Turkija niekada nepripažino ir nepripažins neteisėto Krymo prijungimo (prie Rusijos)", – pareiškė prezidentas per bendrą spaudos konferenciją su Turkijoje viešinčiu Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu.

„Turkija palaiko Ukrainos teritorinį vientisumą“, – pridūrė R. T. Erdoganas.

„Mūsų prioritetas ir toliau bus mūsų tautiečių buvimas jų istorinėje tėvynėje Kryme, jų identiteto ir kultūros išsaugojimas, jų pagrindinių teisių ir laisvių garantavimas“, – pabrėžė Turkijos lyderis, turėdamas galvoje pusiasalyje gyvenančią tiurkų tautą – Krymo totorius.

Recepas Tayyipas Erdoganas, Volodymyras Zelenskis

Maskva aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą 2014 metais, po to, kai Kijeve buvo nuverstas prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis trečiadienį atvyko pirmojo oficialaus vizito į Turkiją.

V. Zelenskis vizitą pradėjo nuo tradicinės gėlių padėjimo ceremonijos šalia pirmojo Turkijos prezidento Mustafos Kemalio Atatiurko mauzoliejaus, praneša „Ukrinform“.

Vėliau Ukrainos prezidentas susitiko su ukrainiečių ir Krymo totorių bendruomenių atstovais ir atidarė naują Krymo totorių centrą Stambule. Po iškilmingos ceremonijos V. Zelenskis susitiko su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu.

Vizitą V. Zelenskis tęs ketvirtadienį. Ukrainos prezidentas lankysis bendrovėje „Bayraktar Makina“, tiekiančioje Ukrainai taktinius bepiločius skraidymo aparatus „Bayraktar TB2“.

V. Zelenskis vizitą užbaigs susitikimu su Konstantinopolio ekumeniniu patriarchu Baltramiejumi.

DELFI primena, kad R. T. Erdoganas liepos 26 d. sakė, kad jo šalis rusiškas raketinės gynybos sistemas S-400 planuoja pradėti naudoti 2020 metų balandį.

„Ateinantį pavasarį, Dievui leidus, 2020-ųjų balandį, galėsime pradėti naudoti šią sistemą“, – sakė prezidentas per savo Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) susitikimą Ankaroje.

Turkijai įsigijus rusiškų sistemų S-400, kurių pirmieji komponentai buvo pristatyti anksčiau šį mėnesį, Vašingtonas pašalino Turkiją iš savo naikintuvų F-35 programos.

JAV būgštauja, jog jei NATO narė Turkija integruos S-400 savo gynybos sistemoje, esama rizikos, kad slapti duomenys apie radarų neaptinkamus F-35 gali patekti į Rusijos rankas.

„Neduosite F-35? Labai gerai, atsiprašau, bet mes imsimės priemonių šiuo atžvilgiu ir kreipsimės į kitus“, – sakė R. T. Erdoganas.

„Jokie grasinimai ar sankcijos Turkijai, ypač grasinimai pašalinti iš F-35 projekto, nesutrukdys Turkijai užtikrinti savo saugumo prioritetų, – sakė prezidentas. – Tikiuosi, kad JAV dėl S-400 elgsis išmintingai.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (557)