Apartamentai savaitgaliui Nidoje – 1400 Eur

Jeigu būtumėte norėję praėjusį savaitgalį su šeima praleisti Lietuvos pajūryje, booking.com paieškos sistemoje rastumėte 77 apgyvendinimo variantus poilsiui Palangoje. Pigiausia 2 nakvynių viešnagė keturiems asmenims (2+2) su bendru vonios kambariu nakvynės namuose Palangoje kainuoja 76 Eur. Brangiausias dviejų naktų pasiūlymas - 670 Eur. Tiek kainuoja kukliai įrengti dviejų miegamųjų apartamentai palėpėje, netoli Basanavičiaus gatvės. Daugiausiai pasiūlymų nuo 160 iki 280 Eur. Dviese pigiausiai apsistoti galima už 53 Eur. Rinktis siūloma iš likusio 111 varianto.

Šventojoje pigiausias pasirinkimas - vieno miegamojo medinis namelis šiam savaitgaliui keturiems asmenims kainuoja 84 Eur.

Jeigu norėtumėte nuvykti į Nidą, apgyvendinimo teks ieškoti kitais būdais, nes booking.com šiam savaitgaliui rodo tik vieną laisvą apgyvendinimo galimybę: dvi naktys vieno miegamojo apartamentuose kainuoja 1400 Eur. Jei pasirinktumėte atvykti tik dviese, atsiranda dar du pasirinkimo variantai: dvi naktys už 600 Eur arba dvi naktys už 1200 Eur.

Dienos pietūs J. Basanavičiaus gatvėje esančioje kavinėje kainuoja 4,50 – 8 Eur. Šaltibarščiai nuo 2,50 Eur. Vieno cepelino kaina prasideda nuo 2,50 Eur, kepta duona taip pat nuo 2,50 Eur, kiaulienos šašlykų porcija nuo 7 Eur. Kijevo kotletai nuo 6 Eur. Kebabai kainuoja nuo 2,50 iki 5 Eur. Burbuliniai vafliai su priedais - nuo 3 iki 6,50 Eur. Kilogramas rūkyto upėtakio kainuoja 10 Eur, vilkžuvė - po 5 Eur.
Sopotas, Lenkija

Nidoje dienos pietūs prasideda nuo 4,5 Eur. Picos - nuo 7 Eur. Kepsniai apie 10 Eur. Karšiai, skumbrės, jūros ešeriai, savorinai nuo 5-6 Eur. Rūkyto ungurio kilogramas kainuoja nuo 50 Eur.

Palangoje 30 minučių trukmės pasivažinėjimas elektriniu dviračiu kainuoja 10 eurų, tiek pat kainuoja valandą važinėtis elektriniu paspirtuku. Dviračio nuomos kaina nuo 3 Eur. už valandą.

Keliautojai renkasi Lenkiją ne tik dėl kainų

„Pirmiausiai Lenkijoje platesnis poilsio rūšių pasirinkimas – galima atostogauti ne tik prie jūros, ežero (Mozūrai), bet taip pat ir kalnuose (Tatrai, Karkonošai, Bieščadai). Čia kiekvienas gali atostogauti pagal savo poreikius. Lenkijoje labai platus pramogų pasirinkimas tiek vaikams, tiek suaugusiems – daug vandens, pramogų parkų, žaidimų kambarių, vaizdingų ir pažintinių vietų, muziejų ir pilių, kitų pramogų. Lietuvoje taip pat yra pakankamai daug pramoginių vietų, tačiau Lenkijoje pramogų infrastruktūra yra išvystyta geriau“, - sako daug metų į Lenkiją su šeima atostogauti vykstantis Mindaugas.

Pasak patyrusio keliautojo, Lenkijos kurortai yra gerai pritaikyti turistams, pradedant nuo gerai išplėtotos turistų apgyvendinimo infrastruktūros (kambariai, apartamentai, nameliai, viešbučiai ir kt.), tęsiant gerai išplėtota viešojo maitinimo sistema, gerai sutvarkytu susisiekimu su kurortinėmis vietovėmis, įrengta daug lankytinų vietų. Jo įsitikinimu, Lenkijoje bet kuriame kurorte bet koks turistas suras sau tinkančias pramogas - restoranus, koncertus, vandens ir pramogų parkus, diskotekas ir pan. Taip pat jo poreikius atitinkančias edukacines keliones - muziejus, pilis, nacionalinius parkus, gamtos draustinius, istorines, pažintines vietas. Čia ypač daug lankytinų vietų religingiems žmonėms - senovinės bažnyčios, Popiežiaus aplankytos vietos, šventos vietos ir pan.

