1. Atnaujinkite savo gebėjimų sąrašą

Pasak profesionalios karjeros konsultantės Melissos McClung, svarbiausia visada bus tai, ką naudingo galite pasiūlyti įmonei. Vasara – geriausias metas ugdyti gebėjimus, kurių neturite, arba išmokti geriau pristatyti jau turimus gebėjimus ir patirtį.

Kaip tinkamai atnaujinti savo gebėjimų sąrašą? Štai ką pataria M. McClung:

• Jei norite ugdyti naujus gebėjimus, pasidairykite mokymosi medžiagos ar kursų, pavyzdžiui, apsilankykite tinklalapiuose „Udemy“ arba „LinkedIn Learning“. Šie tinklalapiai padeda darbuotojams įgyti naujų įgūdžių, pavyzdžiui, išmokti tvarkyti įmonės socialinių tinklų paskyras ar naudotis programa „Microsoft Project“ bei įgyti kitų savo sričiai naudingų gebėjimų.

• Jei norite išmokti geriau pristatyti turimus gebėjimus, visą vasarą kasdien užsirašykite vieną malonų darbą, kurį tądien atlikote. Taip pat parašykite, kokio gebėjimo reikėjo jam atlikti. Pavyzdžiui, galite užsirašyti, kad jums patiko susitikti su nauju klientu ir jam papasakoti, ką veikia jūsų įmonė. Užsirašykite, kaip kalbėjote su klientu ir parašykite tam reikalingą gebėjimą – „megzti naujas pažintis“. Pasak M. McClung, vasaros gale turėtumėte turėti nemažą sąrašą gebėjimų ir istorijų, įrodančių, kad šį gebėjimą tikrai turite.

2. Vasaros metu kūrybiškai prisidėkite prie komandos veiklos

Įmonės „Fit Small Business“ generalinė žmogiškųjų išteklių skyriaus vadovė Adrienne Cooper teigia, kad vasara – geriausias metas darbuotojams išsiskirti iš minios parodant savo gebėjimus su metų laiku susijusioje veikloje. A. Cooper pateikia pavyzdį, kaip galima išsiskirti gerai pasiruošiant atostogų metui ir tam, kad dalies darbuotojų darbo vietoje nebus.

„Tiek vadovai, tiek paprasti komandos nariai gali pasiūlyti darbo planą, padedantį kitiems užbaigti esamus darbus ir užtikrinti, kad kol jų nebus, darbais bus pasirūpinta. Tada darbuotojai tikrai gali pailsėti.“

O ką daryti, kai darbuotojai grįžta vis dar aptingę po atostogų ir nepasiruošę vienu metu imtis milijono darbų? A. Cooper pataria sukurti „produktyvumo didinimo planą“ – t. y., papasakoti atostogavusiems darbuotojams apie darbus, kuriuos jiems reikės atlikti. Geriausiu atveju viską reikėtų planuoti taip, kad dieną prieš ir po atostogų nebūtų susirinkimų. Tada darbuotojai turės užtektinai laiko pasiruošti išeiti atostogų, o grįžę galės ramiai peržiūrėti žinutes ir į jas atsakyti.
Ar galite pasirūpinti, kad ir jūsų kolegos taip dirbtų? Fantastika!

„Jei gebate sėkmingai įvykdyti tokius darbo planus, parodote, kad mokate vadovauti, esate kūrybingi, mokate paskirti prioritetus ir valdyti komandą, be to, rūpinatės darbuotojų gerove“, – tikina A. Cooper.

3. Pasisiūlykite atlikti užduotį, kurios vengia kiti

Uf, turbūt jau perskaitę antraštę įsivaizdavote tą užduotį. Įmonės „Messina Staffing“ viceprezidentė Ellen Mullarkey teigia suprantanti, kaip nemalonu, tačiau vis tiek rekomenduoja pasisiūlyti padėti, kada tik galite.

„Jei kolegos vengia kokio nors darbo, tačiau jūs žinote, kad galite lengvai jį įvykdyti, pasisiūlykite padėti“, – pataria E. Mullarkey.

Šis darbas gali būti bet koks – kad ir sutvarkyti apleistą sandėliuką ar prisėsti ir paskambinti visiems ilgame sąraše surašytiems žmonėms. Jį atlikti gali užimti šiek tiek laiko, tačiau pagalvokite, ko pasieksite. Ne tik užbaigsite seniai atidėliojamą darbą, bet ir padėsite viršininkui pagaliau jo nusikratyti. O tai – labai svarbu.

„Jei esate pasiryžę imtis sunkios užduoties, parodote, kad nebijote rizikuoti ir rūpinatės komanda, – teigia E. Mullarkey. – O planuodami, kam duoti paaukštinimą, viršininkai dairosi būtent tokių savybių.“

Taigi jei visą vasarą rodysite, kad gebate pasistengti ir padaryti daugiau, didžiąją dalį darbo, reikalingo norint gauti paaukštinimą, jau būsite nudirbę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)