Penktadienį nuosmukis buvo užfiksuotas beveik kiekviename Europos akcijų rinkos sektoriuje, – taip rinkos sureagavo į D. Trumpo planus taikyti naujus 10 proc. muitus 300 mlrd. JAV dolerių (270 mlrd. eurų) vertės importui iš Kinijos ir Kinijos perspėjimą imtis „būtinų atsakomųjų priemonių“.

„Tokia žinia tik sukels papildomą spaudimą ir nusmukdys verslo patikėjimą“, – sakė UBS pasaulio turto valdymo skyriaus vyriausiasis investicijų pareigūnas Markas Haefele‘ė. D Trumpas, atrodo, pasiruošęs „didinti statymus ir toliau“, įvesdamas dar didesnius tarifus, tuo atveju, jeigu derybos įstrigtų, sakė M. Haefele‘ė.

Atsižvelgdamos į praėjusią savaitę paviešintas prekybos ataskaitas, daugelis įmonių jau suprato patekusios į kryžminę ugnį. Žemiau pateikiame jų nuomones, išsakytas pastarąją savaitę.

Drabužiai

Vokietijos sporto aprangos gamintoja „Puma SE“ yra viena iš grupės įmonių, atstovaujančių įvairioms pramonių šakoms, kurios perkėlė gamybą iš Kinijos į kitus Azijos centrus tam, kad išvengtų prekybos karo. Prekės ženklo savininkė iškėlė dalį gamybos į Vietnamą, Bangladešą ir Kambodžą, ir dabar tiekia prekių maždaug 7 proc. daugiau nei įprastai. Taip, Azijos gamybos pajėgumai už Kinijos ribų turi paklausą, bet „visos gamybos iš Kinijos neįmanoma perkelti“, sakė bendrovės generalinis direktorius Bjornas Guldenas.

Elektronika

Tuo metu, kai „Puma“ ir jos konkurentės stengiasi išvengti tarifų, elektronikos bendrovės jau patyrė nuostolių ir todėl nedelsdamos imasi priemonių. Britų kabelių gamintoja „Volex Plc.“ perkelia dalį gamybos į Vietnamą ir Indoneziją, o grupė „NCAB Group AB“ praneša sudariusi partnerystės sutartį su Taivano gamintoja dėl prekių tiekimo į JAV rinką. Švedijos mikroschemų gamintoja dėl 20 proc. antrąjį ketvirtį sumažėjusių pardavimų apkaltino klientus, laukiančius, kol tarifai bus grąžinti nuo 25 proc., įvestų gegužę, iki 10 procentų.

Matavimo instrumentų bendrovė „Spectris Plc.“ teigia dirbanti, vadovaudamasi „prielaida, jog dabartiniai numatyti tarifai galios artimiausioje ateityje“; kartu bendrovė prognozuoja, kad prekybos karas pakoreguos įmonės veiklos pelną 4 mln. svarų (4,8 mln. JAV dolerių) iki 8 mln. svarų sterlingų.

Tuo tarpu „Renishaw Plc.“, britų inžinerijos grupė, kuri, kaip jau seniai spėjama, yra „Apple Inc.“ tiekėja, pranešė, kad įtampa tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos yra viena iš priežasčių, dėl kurios pajamos per metus smuko 6,1 procento. Bendrovės prognozėmis, rinkos sąlygos išliks sudėtingos iki pat 2020-ųjų.

Pramonės sektorius

Importuojamam cirkoniui numatyti tarifai nėra plačiai taikomi, tačiau būtent dėl jų chemikalų gamintojos „Elementis Plc.“ asmens priežiūros padalinio pelnas smuko 20 procentų. Kinija 2018 metais buvo trečia didžiausia pasaulyje cirkonio, antiprespirantų ingrediento, gamintoja. „Elementis“ tikisi, kad jos nauja gamybos įmonė Indijoje, įsigyta 2018 m. gruodį, sumažins tarifų poveikį.

Sunkumų patirianti polimerų gamintoja „Low & Bonar Plc.“ teigia susidūrusi su „itin sunkiais iššūkiais“ pirmąjį pusmetį, nes prekybos konflikto saga nusmukdė paklausą tarp kinų vartotojų. Britų kasybos bendrovė „Anglesey Mining Plc.“ nerimauja kiek mažiau, aiškindama, kad netikrumą, kurį sukėlė „nerimas dėl prekybos karų bei tarifų“, nusveria daug geresnės nuotaikos pagrindinių metalų sektoriuje.

Finansai

Londono akcijų birža „London Stock Exchange Group Plc.“, neseniai patvirtinusi 27 mlrd. dolerių sandorį dėl „Refinitiv“ įsigijimo, perspėjo, kad įtampa prekybos sektoriuje ir toliau greičiausiai erzins ir destabilizuos rinkas, pridurdama, kad jeigu pasaulio ekonomika neatitiks vartotojų lūkesčių, silpnesnė prekybinė veikla gali nusmukdyti pajamas. Airių draudimo įmonė „FBD Holdings Plc.“ buvo nusiteikusi optimistiškiau, – anot jos, rizikingi aktyvai pirmąjį pusmetį užtikrino teigiamus rezultatus. Iš dalies tam įtakos turėjo geopolitinės situacijos stabilizavimas, ypač tarp JAV ir Kinijos.

Šią savaitę...

„Šią savaitę atidžiai stebėsime į Azijos rinką orientuotą „HSBC Holdings Plc.“, taip pat tokias automobilių pramonės milžines kaip „Continental AG“ ir „Porsche Automobil Holding SE“, atstovaujančias rinkai, kuri labiausiai nukentėjo nuo prekybos karo. Taip pat nenuleisime akių nuo „Adidas AG“, kuri drauge su savo konkurentėmis „Puma“ ir „Nike Inc.“ šių metų gegužę pareiškė D. Trumpui, jog jo įvesti tarifai – „katastrofiški“.“