1569 metų liepos 1 dieną bendrame Seimo posėdyje Liubline buvo patvirtintas unijinis susitarimas, kuris daugiau nei dviem šimtmečiams susiejo Lenkijos Karalystę ir Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę.

Liepos 4 dieną karalius Žygimantas Augustas ratifikavo šį dokumentą, ilgam nustačiusį Lenkijos ir Lietuvos santykius. Taip buvo sukurta respublika, turėjusi vieną visų bajorų renkamą valdovą, vieną Seimą Varšuvoje, bendrą gynybos ir užsienio politiką bei panašią valiutą. Monetos skyrėsi išvaizda.

Karalystę simbolizavo erelis, o Kunigaikštystę – Vytis. Šie skiriamieji ženklai ir šiandien yra dviejų pagrindinių unijos įpėdinių – Lietuvos ir Lenkijos – herbuose. Liublino unija sukūrė įvairiapusę politinę, visuomeninę ir kultūrinę struktūrą, kuri vėliau tapo Abiejų Tautų Respublika.

Atlikėjai tikisi, kad būtent diplomatinės pergalės jausmas atvedė visus Liublino unijos pasirašymo liudininkus pas dominikonus į Švento Kryžiaus relikvijos baziliką Liubline, kurioje buvo aukojamos iškilmingos Mišios. Programoje, tarp kitų – Jerzio Libano „Epistola de Sigismundus Rex wedBug De accentum ecclesiasticorum“, bei Krzysztofo Boreko „Missa Te Deum“.

Panaudota instrumentinė muzika yra iš vargonų tabulatūrų: Krokuvos Šv. Dvasios vienuolyno ir Jono Liubliniečio. Juose esančius kūrinius parašė Mikalojus Krokuvietis, vienas iš svarbiausių lenkų kompozitorių. Specialiai šiai programai atlikėjai paruošė transkripcijas trombonui ir trimitams.

Koncertai „Vivat!“ vyks rugpjūčio 27 d., 19 val. Kėdainių evangelikų reformatų bažnyčioje ir rugpjūčio 28 d., 19 val. Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčioje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)