parduotuvės savininkams likdavo tik mažos sumos.

Tai labai rimtas nusikaltimas, už kurį reikia bausti laisvės atėmimu“, – nuosprendį motyvavo Grimsby Karūnos teismo teisėjas Robertas Moore’as.

Pasitikėjimą sulaužiusi moteris teisinosi, kad taip elgėsi norėdama padengti susidariusias skolas, vaiką auginanti lietuvė prašė skirti švelnesnę bausmę.

Spėjo tapti šeimos drauge

Su anglija.today po nuosprendžio paskelbimo kalbėjęs parduotuvės įkūrėjas ir savininkas tikino, kad buvusi darbuotoja pridarė kur kas daugiau nuostolių, nei įrodė teismas.

„Manau, kad sumos siekia dešimtis tūkstančių svarų sterlingų. Tiesa, įrodymų neturime, ilgai net nenutuokėme, jog ji gali taip elgtis. Dirbti šią moterį priėmėme gavę rekomendacijas, be to, žinojome, kad jos situacija tuo metu nebuvo pati geriausia.

Pasiūlėme pagalbą, o ji atsidėkojo taip“, – sakė savininkas, nepanoręs viešinti savo vardo ir pavardės (jie redakcijai žinomi. – Aut. past.).

Vyras tikino, kad šioje istorijoje sulaužytas pasitikėjimas užima itin svarbią vietą.

„Galbūt mes neįrodysime nuostolių ir niekas jų neatlygins. Tačiau skaudžiausia, kad ši moteris spėjo tapti mūsų šeimos drauge ir tuo naudojosi. O mes tikrai norėjome jai padėti, žinojome sunkią jos padėtį. Valentina gavo progą dirbti ir užsidirbti, tačiau to jai buvo negana: vieną akimirką ji vogė mums iš panosės, o kitą – žiūrėjo į akis ir šypsojosi. Kai ji čia atvyko, paskolinome pinigų išsinuomoti būstui, pirkti automobilį. Šią skolą ji man grąžino, tačiau vėliau prisipažino, kad tie pinigai buvo pavogti iš mūsų. Štai tokie įvykiai ir suteikia pagrindo kalboms apie Anglijos lietuvius, kurie apgaudinėja vieni kitus, vengia tautiečių. O juk esame bendruomenė“, – apmaudą liejo ilgiau nei dešimtmetį gyvenantis Jungtinėje Karalystėje gyvenantis lietuvis.