Kauno apygardos teismas liepos viduryje dar kartą pratęsė A. Paleckio suėmimą trims mėnesiams, jis laikomas nelaisvėje nuo 2018 metų spalio.

Šis politikas įtariamas šnipinėjimu byloje, kur neįvardijamas „tinklas asmenų“ įtariamas neteisėtai rinkęs informaciją Rusijai apie Sausio 13-osios bylą tyrusius pareigūnus ir teisėjus, kitus duomenis.

A. Paleckio advokatas Algis Petrulis BNS sakė, kad Kauno apygardos teismo ir prokuratūros argumentai, kuriais remiantis įtariamasis laikomas suimtas, yra nelogiški.

„Grindžiama, kad jis moka daug kalbų, yra poliglotas, todėl gali lengvai integruotis kitoje valstybėje, joje gyventi ir būti. Aš manau, kad tai yra nelogiška“, – teigė teisininkas.

Pasak jo, A. Paleckis neketina bėgti nuo teisėsaugos.

„Tuo labiau, kad tiek jis, tiek jo brolis yra vieši asmenys“, – kalbėjo advokatas.

Bylą tirianti prokurorė Vilma Vidugirienė BNS sakė, kad byloje yra pakankamai duomenų, jog A. Paleckis „gali bėgti ir slėptis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų ir teismo“.

„Kitomis kardomosiomis priemonėmis nebus užtikrinta galimybė, kad asmuo dalyvautų procese“, – teigė prokurorė ir detaliau motyvų nekomentavo.

Apeliacinis teismas sprendimą dėl A. Paleckio skundo skelbs 15 valandą.

Naujienų portalas delfi.lt yra rašęs, kad byloje įtarimai taip pat pateikti Vilniaus verslininkui Deimantui Bertauskui, tačiau jam skirta švelnesnė kardomoji priemonė.

Anot portalo, įtariamieji galėjo kontaktuoti su kitoje šnipinėjimo byloje nuteistu Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnu Nikolajumi Filipčenka, jis galimai perduodavo savo tiesioginio viršininko nurodymus rinkti informaciją.

Prieš savaitę J. Paleckio artimieji ir advokatas pranešė apie suprastėjusią įtariamojo sveikatą.

A. Petrulis sakė, kad gydytojai išrašė politikui vitaminų, buvo atlikti tyrimai, tačiau jis vis dar sulįsęs.

„Jo ūgis yra 188 (centimetrai), o jis sveria 60 kilogramų. Tai yra nenormalu“, – teigė advokatas.

Apie vykstantį ikiteisminį tyrimą prokuratūra pranešė pernai gruodį ir iki šiol beveik neteikia informacijos apie bylą.

A. Petrulis teigė, kad A. Paleckis duoda parodymus ir mano, jog įtarimai jo atžvilgiu yra „visiškai neteisingi ir visiškai išmanyti“.

Vilniaus apygardos teismas nagrinėjo Sausio 13-osios bylą ir šiemet 67-iems Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos piliečiams skyrė bausmes nuo ketverių iki 14 metų.

Rusijos teisėsauga yra iškėlusi bylas Lietuvos teisėjams ir prokurorams, nagrinėjusiems Sausio 13-osios bylą.