„Šis kalinys jau išvežtas į ligoninę, o mūsų sveikata niekam nerūpi – prašome mums atlikti tyrimus, tačiau pareigūnai nereaguoja“, – nuteistųjų žodžius perdavė jų artimieji.

Jie DELFI pateikė grupės kalinių pasirašytą laišką, kuriame teigiama, kad dar gegužės 29 d. į drausmės grupės kamerą buvo patalpintas nuteistasis, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, esą serga atviros formos tuberkulioze.

„Apie tai gydytojai žinojo dar liepos 15 d., kai atliko nuteistojo radiologinį krūtinės ląstos tyrimą, tačiau vis tiek jį sugrąžino į tą pačią kamerą ir su kitais kaliniais laikė savaitę – tik tada gydytojas pasakė, kad šis privalo susirinkti visus daiktus, nes po kelių valandų bus etapuotas į Laisvės atėmimo vietų ligoninę“, – rašė nuteistieji, prašę jų vardų ir pavardžių neminėti tik dėl to, kad nenori, jog apie šią istoriją sužinotų laisvėje gyvenantys jų artimieji.

„Mes nuo jų slepiame, jog kalėjome su sergančiu žmogumi – net į pasimatymus dabar neiname, nes bijome, kad esame užkrato nešiotojai“, – tvirtino jie.

Nuteistieji teigia, kad kreipėsi į pataisos namų administraciją, prašydami užkirsti kelią galimam tuberkuliozės plitimui įkalinimo įstaigoje, tačiau esą į prašymus nebuvo reaguota.

„O juk jau vienas nuteistasis iš drausmės būrio perkeltas į paprastą būrį, kuriame gyvena daugybė nuteistųjų, su kuriais jis gali kontaktuoti“, – teigė kaliniai.

Jie tikina, kad pataisos namų vadovybės prašė atlikti „QuantiFERON-TB Gold (QFT)“ tyrimą, kuris parodo organizmo imuninį atsaką į tuberkuliozės sukėlėjus. Šis tyrimas privačiose klinikose kainuoja apie 50 eurų.

„Mes prašėme atlikti tuberkuliozės tyrimą, net sutikome sumokėti savo pinigus, jeigu pataisos namai nesutiktų padengti tyrimo išlaidų, tačiau į mūsų prašymus nereaguojama – greičiausiai tikisi, kad visiems bus tik latentinė tuberkuliozės forma, kurios atveju mes nieko nejausime, tačiau po kelių metų ji gali atsinaujinti, – rašė nuteistieji. – Bet jau tada mes negalėtume įrodyti, kad tuberkulioze susirgome būtent kalėdami drausmės būryje su kitu nuteistuoju. Iš to, kas dabar vyksta, mes manome, kad stengiamasi šią istoriją tyliai „nudusinti“ – niekas nenori pripažinti klaidų. Ir, greičiausiai, fakto, kad mus galėjo susirgdinti – negrįžtamai sugadinti sveikatą. Juk su nuteistuoju, sergančiu atvira tuberkuliozės forma, mes tose pačiose patalpose buvome beveik du mėnesius 24 val. per parą, tuberkuliozės bakterija plinta oru, jame išsilaiko kelias valandas.“

Nuteistieji teigia, kad nesulaukę pagalbos parašė laišką į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), tačiau iš jos gautas atsakymas tik dar labiau nustebino.

„Suprantame Jūsų susirūpinimą, tačiau sąlytį su tuberkulioze sergančiais asmenimis turėję žmonės nėra skiepijami profilaktiškai, kaip yra atliekama praktika plintant tymams, – nurodė SAM atstovai. – Tačiau šie žmonės turi būti stebimi, nes tik turintys šį virusą organizme ir silpno imuniteto žmonės gali susirgti, tad sutrikus jų sveikatos būklei jie turi būti nukreipti į gydymo įstaigą.“

Kaliniai piktinasi, kad pataisos namuose iki šiol nėra atliekama jų, kaip galimai tuberkuliozės virusu užsikrėtusių asmenų stebėsena.

„Mes net medikų negalime prisišaukti“, – nuteistieji pažymėjo, kad buvo susisiekę ir su Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos darbuotojais, kurie sutiko atlikti kraujo tyrimus, tačiau tik tuomet, kai įkalinimo įstaigos administracija duos sutikimą.

Tuo metu Marijampolės pataisos namų direktorius Regimantas Kavaliauskas DELFI patikino, kad tokį sutikimą duos, jeigu tik nuteistieji pageidauja, tačiau pažymėjo, jog įkalinimo įstaiga neturi duomenų, kad nuteistasis, kuris iš drausmės būrio buvo išvežtas į Laisvės atėmimo vietų ligoninę Pravieniškėse, iš tiesų serga atvira plaučių tuberkulioze.

„Mes net negalime komentuoti informacijos apie nuteistųjų sveikatą, nes tai draudžia įstatymai, tačiau jeigu nuteistieji pageidauja kraujo tyrimo, leisime jį atlikti“, – pažymėjo direktorius.

Jo teigimu, situacija nėra tokia grėsminga, kaip ją bando pateikti nuteistieji.

„Pataisos namų administracija jokios informacijos, kad konkrečioje, administracijai žinomoje kameroje laikytam nuteistajam būtų nustatyta atvira tuberkuliozės forma, neturi, o jeigu būtų tokia situacija, įstaiga imtųsi nuteistųjų sveikatos patikros priemonių“, – atsakyme apie situaciją Marijampolės pataisos namuose DELFI perdavė Kalėjimų departamentas.

Regimantas Kavaliauskas
Departamento atstovai pažymėjo, kad vykdant tuberkuliozės prevenciją laisvės atėmimo vietose suimtiesiems, naujai patekusiems į tardymo izoliatorius, o vėliau suėmimo ir laisvės atėmimo bausmės atlikimo metu, kartą per metus yra atliekami profilaktiniai radiologiniai tyrimai.

„Teisės aktai, reglamentuojantys laisvės atėmimo vietose esančių asmenų profilaktinį ištyrimą dėl tuberkuliozės, nenumato „QuantiFeron“ tyrimo, yra atliekamas radiologinis krūtinės ląstos tyrimas, – nurodoma atsakyme. – Pataisos namuose nuteistiesiems, kurie mano, kad kontaktavo su sergančiuoju atvira tuberkuliozės forma, būtų sudarytos galimybės už jų lėšas atlikti minimą tyrimą. Net ir atlikus „QuantiFERON-TB Gold“ testą ir esant teigiamam (kaip ir „Mantoux“ testui), yra daromos rentgeno nuotraukos, atliekamas skreplių pasėlio tyrimas ir tik tada sprendžiama dėl gydymo.“

Pasak departamento atstovų, 2018 m. visoje Lietuvoje esančiose laisvės atėmimo vietose buvo atlikti 9 266 profilaktiniai radiologiniai tyrimai galimai tuberkuliozei nustatyti.