„Palyginus su Lietuvos kurortais, Lenkijoje sąlyginai geras servisas, t. y. paslaugų teikėjai yra orientuoti į turisto poreikių patenkinimą už pakankamai žemas kainas. Lyginant Lietuvos ir Lenkijos pajūrius, Lenkijoje kur kas ilgesnis pajūrio ruožas, kas sudaro platesnes galimybes tiek infrastruktūros, tiek kainos, tiek lokacijos požiūriu pasirinkti vietą poilsiui pajūryje. Lenkijoje taip pat yra pasaulinės reikšmės pažintinės vietos (pvz., Osvencimas), Europinio mąsto pramoginės vietos (pvz., Energolandija)“, - sako Mindaugas.
Gdanskas

Šeimos atostogos nuo iki už 1000-1200 Eur

Kaip teigia keliautojas, imant pigiausią sektorių - Lenkijos ir Lietuvos pajūryje apgyvendinimo kainos yra panašios - nuo 8-9 iki 15-20 Eur už asmenį. Imant aukštesnį bei atsižvelgiant į plačią lokacijos ir apgyvendinimo pasiūlymų konkurenciją, Lenkijoje galima tikrai rasti prabangius apartamentus už sąlyginai nedidelę kainą. Viešbučių paslaugomis šeima nesinaudoja, tačiau, atsižvelgiant į viešbučių pasiūlą, mano, kad kainos yra konkurencingos.

Mindaugo šeima, kurią sudaro keturi asmenys (2+2) Lenkijos pajūryje ar kalnuose, imant 10 naktų poilsio trukmę, gali pailsėti už 1000-1200 Eur. Į šią sumą įeina nakvynės, maitinimas, kuras, t. y. kelionė pirmyn ir atgal, pramogos vaikams ir suaugusiems, tam tikrų pažintinių, pramoginių vietų aplankymas ir kt. Kainos panašios tiek pajūryje, tiek kalnuose, tiek ežerų krašte. „Kalnuose galima pailsėti ir šiek tiek pigiau, jeigu nėra didelių reikalavimų apgyvendinimui ir maitinimui. Iš esmės, jeigu 4 asmenų šeima nori taupiai pailsėti kalnuose, gali pailsėti už 700-750 Eur sumą (10 nakvynių)“, - atostogų kainas vardija Mindaugas.

Kalbėdamas apie maistą, Mindaugas sako, kad Lenkijoje 4 asmenų šeima gali papietauti už 13-30 Eur, priklauso nuo šeimos galimybių. Pvz., sriuba (didelė porcija) kainuoja 1,5-2,5 Eur, koldūnų porcija - 2,5-6 Eur, karštas mėsos patiekalas (didelė porcija) - 5-8 Eur, geras jautienos steikas kainuoja 12-35 Eur, alaus bokalas - 1,5-3 Eur, kavos puodelis - 0,80-2 Eur, vegetariškas patiekalas - 2-6 Eur. „Čia aš nurodžiau kurortines kainas, pajūryje jos šiek tiek didesnės, kalnuose galima pavalgyti už šiek tiek pigiau, tačiau visur porcijos yra pakankamai didelės. Kartais už 6 Eur gali pavalgyti du asmenys. Pramogų kainos yra taip pat sąlyginai nedidelės. Praktiškai visur galioja šeimos bilietai. Pvz., įėjimas į nacionalinį parką kainuoja apie 1,20 Eur, kitos pramogos kainuoja maždaug nuo 2,5 iki 12 Eur. Brangesnės pramogos gali kainuoti 35-40 Eur, tačiau tokių nėra daug. Pvz., 2-2,5 valandos pasibuvimo vandens parke 4 asmenų šeimai kainuoja apie 30-35 Eur“, - sako Mindaugas.

Jeigu vykti su nuosavu automobiliu, tai dauguma Lenkijos kurortų, išskyrus Mozūrus, pasiekiami maždaug 1000 km diapazonu. „Iki Mozūrų kurortų, pvz., vykstant iš Vilniaus, yra iki 300 km. Tad kelionės kainą sudaro kuro kaina. Kuras Lietuvoje šiuo metu yra kiek pigesnis. Todėl priklausomai nuo automobilio charakteristikų, kelionė į vieną pusę gali kainuoti iki 100 Eur, t. y. 25 Eur vienam šeimos nariui. Į kurortus taip pat galima nuvykti su traukiniu ar autobusu. Neteko šio transporto rinktis, tačiau kiek žinau, kainos irgi sąlyginai nedidelės. Lėktuvu į Lenkijos kurortą vykti neapsimoka, pernelyg arti, todėl kelionės kaštai žymiai padidėja“, - sako daug metų Lenkijoje atostogaujantis Mindaugas.

Jo nuomone, lietuviai labiausiai mėgsta Tatrų kalnus - Zakopanę, taip pat pajūrį Gdansko-Sopoto regione, taip pat Mozūrus (ežerų kraštą).

Lietuvos pajūryje nebeatostogauja, atradę Sopotą

Lenkiją pamėgusi ir Linos šeima. Su trimis savo vaikais ir vyru Lina trečius metus atostogų vyksta į Trimiestį – Gdanską, Sopotą ir Gdynę. Į Gdanską skrenda lėktuvu, nes taip ir pigiau, ir greičiau. Valandos laiko skrydis pirmyn atgal asmeniui kainuoja apie 25 Eur. Be to, automobilio ten jos šeimai nereikia. Atstumai tarp miestų lengvai ir pigiai pasiekiami vietiniu transportu. Taip pat šeima mėgsta važinėti dviračiais. „Būsto visada ieškome per „Airbnb“ arba Booking.com paieškos sistemas. Šiais metais gyvenome ten pat, kur ir pernai, rezervavome apgyvendinimą dar pavasario pradžioje – už jaukius apartamentus su virtuvėle mokėjome 45 Eur parai. Nors mėgstu gaminti, dažniausiai vakarieniaujame mieste, kainos čia žemesnės nei Lietuvoje. Turime savo pamėgtų vietų, maistas čia tikrai skanus, nebrangus, nemažos porcijos, geras aptarnavimas. Pačiame mieste vyksta daug renginių”, - sako neseniai iš Sopoto grįžusi Lina.

