Pastarosiomis savaitėmis tūkstančiai žmonių dalyvavo gatvės protestuose, reikalaudami laisvų ir sąžiningų rinkimų. Protestus paskatino tai, kad rinkimų institucijos nesutiko į Maskvos miesto tarybos rinkimus registruoti kelių opozicijos ir nepriklausomų kandidatų, tarp kurių – keli pagrindinio Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritiko Aleksejaus Navalno sąjungininkai.

Riaušų policija ir nacionalinė gvardija naudojo daugiau smurto nei įprastai ir per paskutinius du nesankcionuotus protestus sulaikė per 2 000 žmonių.

Dauguma opozicijos kandidatų, kuriems uždrausta dalyvauti rinkimuose, buvo įkalinti dėl protestų įstatymų pažeidimų. Tuo metu daugybei protestuotojų gresia baudžiamieji kaltinimai dėl „masinių neramumų“.

Vis dėlto leidimas šio šeštadienio protestui buvo išduotas ir tai reiškia, kad protesto dalyviams negrės sulaikymas už protestavimą sutartoje vietoje, bet opozicijos lyderis A. Navalnas, kuris atlieka 30 parų arešto bausmę, ragino opozicijos šalininkus vėliau taikiai žygiuoti per miestą. Išėjimas iš protestui skirtos vietos reikš, kad pažeistas susitarimas su institucijomis ir vėl bus masiškai sulaikomi žmonės.

Opozicijos rėmėjų teigimu, santykinai didelis per demonstracijas sulaikytų protestuotojų skaičius rodo vyriausybės susirūpinimą, kad protesto judėjimas įgaus pagreitį.