Prezidentas Gitanas Nausėda per spaudos konferenciją patvirtino, kad visi dekretai yra parašyti, ir įvardijo atnaujintos Vyriausybės sudėtį.

Didelių staigmenų nenuskambėjo, kaip ir buvo tikėtasi vidaus reikalų ministre tapo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguota Rita Tamašunienė, susisiekimo ministru – taip pat šios partijos deleguotas Jaroslavas Narkevičius. Žemės ūkio ministru tapo socialdarbiečių deleguotas Andrius Palionis.

Kiti ministrai nesikeičia.

Į Europos komisarus deleguojamas Virginijus Sinkevičius irgi kol kas lieka ekonomikos ir inovacijų ministru.

Pasak prezidento, šios Vyriausybės tikslas yra užtikrinti skaidrią ir tęstinę veiklą, kadangi iki kitų Seimo rinkimų lieka ne tiek daug laiko.

„Norėtųsi, kad tie darbai, kurie buvo pradėti būtų įgyvendinti iki galo, kad tie pažadai, kurie buvo teikti visų – tiek savivaldos, tiek Europos Parlamento, tiek prezidento rinkimų metu, irgi būtų įgyvendinti, ir, kad valstybėje būtų ne tik stabilumas, bet ir noras atlikti reformas iki galo – ypač tas, kurios yra įpusėjusios“, – sakė G. Nausėda.

Prezidentas paaiškino, kodėl buvo pasirinktas būtent toks Vyriausybės atnaujinimo variantas.

„Mes kartu pasirinkome tą vadinamąjį ilgesnį Vyriausybės formavimo variantą, kuomet visos naujos kandidatūros yra pateikiamos kartu, ir tada Vyriausybė turi dar vieną papildomą progą iš karto pasitikrinti pasitikėjimą. Be to niekam nekils jokių abejonių, ar yra mėginama išvengti politinių procedūrų. Viskas atliekama skaidriai, aiškiai, pagal iš anksto nustatytus principus“, – sakė G. Nausėda.

G. Nausėda patikino, kad jo, kaip prezidento, noras buvo aktyviai dalyvauti Vyriausybės atnaujinimo procese.

„Tam tikrus tikslus, kuriuos sau kėliau prieš šitos Vyriausybės formavimą, aš įgyvendinau“, – sakė prezidentas.

Nausėda paaiškino, kodėl strigo ministrų paieškos procesas

Prezidentas neslėpė, kad formavimo metu ne dėl visko sutarta iš karto.

„Tai, kad prieš kažkurį laiką premjeras du kartus lankėsi prezidentūroje, ir abu kartus nepateikė Vyriausybės sudėties, to priežastis tikrai nebuvo premjero užmaršumas. (…) Tiesiog kilo nesutarimų dėl tam tikrų ministrų kandidatūrų, ir mes pasilikome sau pauzę per tą laiką surasti tuos sprendimus, kurie yra reikalingi“, – sakė G. Nausėda.

Pasak prezidento, tuo tarpiniu laikotarpiu vyko jo susitikimai su tais ministrais, dėl kurių didesnių nesutarimų nebuvo.

„Dėl tos priežasties mes išlaukėme iki paskutinės dienos. Bet tikrai nėra taip, kad paskutinę dieną atnešamos kandidatūros, kurios iki tol buvo nederintos. Visos jos buvo derintos. Tiesiog reikėjo laiko suderinti kandidatūras, dėl kurių pradiniame etape sutarimo nebuvo“, – sakė G. Nausėda.

Mano, kad Ministrų Kabinetui ir toliau tinka „profesionalų Vyriausybės“ apibūdinimas

Premjeras papildė prezidentą, kad jis turėjo konstitucinį terminą per 15 dienų pateikti kandidatūras.

„Prezidentas yra nesaistomas terminais. Susitikimai gali būti ir vėliau, ir anksčiau. Tą visą laikotarpį vyko intensyvus darbas. (…) Jis buvo labai rezultatyvus. Ir ateityje tikiuosi, kad taip ir bus – ramybė ir tvarka, kuri turėtų mus lydėti“, – sakė S. Skvernelis.

