Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Ūminių apsinuodijimų skyriaus vedėja Gabija Laubner teigė, jog bet koks vairavimas apsvaigus yra nesuderinamas, nesvarbu, kokia yra apsvaigimo priežastis.

Vaistai gali veikti kaip alkoholis

Medikė pasakojo, jog vartojant tam tikrus vaistus, vairuoti ne tik nerekomenduojama, tačiau tai netgi draudžiama. Ji minėjo slopinančius vaistus – raminamuosius ar migdomuosius, kurie veikia centrinę nervų sistemą, o tai turi didelę įtaką vairuotojo elgesiui.

„Tokius vaistus vartojantis žmogus darosi mieguistas, sulėtėja jo judesiai, orientacija, koordinacija, sprendimų priėmimas, o visa tai neigiamai atliepia vairuotojo budrumui“, – sakė G. Laubner.

Tiesa, medžiagų, kurios gali paveikti žmogaus psichiką, gali būti ir vaistuose nuo kosulio ar kituose medikamentuose, todėl G. Laubner pabrėžė, kad visada reikėtų perskaityti informacinį lapelį, mat ten visada būna nurodyta ar vaistų vartojimas neturės poveikio vairavimui.

„Vartodami tokius vaistus žmonės turi vengti veiklos, kuriai reikia didesnės koncentracijos, atidumo, susikaupimo ir budrumo. Net ir sekundės dalimi sulėtėjusi vairuotojo reakcija ar uždelstas sprendimo priėmimas gali turėti neigiamą įtaką eismo saugumui“, – sakė specialistė.

Techninė pagalba

Draudžiama, draudžiama, draudžiama!

Nors narkotinės ir psichotropinės medžiagos Lietuvoje yra draudžiamos, Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys atskleidė, kad per pirmą šių metų pusmetį nustatyti 175 asmenys vairavę būdami apsvaigę nuo narkotinių medžiagų bei dar 703 atvejai, kai nustatyti, nuo ko yra apsvaigęs vairuotojas, nebuvo galimybės, t. y. vairuotojai atsisakė tikrintis blaivumą.

G. Laubner teigė, jog tai, kaip narkotinės medžiagos paveikia vairuotoją, priklauso nuo to, kokios medžiagos vartojamos, tačiau visais atvejais tokio žmogaus vairavimas yra itin pavojingas.

Medikė aiškino, jog kai kurios medžiagos gali žmogų slopinti, mažinti jo koncentraciją ir lėtinti reakciją. Kitos medžiagos, anot specialistės, žmogų stimuliuoja, todėl nuo tokių narkotikų apsvaigęs vairuotojas gali įgauti daugiau drąsos, pradėti pernelyg didinti greitį ar netgi tapti agresyvus. Visa tai, be jokios abejonės, gali sukelti eismo įvykį, kurio metu gali nukentėti žmonės.

Vis tik specialistė aiškino, kad yra ir trečia rūšis narkotinių medžiagų – sukeliančios haliucinacijas. Medikė teigė, jog nuo tokių svaigalų žmogus kelyje gali pradėti matyti neegzistuojančius vaizdus, o tai gali paskatinti daug ir staigiai manevruoti, išvažiuoti į priešpriešinio eismo juostą bei sukelti avariją.