Pastarąsias kelias savaites tūkstančiai maskviečių dalyvavo protestuose prieš tarnybų atsisakymą įregistruoti dešimtis populiarių opozicijos kandidatų miesto tarybos rinkimams, vyksiantiems rugsėjį.

Miesto pareigūnai savo ruožtu pradėjo susidorojimo kampaniją: buvo pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl „masinių neramumų“ ir per du pastaruosius nesankcionuotus mitingus sulaikyta beveik 2 400 žmonių.

Maskvos prokuratūra antradienį paskelbė, kad kreipėsi į sostinės teismą su prašymu atimti tėvystės teises iš poros, atsivedusios savo vienų metų sūnų į liepos 27-ąją vykusią demonstraciją.

„Per mitingą tėvai perdavė savo mažametį vaiką, kuris dėl savo amžiaus buvo bejėgis, trečiajam asmeniui, taip sukeldami grėsmę berniuko sveikatai ir gyvybei“, – tvirtina prokuratūra.

„Panaudodami vaiką šie tėvai piktnaudžiavo savo tėvystės teisėmis“, – priduriama Rusijos sostinės prokuratūros pranešime.

Prokurorai taip pat pranešė, kad tiria ir kitus atvejus, kai tėvai atsivedė savo kūdikius ir nepilnamečius vaikus į opozicijos demonstracijas, surengtas be miesto valdžios leidimo.

Pirmadienį Tiriamasis komitetas pranešė, kad paskelbė vieno opozicijos aktyvisto, dalyvavusio liepos 27-osios protesto akcijoje, paiešką.

Cituodamas tai, ką pavadino „atvirais šaltiniais“, Tiriamasis komitetas pareiškė, kad tas aktyvistas, Sergejus Fominas, paspruko nuo teisėsaugos pareigūnų kirtęs policijos kordoną laikydamas rankose svetimą kūdikį.

Jam ir kitiems asmenims, jei bus pripažinta jų kaltė, gresia iki aštuonerių metų kalėjime už dalyvavimą „masiniuose neramumuose“.

Tuo metu prieš susitikdamas su tyrėjais minėto vaiko tėvas Dmitrijus Prokazovas žurnalistams vėlų antradienį pareiškė, kad S. Fominas yra jo „geriausias draugas nuo vaikystės... mano vyriausiojo sūnaus krikšto tėvas ir mano žmonos pusbrolis“.

D. Prokazovas pridūrė, kad perdavė S. Fominui sūnų, kai jie visi ruošėsi išeiti iš mitingo.

Poros advokatas Maksimas Pačkovas kiek vėliau naujienų agentūrai TASS sakė, kad Tiriamasis komitetas neturi, ką tirti, nes šeimą su S. Fominu sieja artimi ryšiai.

Tačiau teisininkas pridūrė, kad tyrimas iki šiol nenutrauktas ir „vyksta tyrimai siekiant išsiaiškinti tikslias bylos aplinkybes“.

Opozicija kaltina valdžią pradėjus „politinio teroro“ kampaniją, kuria siekiama užgniaužti naują protestų bangą.

Maskvos vaiko teisių kontrolierius Jevgenijus Bunimovičius pareiškė, kad naudotis vaikais protestuotojų „šantažavimui“ yra nepriimtina praktika.

„Mano nuomone, tokie dalykai negali būti pagrindas iš kieno nors atimti tėvystės teises“, – sakė J. Bunimovičius per radiją „Echo Moskvy“.

„Tai visiškai nepriimtina. Buvo peržengta riba“, – pridūrė vaiko teisių kontrolierius.

Žmogaus teisių tarybos prie Rusijos prezidentūros pirmininkas Michailas Fedotovas savo ruožtu sakė, kad toks žingsnis sukurtų pavojingą precedentą.