Neišsimiegojimas reiškia ne tik nuovargį. Miego stoka gali turėti didelį poveikį ne tik mokymosi gebėjimams, bet ir fizinei, psichologinei ir emocinei sveikatai.

Kai kurie ekspertai netgi pasisako už tai, kad pamokos būtų pradedamos vėliau ir paaugliai galėtų ilgiau pamiegoti. O kol pamokų laikas nepakeistas, mes galime susitelkti į miego kokybę ir išsiugdyti sveikus įpročius, kurie padės ne tik išsimiegoti, bet ir sureguliuos biologinį organizmo laikrodį.

„Teen Vogue“ pakalbino du ekspertus apie tai, kas užtikrina sveiką miegą.

Užmigti padeda tam tikri aromatai

Eksperimentuokite su natūraliais kvapais – jie padeda nusiteikti miegui. Eteriniai aliejai turi raminantį, atpalaiduojantį poveikį, jie paverčia miegamąjį jaukia ir saugia oaze.

„Eteriniai aliejai, ypač levandų, padeda atsipalaiduoti, gerina miegą, – sako Barbara Nosal iš Niuporto akademijos. – Įlašinkite kelis lašelius į garintuvą, įtrinkite kelis lašelius į smilkinius ir riešus arba pasidėkite kvapiuosius levandų maišelius po pagalve.“

Galima prieš miegą išpurkšti miegamąjį vandeniu su keliais lašeliais levandų aliejaus.

Dėmesio – miegamajame nerekomenduojame degti žvakių ar smilkalų, nes jie sukelia gaisro riziką.

Sumažinkite prie ekranų praleidžiamą laiką

Dirbtinis mėlynųjų šviesos ilgių bangų apšvietimas arba mėlyna šviesa, kurią skleidžia elektroniniai prietaisai, skatina budrumą, todėl gali sutrikdyti miegą. Tam, kad išvengtumėte mėlynos šviesos poveikio, Johns Hopkins vaikų ligoninės Miego centro medicinos direktorė dr. Bobbi Hopkins rekomenduoja likus vienai ar dviem valandoms iki miego išjungti telefonus, planšetinius kompiuterius ir kitus prietaisus su ekranais.
„Daugybė tyrimų parodė, kad elektroninių prietaisų naudojimas prieš miegą trukdo užmigti arba sutrumpina miego laiką, – sako B. Hopkins. – Valandą prieš miegą neturi būti jokio telefono, planšetinio kompiuterio, vaizdo žaidimų, jokio televizoriaus.“

B. Hopkins pataria vietoj žiūrėjimo į ekraną verčiau pasiruošti rytojui.
„Aš patariu paaugliams išnaudoti šį laiką, pavyzdžiui, pusryčių ruošai, drabužių paruošimui, pamokų ruošai, kad ryte liktų mažiau užduočių ir galima būtų ilgiau pamiegoti“, – sako ji.

Laikykitės griežto dienos režimo

Mūsų kūnas pripranta prie režimo. Jei vieną vakarą nueiname miegoti vėliau, kitą vakarą, tikėtina, būdrausime iki panašaus laiko.

„Uždelsto miego fazės sindromas yra tada, kai pasikeitus paros ritmui arba sutrikus biologiniam laikrodžiui, paauglio smegenims tampa lengviau būdrauti visą naktį ir miegoti visą dieną, – aiškina B. Hopkins. – Kartais nueinama per toli, pavyzdžiui, paauglys per vėlai nueina miegoti ir nebegali atsikelti į mokyklą arba užmiega pamokose. Ilgas pietų miegas dar pablogina padėtį – išsimiegojus dieną, naktį būna sunku užmigti.“

Laimei, galima susiimti ir po truputį ankstinti miegojimo laiką. Sugriežtinus režimą – visada einant miegoti ir keliantis tuo pačiu metu – nusistovės nuoseklesnė dienotvarkė.
„Kada galima vėliausiai atsikelti, kad paauglys spėtų susiruošti į mokyklą? – sako B. Hopkins. – Iš šio laiko atimkite aštuonias-devynias valandas ir turėsite laiką, kada reikia eiti miegoti. “

Užmigti padeda garsai

Pasinerti į miego karalystę tai pat gali padėti tam tikri garsai. Ypač gerai padeda užmigti vandens garsas. „Live Science“ duomenimis, tokie garsai (jie vadinami „baltuoju triukšmu“) nustelbia kitus garsus, kurie jums gali trukdyti užmigti.

„Foniniai garsai gali užmaskuoti kitus garsus, kurių jūs negalite kontroliuoti, pavyzdžiui, namiškių vaikščiojimą, vandens nuleidimo tualete garsą iš kito namo galo arba iš gatvės atsklindantį mašinų ūžimą – visą akustinę taršą“, – „Live Science“ pasakė Pensilvanijos valstybinio universiteto biobeheivioristinės sveikatos mokslų profesorius iš Orfeu Buxtonas.

Yra prietaisų su įdiegtais natūraliais garsais, bet jei tokio neturite, internete galima rasti programėlių, grojaraščių ir vaizdo įrašų su, pavyzdžiui, vandenyno bangų mūša, paukščių čiulbėjimu, lietaus ir griaustinio garsais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)