Šeima mėgsta apsilankyti vandens parke, kuriame visa diena pramogų suaugusiam kainuoja 80 zl (apie 18 Eur), vaikams pigiau. Galima rinktis, kiek laiko ir kaip pramogauti – valandą, tris ir pan. Bet dažniausiai šeima atostogas leidžia prie jūros, paplūdimyje, kuri jiems primena Latvijos Jūrmalą.

„Čia ramu, nedaug žmonių, platus paplūdimys, vaikams yra kur futbolą pažaisti, todėl, kai nebėgioja nei mums, nei kitiems poilsiautojams ant galvų, pailsime ir mes”, - juokiasi Lina.

iemet atostogų metu aplankė Malborko pilį, Štuthofą, Vilko guolį. Šeima taip pat mėgsta pasivaikščioti po Gdanską, kur visada vilioja nuostabus senamiestis, laivai, romantiška atmosfera, gražios kavinutės. Į Gdynės miestelį šeima užsuka rečiau, sako, Sopote jiems nieko netrūksta.

„Anksčiau vykdavome į Palangą, Nidą. Gal nuvyksime šiais metais rugsėjo mėnesį, kai ir kainos bus mažesnės, ir žmonių nebus tiek daug. Aišku, ne visada pinigai viską lemia, juk įdomu pamatyti ir kitas šalis, o jeigu jose ir pigiau – kodėl jų nepasirinkus atostogoms. Vis daugiau mūsų šeimos draugų vyksta į Sopotą ir jiems čia taip pat patinka. Reikia tik susiplanuoti atostogas iš anksto, kad būtų didesnis apgyvendinimo pasirinkimas, pigesni lėktuvo bilietai“, - pataria Lina, kitais metais su šeima planuojanti aplankyti Lietuvos Kuršių Neriją primenantį Krynica Morska kurortą.

Lenkijos šiaurė – mėgstama gastronomijos turistų

Dar vienas keliautojas Rimas sako, kad Lenkiją lietuviai pasirenka ne tik dėlto, kad ji yra netoli Lietuvos: „Turistų padaugėjo dėl pagerėjusių Lenkijos kelių. Aptarnavimas Lenkijoje taip pat yra aukštesnio lygio. Maisto kainos tiek parduotuvėse, tiek restoranuose yra mažesnės. Ir pamatyti yra tikrai daug ką. Beveik kiekviename miestelyje yra pilis. Jei važiuotumėte šiaurine dalimi, tai verta pamatyti Malborko, Gižycko, Elblongo miestus, taip pat Gdanską, Sopotą, Gdynę. Puikių vietų yra Baltijos pajūry - Krynica Morska, tas pats Sopotas, Leba, Helas, Kolobrzegas. Ten visada rasite puikios žuvies ir gero alaus. Vidury Lenkijos - Varšuva, Torunė, Lublinas, Poznanė, Vroclavas. Pietuose – Krokuva, Velička, Osvencimas, Zakopanė“.

Rimo teigimu, viešbučiai ir svečių namai Lenkijoje yra pigesni nei Lietuvoje. Kaina nuo 25 Eur už dvivietį kambarį. „Visai neseniai pietavome Varšuvos centre puikioje karčemoje. Pusė anties su keptomis bulvėmis ir bruknėmis kainavo 39 zl. (apie 9 Eur), litras alaus – 20 zl. (apie 4.5 Eur)”, - pasakoja Rimas.

Keliaujant jis sutinka nemažai lietuvių, ypatingai šiaurinėje dalyje, čia gastronominių turistų dauguma. Ypač Suvalkai, Augustavas, Seiniai.

„Šiaurinėje dalyje yra Vilko guolis (Hitlerio būstinė). Mikolaikos – poilsis prie ežerų. Augustavas - plaukimas baidarėmis ir baržomis kanalais, galima nuplaukti iki jūros. Šv. Lipka, kurioje yra šokantys vargonai. Gdanskas su puikiu senamiesčiu. Puikus poilsis prie jūros - Krynica Morska. Nuostabus Varšuvos senamiestis ir Karalių rūmai. Krokuvoje - Marijos katedra, Sukenicų aikštė, Kazimiero rajonas, pats senamiestis, Jogailos universitetas, Šindlerio muziejus. Tatrų kalnų apsupta Zakopanė, Veličkos druskos kasyklos ir dar daug kitų vietų, kurios yra vertas keliautojų dėmesio“, - vardija labiausiai patikusias vietas Lenkijoje Rimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (356)