Apie 200 tūkst. gyventojų turintis Pamplonos miestas, kaip ir visas Navaros regionas, krepšinio tradicijomis negarsėja.

Miesto sporto flagmanu drąsiai galima vadinti prieš šimtmetį įkurtą „Osasuna“ futbolo klubą, šiemet po pertraukos sugrįžusį į elitinę Ispanijos futbolo lygą, o profesionali krepšinio komanda Pamplonoje įsteigta tik 2007-aisiais, tačiau dabar ji žaidžia tik trečiame šalies divizione.

Apskritai, Ispanijos krepšinio rinktinė šiame mieste vieši tik trečią kartą istorijoje. Paskutinį sykį Pamplonoje ispanai žaidė prieš 23-ejus metus vasarą surengtame kontroliniame turnyre, kuriame dalyvavo ir... Lietuvos rinktinė.

1996-ųjų Atlantos olimpinėms žaidynėms tuomet besiruošusi Lietuvos ekipa į Pamploną atvyko su ryškiausia savo žvaigžde Arvydu Saboniu, tačiau po alinančio NBA sezono vidurio puolėjas ant parketo turnyro metu taip ir nepasirodė. Tarpusavyje tąsyk nesusidūrė ir Lietuva su Ispanija.

Kyla klausimas, kodėl 2019-ųjų pasaulio čempionatui ruoštis pradėjusi Ispanijos rinktinė pirmas savo kontrolines rungtynes su Lietuva žais „krepšinio užkampyje“, kuriame pati neviešėjo lygiai tiek pat laiko, kaip ir būsimieji jų varžovai?

Kaip teigė Ispanijos krepšinio federacijos prezidentas Jorge Garbajosa, šis žingsnis – noras populiarinti sporto šaką ja retai galinčiuose pasimėgauti šalies regionuose, o taip pat – naujos „Navarra“ arenos „krikštas krepšiniu“.

Navarra Arena

„Navarra“ arena – vienas iš naujausių, įvairiems renginiams pritaikytų multifunkcinių statinių ne tik Navaros regione, bet ir visoje Ispanijoje. Nors pradėta statyti dar 2009-aisiais, galutinai užbaigta ji buvo ir duris atvėrė kiek mažiau nei prieš metus – 2018-ųjų rugsėjį.

Iki šiol čia vyko tik parodos, taip pat tinklinio, automobilių ir unikalios sporto šakos – baskų pelotos varžybos.

Penktadienio rungtynės – tai apskritai pirmas rimtas krepšinio mačas šioje arenoje, naujas parketas ir krepšiai čia buvo sumontuoti tik prieš keletą savaičių.

Specialiai prieš rungtynes į „Navarra“ areną atvežtas ir modernus vaizdo kubas-švieslentė – tam, kad publika pajaustų „aukščiausio lygio krepšinio dvasią“.


Pirmieji parketą ir krepšius praėjusią savaitę išbandė vietos žurnalistai ir krepšininkai mėgėjai – arenos valdytojai surengė keletą jų tarpusavio susitikimų. Arenoje apsilankė ir Pamplonoje gimęs ispanų krepšininkas Alexas Urtasunas, per karjerą žaidęs daugybėje Ispanijos ir Europos arenų.

„Galiu pasakyti, kad lygis – pats aukščiausias. Tai – svajonė miestui, galbūt tai bus tam tikras smūgis, išjudinsiantis Pamplonos krepšinį. Arenoje drąsiai galima rengti Ispanijos taurės finalus, kitus didelius turnyrus, mane nuoširdžiai nustebino tiek vaizdas, tiek įrangos kokybė“, – su Pamplonos žiniasklaida mintimis dalijosi 34-erių gynėjas, kadaise vienoje komandoje žaidęs su Mindaugu Timinsku, rungtyniavęs ir su kitais Lietuvos krepšininkais.

Krepšinio šventę Pamlonos miestui dovanojusiai federacijai vietos gyventojai atsilygino žaibiškai. 10 tūkst. bilietų į rungtynes buvo išgraibstyti greičiau nei per parą, nors tuo metu dar net nebuvo aišku, kurios ispanų žvaigždės atvyks į „Navarra“ arena – Sergio Scariolo nebuvo paskelbęs kandidatų sąrašo.

Dėl šios priežasties net ir reklamos apie būsimą renginį Pamplonoje beveik nėra – kam žadinti bereikalingas viltis pavėlavusiems įsigyti bilietus.

Informacijos apie būsimą renginį galima rasti tik vietos laikraščių informacinėse žinutėse ir ant pačios arenos langų priklijuotuose plakatuose.

Prieš artėjančias rungtynes vietos žiniasklaida Pamplonoje labai vylėsi pagaliau išvysti žaidžiantį Sabonį – jei prieš 23-ejus metus Arydas taip ir neišbėgo ant tuometinės mažutės vietos arenos parketo, rugpjūčio 2-ąją „Navarra“ arenoje buvo laukiama Domanto.

Visgi tam išsipildyti nebuvo lemta. Kaip jau rašėme, tiek D. Sabonis, tiek dar keturi Lietuvos rinktinės kandidatai – Jonas Valančiūnas, Mantas Kalnietis, Paulius Jankūnas ir Renaldas Seibutis – į Pamploną neišskrido ir liko treniruotis Palangoje.

Kaip ir lietuviai, Ispanijos krepšininkai į Pamploną atvyksta ketvirtadienį po pietų – likus daugiau nei parai iki rungtynių. Tačiau, skirtingai nei Dainius Adomaitis, ispanus treniruojantis Sergio Scariolo į Pamploną atsiveža visus 16 rinktinės kandidatų.

Tarp jų ir 4 NBA žaidėjai – jau kurį laiką su kitais rinktinės kandidatais dirbantys Marcas Gasolis, Ricky Rubio, broliai Willy ir Juancho Hernangomezas.

Paklaustas, ar visi jie žais, S. Scariolo gūžtelėjo pečiais ir tvirtino apsispręsiantis rungtynių dieną, o pasiteirautas apie Lietuvos rinktinės sudėtį tvirtino kad šiuo metu jam svarbiau būtent jo paties komandos žaidimas.

„Faktas, kad be Sabonio ir Valančiūno ši komanda bus kur kas pavojingesnė žaisdama „perimetre“, lietuviai turi snaiperių ir patyrusių žaidėjų. Tačiau šiuo metu varžovų komplektacija mūsų nelabai domina, patys turime daug neatsakytų klausimų dėl savo komandos ir nepabaigtų darbų“, – prieš skrydį į Pamploną kalbėjo S. Scariolo.

Baigiantis treniruočių stovyklai Madride, rinktinę aplankė ir dėl operacijos šį kartą jai padėti negalintis Pau Gasolis, palinkėjęs komandai sėkmės tiek artimiausiose rungtynėse, tiek visame kelyje ruošiantis pasaulio čempionatui ir pačiose pirmenybėse Kinijoje.

Anot S. Scariolo, kol kas sutrumpinti savo 16 kandidatų sąrašo jis neplanuoja. Visi žaidėjai treniruočių stovykloje tikrai bus ir rugpjūčio 9-10 dienomis, kai ispanai dalyvaus kontroliniame turnyre Malagoje kartu su Dramblio Kaulo Kranto, Filipinų ir Kongo rinktinėmis.

Penktadienio vakaro rungtynės tarp Ispanijos ir Lietuvos rinktinių Pamplonoje prasidės 22.30 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)