JAV nuo rusėjo naujus 10 proc. muitus taikys 300 mlrd. dolerių (270 mlrd. eurų) vertės importui iš Kinijos, ketvirtadienį paskelbė D. Trumpas. Ligšioliniai 25 proc. muitų tarifai 250 mlrd. dolerių importui toliau išliks. Visas Kinijos importas į JAV, Vašingtono duomenimis, 2018-aisiais siekė 540 mlrd. dolerių.

Apie naujus muitus D. Trumpas paskelbė praėjus tik dienai po to, kai Šanchajuje baigėsi naujausias abiejų valstybių derybų ratas. Pokalbiuose pastebimos pažangos nebuvo pasiekta, tačiau abi pusės susitarė dėl naujų pokalbių rugsėjį Vašingtone.

„Mes džiaugiamės, kad galėsime tęsti pozityvų dialogą su Kinija dėl plačios prekybos sutarties“, - rašė D. Trumpas tviteryje. Toks susitariamas esą abiem šalims reikš geresnę ateitį.

D. Trumpas kritikavo, kad Kinija nevykdė savo pažado pirkti iš JAV daugiau žemės ūkio produktų. Be to, Pekinas nesustabdė nelegalaus narkotiko fentanilio eksporto į JAV. „To nebuvo padaryta – ir toliau miršta daug amerikiečių“, - tviteryje teigė D. Trumpas.

Baltieji rūmai pastarąsias derybas prieš tai dar vadino „konstruktyviomis“. Kinijos prekybos ministerija kalbėjo apie atvirus, efektyvius ir intensyvius pokalbius. Tai buvo pirmosios tiesioginės derybos po gegužę žlugusių pokalbių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)