Tai būtų trečias kartas per mėnesį, kai Iranas sulaiko užsienio laivus.

Pasak naujienų agentūros „Fars“, kaip manoma, palaikančios glaudžius ryšius su elitine Revoliucine gvardija, per trečiadienį įvykdytą operaciją buvo suimti septyni įgulos nariai.

Gvardiečių „jūrų pajėgos areštavo užsienio laivą, plukdžiusį 700 tūkst. l kontrabandinio kuro aplink Farsio salą“, sakoma IRNA pranešime, cituojant Revoliucinės gvardijos pareiškimą.

Pranešime priduriama, kad Gvardijos laivai Persijos įlankoje dalyvavo patruliavimo misijoje, kurios tikslas yra valdyti eismą ir pažaboti neteisėtą prekybą, tačiau nenurodomi užimto laivo pavadinimas ir kilmė.

„Laivas buvo palydėtas į Bušehrą, o juo gabenamas kontrabandinis kuras buvo perduotas“ su teisminėmis institucijomis bendradarbiaujančioms tarnyboms, pažymėjo naujienų agentūra.

„Fars“, cituodama brigados generolą Ramezaną Zirahi, vadovaujantį sulaikymo operaciją įvykdžiusioms pajėgoms, pranešė, jog laivo įgula ketino pristatyti kurą Persijos įlankos arabų valstybėms.

Liepos 18 dieną Revoliucinė gvardija paskelbė sulaikiusi su Panamos vėliava plaukiojusį tanklaivį „MT Riah“, tariamai gabenusį kontrabandinį kurą.

Diena vėliau Gvardija pranešė Hormūzo sąsiauryje užėmusi su Jungtinės Karalystės vėliava plaukiojusį tanklaivį „Stena Impero“, esą pažeidusį „tarptautines jūrų laivybos taisykles“.

„Stena Impero“ buvo užimtas dvi savaitės po to, kai britų tarnybos prie JK priklausančio Gibraltaro krantų areštavo iraniečių tanklaivį „Grace 1“, teigdamos, kad įgula pažeidė ES sankcijas Sirijai. Iranas tuomet pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų.