Žiežmarių miestelio gyventojai kilo į kovą dėl to, kad jų kaimynystėje neįsikurtų neįgalieji vaikai, kuriems Strėvininkų socialinės globos namai ketina pastatyti atskirą namą. Tuo metu Biržuose dalis gyventojų pasipriešino, kad šalia jų statomi globos namai aštuoniems be tėvų globos likusiems mažamečiams.

„Jei galima socialinę atskirtį pavaizduoti tiesiogiai – tai štai, Žiežmarių ir Biržų įvykiai ją taip ir iliustruoja. Problemos neneigiame, tačiau stumiame ją nuo savęs, kai ji priartėja prie mūsų šiek tiek arčiau, nei norime prisileisti. Tačiau dėl to ji nedingsta“, – „Facebook“ tinkle teigė prezidentas.

„Nei be tėvų globos likę vaikai, nei žmonės su negalia neturi būti atstumti, atskirti ir stigmatizuojami. Pagarba jų orumo išsaugojimui – tai mūsų pačių orumo ir brandumo įrodymas. Turime rasti tinkamus būdus, kaip pažeidžiamiausius visuomenės narius įtraukti į bendruomenę, pastebėti jų unikalius sugebėjimus, priimti kaip lygiaverčius, nes jie tokie ir yra. Tai padaryti kartais trukdo visai ne lėšų trūkumas, o artimiausio kaimyno nepagrįsta baimė, – tvirtino prezidentas. – Baimė ir tamsa atsiranda ten, kur žmonėms trūksta žinių ir gerųjų pavyzdžių. Todėl atskirties mažinimas turi eiti koja kojon su visuomenės švietimu.“

G. Nausėda tvirtino, kad atjautos negana, esą būtina imtis veiksmų ir dėkojo tiems, kurie netyli.

„Atjautos negana – privalome jausti atsakomybę už pažeidžiamuosius ir nuoširdžiai rūpintis jų gerove. Išsigąsti sunkumų neturėtų būti mūsų kelias. Nei bendruomenių, nei atsakingų valdžios atstovų.

Ginkime tuos, kurie yra labiausiai nuskriausti ir kuriems reikia didžiausio mūsų visų dėmesio. Ačiū tiems, kurie šįkart netylėjo ir garsiai prabilo už mūsų visų tyliąją Lietuvą“, – socialiniame tinkle teigė G. Nausėda.