Atrodo, kad institucijos ėmėsi veiksmų patraukti eksprezidentą baudžiamojon atsakomybėn dėl korupcijos, panaikinus jo teisinę neliečiamybę.

„Šį vakarą specialiosios pajėgos atakavo Atambajevo šalininkus... Jos pradėjo šaudyti, maždaug 10 žmonių sužeisti“, – naujienų agentūrai AFP sakė A. Atambajevo darbuotojų atstovė Guliza Čodubajeva.

Tuo metu Valstybinis nacionalinio saugumo komitetas (GKNB) sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad per operaciją specialiųjų pajėgų kariai kovinių ginklų nepanaudojo ir kad jie buvo ginkluoti tik guminėmis kulkomis.

Spaudos tarnyba nurodė, kad „šiuo metu sulaikymo operacija tęsiasi“.

Anksčiau vienas šaltinis jėgos struktūrose „Interfax“ sakė, kad A. Atambajevas buvo sulaikytas ir sraigtasparniu išgabentas iš savo namų teritorijos.

Tačiau A. Atambajevo advokatas Sergejus Slesariovas teigė, kad jo klientas yra saugioje vietoje, bet nenurodė konkrečios vietos.

Vienas šaltinis sakė „Interfax“, kad GKNB specialiosioms pajėgoms pradėjus eksprezidento rezidencijos šturmą, jas puolė įtūžę vietos gyventojai, todėl pareigūnai esą buvo priversti atsitraukti.

A. Atambajevo duktė Alija Šagijeva per „Instagram“ parašė, kad jos tėvas vis dar nesulaikytas ir tebėra savo rezidencijoje Koi Tašo kaime.

Šalies žiniasklaida nurodė, kad prie buvusio prezidento rezidencijos susirinkę žmonės stato barikadas, degina padangas ir ruošiasi atremti galimą antrą šturmo bangą.

Rezidencijos komplekse žurnalisto Mirbeko Aitikejevo nufilmuota ir tiesiogiai feisbuke skelbta medžiaga rodo, kad A. Atambajevas buvo, kaip įprasta, susitikęs su šalininkais, kai pasigirdo šūviai, o žmonės pradėjo šaukti ir puolė slėptis.

Filmuotoje medžiagoje matyti keli sužeisti, kraujuojantys žmonės ir pro vartus bėgantys ginkluoti, kaukėti žmonės su šalmais, vilkintys kariškais drabužiais.

„Nešaudykit į žmones!“ – šaukė kažkas.

Birželio 27 dieną Kirgizijos parlamentas 103 balsais nusprendė panaikinti buvusio šalies prezidento neliečiamybę, taip sudarydamas sąlygas patraukti jį baudžiamojon atsakomybėn.

Tai buvo padaryta Generalinei prokuratūrai apkaltinus A. Atambajevą korupcija.

Eksprezidentas įtariamas neteisėtu praturtėjimu, neteisėtu žemės pirkimu, neteisėtu nusikaltėlių autoriteto Azizo Batukajevo paleidimu 2013 metais ir korupcija už Kinijos paskolą modernizuojant Biškeko šiluminę elektrinę.

A. Atambajevas visus kaltinimus vadina absurdiškais ir sakė, kad neketina dalyvauti tyrime ar eiti į apklausas prokuratūroje.

Pastarosiomis savaitėmis jis subūrė šalininkus savo valdoje Koi Tašo kaime Tian Šanio prieškalnėje netoli Biškeko ir sustiprino saugumo priemones.

Po parlamento sprendimo panaikinti jo teisinę neliečiamybę eksprezidentas sakė, kad „iki galo“ kovos su kaltinimais, ir pavadino dabartinio prezidento Sooronbajo Žejenbekovo administraciją „mafijos klanu“.