Tai nėra įprasta, mat paprastai prezidentas dominuoja valstybės valdomoje žiniasklaidoje, rašo „Laisvosios Europos radijas“.

O tuos kelis kartus, kai G. Berdimuhamedovas pasirodė televizijos ekrane nuo to laiko, kai beveik prieš mėnesį išėjo atostogų, jo pasirodymas sukėlė daugiau abejonių, nei suteikė įrodymų apie gerą prezidento būklę.

Nors prezidentas oficialiai atostogauja, anksčiau ši aplinkybė niekuomet nesulaikydavo valstybinės Turkmėnistano žiniasklaidos nuo informavimo apie tai, ką veikia G. Berdimuhamedovas.

Tačiau jo dingimas iš vakarinių Turkmėnistano televizijos naujienų laidų ir kasdienių šalies spausdintos žiniasklaidos pranešimų kai kuriuos žmones paskatino rimtai įvertinti gandus, kad G. Berdimuhamedovo sveikata yra labai prasta ar jis galbūt netgi mirė.

G. Berdimuhamedovas oficialiai atostogavo beveik savaitę, kai Eurazijos problemų stebėjimo centro direktorius Aslanas Rubajevas Rusijos radijo stočiai ir interneto naujienų portalui „Govorit Moskva“ pranešė, kad Turkmėnistano prezidentas liepos 20-ąją mirė nuo ūmaus inkstų nepakankamumo.

Naujiena tarsi gaisras išplito rusiškai kalbančioje žiniasklaidoje. Vos po kelių valandų Turkmėnistano ambasados Rusijoje ir Kirgizijoje paskelbė pranešimus, paneigiančius istorijas apie tai, kad G. Berdimuhamedovas mirė.

Dienai dar nepasibaigus A. Rubajevas viešai atsiprašinėjo dėl savo replikų ir teigė, kad jos buvo niekuo nepagrįstos.

Vladimiras Putinas, Gurbangulis Berdimuchamedovas

Tačiau G. Berdimuhamedovo žiniasklaidoje vis dar nebuvo matyti, tad gandai netilo.

Galiausiai liepos 24-ąją pasirodė pranešimų apie tai, kad G. Berdimuhamedovas telefonu kalbėjosi su Uzbekijos prezidentu Šavkatu Mirzijajevu ir sveikino jį su gimtadieniu.

Vėliau tą patį vakarą Turkmėnistano televizijos naujienų laida parodė įrašą, kuriame užfiksuota, kaip G. Berdimuhamedovas apžiūrinėja naujo rajono sostinėje Ašchabade planus. Nebuvo paaiškinta, kodėl prezidentas nutarė nutraukti atostogas, kad apžvelgtų naujų autobusų stotelių brėžinius.
O tada G. Berdimuhamedovas ir vėl pradingo iš šalies naujienų.


Kitas jo pasirodymas valstybinėje žiniasklaidoje buvo tik rugpjūčio 4 dieną. Tuomet valstybinė televizija pademonstravo virtinę vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip G. Berdimuhamedovas važiuoja dviračiu, sportuoja, šaudo, žaidžia boulingą, jodinėja, rašo naują knygą, kuria naują dainą ir per dykumą važiuoja padidinto pravažumo automobiliu iki Pragaro vartų – nuolat liepsnojančio kraterio, atsiradusio čia aštuntojo dešimtmečio pradžioje, kai kasinėjimų metu aptiktus gamtinių dujų klodus nuspręsta uždegti, tačiau dauba liepsnoja iki šiol.

G. Berdimuhamedovas valstybinėje televizijoje taip pat pasirodė rugpjūčio 5 dieną – tuomet jis, pasitelkdamas vaizdo skambutį, bendravo su pareigūnais.

Gurbangulis Berdimuchamedovas

Rugpjūčio 3-ąją Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas paskelbė pranešimą apie artėjantį savo vizitą į Turkmėnistaną, kurio metu dalyvaus Avazoje – Turkmėnistano kurorte prie Kaspijos jūros – vyksiančiame Kaspijos ekonomikos forume. Premjeras pridūrė, kad ten planuoja susitikti su G. Berdimuhamedovu.

Tai galėtų būti įrodymas, patvirtinantis, jog G. Berdimuhamedovas gyvas ir jam viskas gerai.

Tačiau tebėra daugybė priežasčių, verčiančių galvoti, kad jam nutiko kažkas negero.

G. Berdimuhamedovo pasirodymai valstybinėje televizijoje liepos 24 ir rugpjūčio 4–5 dienomis nebuvo iki galo įtikinantys.

Kaip jau minėta, liepos 24-osios pranešime nebuvo jokio paaiškinimo, kodėl G. Berdimuhamedovas nusprendė vienai dienai nutraukti savo atostogas, kad užsiimtų kasdieniu nedidelės svarbos Ašchabado miesto atnaujinimo planų klausimu.


„Laisvosios Europos radijo“ Turkmėnistano skyrius, šalyje vadinamas „Azatlyk“, atkreipė dėmesį, kad G. Berdimuhamedovas vilkėjo lygiai tą patį kostiumą ir ryšėjo tą patį kaklaraištį, kaip ir tada, kai gegužės 10-ąją pasirodė valstybinės televizijos transliacijoje. Ši aplinkybė yra keista, nes jis, pasirodydamas televizijoje, niekuomet nevilki to paties kostiumo ir apskritai tų pačių drabužių du kartus.

