„Tie principai nėra įstatymai – jie daugiau kaip gairės, nusakančios, apie ką ir koks yra šis renginys. Taigi vadovausimės jais, tačiau aklai nekopijuosime to, kas nėra mūsų kultūros dalis. Čia yra Lietuva ir čia bandysime tuos principus įgyvendinti savaip“, – pranešime spaudai sako vienas iš „Baltic Burn“ organizatorių Giedrius Kavaliauskas, pats „Burning Man“ festivalyje dalyvaujantis nuo 2007-ųjų.

Pasak Giedriaus, 10 principų festivalio įkūrėjų buvo sugalvoti tam, kad įprasmintų visą jo metu vykstančią veiklą, ją paaiškintų ir apibrėžtų. Nepaisant to, Giedriaus nuomone, labiausiai tokio renginio esmę supranti tik jame pabuvęs.

„Yra dalykų, kuriuos gali paaiškinti žodžiais, tačiau yra tokių, kurie tik ir lieka žodžiais, kol nėra išgyvenami ir patiriami“, – sako jis.

Bene ryškiausias ir svarbiausias principas yra kiekvieno dalyvio įsitraukimas į „Baltic Burn“ programą: ar tai būtų pagalba statant menines instaliacijas, ar dalyvavimas muzikinėje programoje, ar tiesiog dalyvių pasitikimas prie vartų. „Baltic Burn“ taip pat organizuoja savanoriai, skiriantys savo laiką ir jėgas šio renginio vertybių populiarinimui.

10 „Burning Man“ principų, kuriais vadovausis ir „Baltic Burn“:

– Dalyvavimas (Participation) – visi ir kiekvienas yra renginio dalis, jo kūrėjas, prisidedantis savo žiniomis, talentu, įgūdžiais prie programos kūrimo ir įgyvendinimo.

– Radikalus įtraukimas (Radical Inclusion). Kiekvienas yra priimamas toks, koks yra.

– Dovanojimas (Gifting) – dovanojimas nesitikint jokios grąžos. „Dažnai žmonės šį principą painioja su barteriu, tačiau tai nėra mainai. Taip pat dovanojimas nereiškia materialios dovanos – tai gali būti tiesiog tavo laikas, pastangos, šokiai, dainos – bet kas, ką tu pats nori duoti ir pasidalinti, nesitikėdamas nieko atgal“, – aiškina Giedrius.

– Dekomodifikacija (Decommodification) – tai reiškia, jog renginyje necirkuliuoja jokie pinigai, nėra reklamų ir rėmėjų.

– Radikalus savarankiškumas (Radical Self-reliance). Viskuo, ko tau prireiks festivalyje – nuo vandens ir maisto iki nakvynės vietos – turi pasirūpinti pats. „Svarbu suprasti, kad važiuoji į renginį, kur nebus maisto kioskelių, bet gali būti uodų, erkių ir lietaus“, – sako Giedrius, pridėdamas, kad šis principas itin aktualus vykstant į dykumą, tačiau svarbus ir vykstant į gamtą Lietuvoje.

– Radikali saviraiška (Radical Self-expression) – galimybė atrodyti taip, kaip nori ir tuo pačiu priimti kitus tokius, kokie jie yra.

– Bendros pastangos (Communal Effort). „Tai labai aiškiai pasimato dykumoje, kur yra karštis, vėjas ir oro sąlygos tokios, kad visi labai rūpinasi vieni kitais. Tikiu, kad Lietuvoje šis principas pasireikš kitaip, tačiau iš esmės tai yra jausmas, kad visi yra vienas už kitą atsakingi, rūpinasi vienas kitu, o renginys yra mūsų visų bendras reikalas“, – teigia pašnekovas

– Pilietinė atsakomybė (Civic Responsibility) – nepaisant visos egzistuojačios laisvės, susibūrimas vyksta nepažeidžiant įstatymų – tiek teisinių, tiek moralinių normų.

– Nepalikti pėdsako (Leaving No Trace) – negalima po savęs palikti nieko – nei šiukšlių, nei jokių kitų įrodymų, kad čia buvome. Renginys skiria itin didelį dėmesį aplinkosaugai ir į šį punktą žiūrima labai rimtai, tad žmonės turi išsivežti viską ką atisivežę ir palikti vietą kaip radę arba dar geriau :) .

– Betarpiškumas (Immediacy). „Burning Man“ žmonės labai lengvai ir greitai sueina į kontaktą, bendrauja atvirai, čia nėra jokių vaidmenų ar statusų ir niekas neklausia, koks tavo darbas ir ką veiki gyvenime, svarbu, koks esi čia ir dabar“, – atskleidžia Giedrius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)