Taršos mokestis – ne visiems

DELFI 11 laidoje viešėjęs ministras pirmininkas prisipažino, kad jau kurį laiką viešojoje erdvėje vykstančios diskusijos, susijusios su taršių automobilių mokesčiu, jam kelia nuostabą.

Kaip aiškino, vis skaičiuojami išmetimo kiekiai, gramai, ginčijamasi, kam jį reikės mokėti. Anot premjero, jis šiandien galintis pasakyti tik tai, dėl ko ministrų kabinetas yra tvirtai apsisprendęs.

„Mes padarysime žingsnius ir sprendimus, kad nuo 2020 metų sausio 1 dienos nebeapsimokėtų į Lietuvą įvežti taršių automobilių“, – laidoje sakė jis ir pabrėžė, kad mokestį tektų mokėti ne visiems.

„Noriu dar pakartoti. Tie automobiliai, kurie šalyje jau yra eksploatuojami, jiems jokių papildomų mokesčių daryti neplanuojama. Kas nori eksploatuoti taršų automobilį ir Lietuvą matyti kaip senų automobilių stotelę, taip, reikės susimokėti ar registracijos mokestį, ar rinkliavą, dar galutinio sprendimo nėra, bet jis bus įgyvendintas kartu su visu paketu kalbant apie biudžetą“, – sakė S.Skvernelis.

Tai reikštų, kad mokestį mokėtų kitais metais pirksiantys taršų automobilį gyventojai.

Kalbant apie patį taršos mokestį, anot jo, šiandien vyksta diskusijos.

„Pirmas bandymas Aplinkos ministerijos pareigūnų atnešti kelis variantus, modelius, na, jis patyrė fiasko. Dėl to jiems yra siūlymas toliau tobulinti ir ieškoti tų sprendimo būdų.

Mes privalome Lietuvoje mažinti CO2 emisiją ir jei apsimetame, kad galime to dar porą metų nematyti, ateities kartoms mums visiems reikės ir mokestį, ir sankcijas mokėti“, – teigė jis.

S. Skvernelis ramino, kad taršių automobilių modelis nepaveiks tų žmonių, kuriems šiandien mokestį mokėti būtų didelė našta.

Paklaustas, ar galima kliautis iki šiol girdėta informacija, kur buvo kalbama apie 20 Eur taršos mokestį, premjeras aiškino, kad tai buvo tik svarstymai.

„Vyriausybei tai nebuvo pristatyta, tai buvo neformaliame pasitarime pristatyti variantai, kurių nė vienas nesulaukė pritarimo.

Dėl to Aplinkos ministerijai yra pavedimas kartu su Finansų ministerija rasti ir ieškoti būdu, kurie ateityje gali būti įgyvendinti. Šiandien neturime jokio spendimo“, – pabrėžė S. Skvernelis.

Dėl NT mokesčio plano neturi

Kalbant apie NT mokestį, anot premjero, naujų svarstymų dar nėra.

„Mes pernai siūlėme alternatyvų ir ne už pirmą būstą, bet papildomą apmokestinti, bet Seime pritarimo nesulaukėme, tai naujų siūlymų kol kas neturime“, – sakė jis ir pridėjo, kad Seimo atmestas projektas apmokestinti antrą, trečią ir kitus būstus turėtų būti tobulinamas ir vėl teikiamas.

Paklaustas, ką galvoja apie visuotinį mokestį jis aiškino, kad jis paliestų daug žmonių.

„Tai jautrus klausimas ir mes negalime švaistytis pažadais, kad bus visuotinis ar antro ar trečio būsto“, – teigė jis.

Prasitarus, kad valdžia žmones gąsdina mokesčiais, neturėdami tikslaus plano, premjeras gynėsi tikrai negąsdinantis.

„Tai diskusijos, kurios prasidėjo, jos visad prasideda po eilinės Europos Komisijos išvados, kad reikia įvesti mokesčius“, – sakė jis.

Paklaustas, ar keturi likę mėnesiai iki Naujųjų gali turėti staigmenų, susijusių tiek su taršos, tiek su NT mokesčiais, ministras pirmininkas ramino.

„Realu kalbėti apie naujai įvežtų taršių automobilių registracijos mokestį, kalbant apie NT – optimistas nebūčiau ir baimintis nereikėtų“, – sakė jis.

Planuoja didinti vaiko pinigus

Laidoje S. Skvernelis prasitarė ir apie planuojamus didinti vaiko pinigus.

„Faktas, kad jie didės ir didės dviem segmentais.

Didės universali išmoka, priklausomai nuo šeimos gaunamų pajamų ir didės ta dalis, kuri bus vertinama šeimos pajamos kiekvieno šeimos nario, tai bus ar du valstybės remiami dydžiai, ar pusantro, mes dar žiūrėsime kartu su valstybės biudžetu, bet norėtųsi, kad ta 100 Eur suma būtų pasiekta“, – aiškino jis.