G. Berdimuhamedovas liepos 24-ąją pasirodžiusiame įraše nekalbėjo – o juk galėjo pasakyti, kad jis, tarkime, ką tik šnekėjosi su Uzbekijos prezidentu, kaip buvo pranešta.

Turkmėnistano prezidentas taip pat nekalbėjo ir rugpjūčio 4-osios transliacijoje, pasirodžiusioje „Turkmen TV“ – panašu, kad vaizdo įrašai yra jo įprastinių keistų maivymųsi rinkinys. Tokio pobūdžio vaizdai buvo nuolat rodomi vakarinėse naujienų laidose – atrodo, jog paprasčiausiai buvo likę daugybė iki šiol dar nepanaudotų kadrų.

Pastaruosiuose pasirodymuose prezidento plaukai yra žili, tačiau taip jis atrodė jau maždaug metus, kai nustojo plaukus dažyti juodai.

Vladimiras Putinas, Gurbangulis Berdimuchamedovas

Panašu, kad pasirodžiusių pranešimų antraštėmis siekiama nutildyti gandus apie prastą G. Berdimuhamedovo sveikatą ar dar blogesnius dalykus.

Paskutiniai pranešimai apie G. Berdimuhamedovą Rusijoje įkurtame vyriausybės remiamame tinklalapyje turkmenistan.ru pasirodė liepos 25-ąją: vienas jų buvo apie tai, kad G. Berdimuhamedovas sveikina Borisą Johnsoną tapus Didžiosios Britanijos premjeru, kitas – apie gimtadienio sveikinimą Š. Mirzijajevui.

Dar keisčiau atrodo tai, jog turkmenistan.ru rugpjūčio 1-ąją pranešė apie Malaizijos kompanijos „Petronas“ vadovo Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffino apsilankymą Avazoje ir susitikimą su Turkmėnistano užsienio reikalų ministru Rašidu Meredovu ir dujų bei naftos sektoriaus vadovu Jašigeldijumi Kakajevu.

G. Berdimuhamedovo pavardė pranešime net nepaminima.

Kalbas apie G. Berdimuhamedovo mirtį paneigė Turkmėnistano ambasados Maskvoje ir Biškeke.

Tačiau iš kur jos galėjo žinoti, kaip yra iš tiesų? Abi ambasados, atmesdamos pranešimus apie prastas naujienas Turkmėnistane, sureagavo greitai, beveik automatiškai, kaip jos paprastai ir daro.
Turkmėnistano užsienio reikalų ministerija nepaskelbė jokių pareiškimų, paneigiančių gandus apie tai, kad G. Berdimuhamedovas serga ar yra miręs. Be to, apskritai neaišku, kas tiksliai valdo šalį, kol G. Berdimuhamedovas atostogauja, nors lankytojus priima, panašu, užsienio reikalų ministras R. Meredovas.

Netgi pačios G. Berdimuhamedovo atostogos šiemet yra neįprastos.

Kaip pastebėjo tinklalapis „Hronika Turkmenistana“, vasarą jis paprastai atostogauja tik dvi savaites. Šiemet prezidento atostogos trunka nuo liepos 15 iki rugpjūčio 15 dienos.

G. Berdimuhamedovas anksčiau dažnai drauge su savimi atostogauti pasiimdavo vieną ar daugiau savo ministrų. Kai kurie ministrai liepos pabaigoje Avazoje užsiiminėjo įvairia sportine veikla, tačiau G. Berdimuhamedovo tarp jų niekuomet nebuvo matyti. Tai yra labai neįprasta, nes jį paprastai galima išvysti televizijos ekrane aiškinantį savo ministrams, kaip tinkamai sportuoti.

Turkmėnistanas visuomet buvo išskirtinė (kitų vertinimu – tiesiog keista) vieta, tačiau per pastarąsias keletą savaičių neapleidžia jausmas, kad dalykai nesiklosto gerai. Įtvirtintos elgesio schemos laužomos be jokio įtikinamo paaiškinimo, kodėl taip daroma.

Nors didžiausias dėmesys artimiausiu metu turėtų būti skiriamas Kaspijos ekonomikos forumui, prasidėsiančiam Avazoje rugpjūčio 11 dieną, dabar visi sutelks dėmesį į tai, ar renginyje pasirodys G. Berdimuhamedovas, o jei taip nutiks, bus akylai stebima, ar nebus kokių nors ženklų, išduodančių patirtą ligą arba sužalojimą.

Turkmėnijos prezidentas G. Berdimuchamedovas – ekscentriškas buvęs odontologas, kurio pomėgiai prasideda sportiniais automobiliais ir baigiasi grynakraujais veisliniais žirgais.

Prezidentas, jodamas ant žirgo, apžiūrinėja naujas statybas, moko generolus šaudyti ir mėtyti peilius, groti gitara ir pianinu, dalyvauti žirgų lenktynėse ir išbandyti automobilių šonaslydį - tai tik keletas iš ekscentriškojo prezidento pasirodymų.

Turkmėnijos prezidentas turi didžiulius įgaliojimus. Jis kartu yra vyriausybės vadovas bei kariuomenės vadas. Prezidentas kontroliuoja žiniasklaidą ir civilinę visuomenę. Buvusi sovietinė respublika, turinti daug naftos ir gamtinių dujų atsargų, yra viena labiausiai izoliuotų pasaulyje.