Premjero įsitikinimu, anksčiau Ministrų Kabinetui taikytas terminas „profesionalų Vyriausybė“ tinka ir toliau.

„Žmonės, kurie šiandien yra pateikti į ministrų pozicijas, atitinka pagrindinius reikalavimus – yra profesionalūs, ir atitinka aukščiausios skaidrumo ir nepriekaištingos reputacijos standartus“, – sakė S. Skvernelis.

Galėjo būti ir dar viena moteris

Paklaustas apie moterų kandidatūras Vyriausybėje, prezidentas teigė, kad jų galėjo būti ir daugiau, tačiau viena iš svarstytų kandidačių dėl asmeninių priežasčių spontaniškai buvo priversta atsitraukti.

„Šiek tiek apmaudu dėl to. Nesakysiu kokia tai pavardė. Galimas dalykas, kad žmogus dar užims tas pareigas kažkada ateityje“, – sakė G. Nausėda.

Prezidentas pasidžiaugė, kad dabar Ministrų Kabinete bus viena moteris, ir negailėjo gražių žodžių R. Tamašunienei.

„Džiugu, kad pagaliau Vyriausybės sudėtyje yra moteris, kuri turi pakankamą politinį įdirbį, yra savo frakcijos seniūnė, ir manau, kad turi pakankamai patirties imtis galbūt jai ir kiek naujos veiklos. Tačiau politikas visada turi pasirengęs imtis tam tikrų veiklos barų, kurie anksčiau galbūt jam nebuvo tokie gerai pažįstami“, – sakė G. Nausėda.

Jis teigė didžiausią dėmesį skyręs, kad „pretendentai būtų lojalūs Lietuvos valstybei, turėtų tam tikrą politinę patirtį, ir gebėtų užtikrinti lankstumą, prisitaikyti prie reikalavimų, kuriuos kelia konkretaus ministro pozicija“.

Premjeras S. Skvernelis akcentavo, kad XVII Vyriausybėje buvo trys moterys ministrės.

„Palyginkite kitas Vyriausybes ir paskaičiuokite , kiek jų buvo ankstesnėse. Dėl įvairių priežasčių buvo tarpas, kai jų nebuvo, dabar vėl yra, ir aš tuo džiaugiuosi“, – sakė S. Skvernelis.

Nausėda: Masiulis neturėjo palaikymo Seime

Prezidentas G. Nausėda teigė, kad iki šiol susisiekimo ministro pareigas ėjęs Rokas Masiulis turėtų būti pakeistas, nes neturėjo palaikymo Seime.

„R. Masiulis pasiekė šiame poste nemažai, tą pripažįsta ir naujasis kandidatas į ministrus, bet reikia nemažai nuveikti ir ateityje. Kodėl R. Masiulis negalėtų tęsti savo veiklos, atsakymas toks – jo iniciatyvoms bent jau pastaruoju metu nebuvo pakankamo palaikymo Seime. Ministras turi turėti ir visišką ministro pirmininko pasitikėjimą, ir atramą Seime, manau, kad pačiam R. Masiuliui buvo sudėtinga dirbti, nepaisant to, kad visos jo asmeninės savybės yra imponuojančios ir skaidrumo standartai man, kaip prezidentui, yra artimi“, – sakė G. Nausėda.

Seime susiformavo nauja valdančioji dauguma

Vyriausybė iš naujo formuojama prisiekus naujajam šalies vadovui, ir keturioms partijoms pasirašius koalicinę sutartį.

Pagal šią koalicinę sutartį Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, Tvarka ir teisingumas ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija pasiskirstė ministrų portfelius.

Daugiau nei vieno ministro pasikeitimas reikš, kad Ministrų Kabinete jau pasikeitė daugiau nei pusė ministrų, dėl to Seimas turės pritarti Vyriausybės programai.

Neeilinė Seimo sesija sušaukta rugpjūčio 20 dieną. Per vieną dieną parlamentarai visų formalumų atlikti negalės, nes normaliomis sąlygomis Vyriausybės programos tvirtinimo procedūrai negali būti taikoma skuba.