Pasak Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininko Gintauto Palucko, Lietuvai dera įsiklausyti į būsimos Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen raginimus šalims narėms į eurokomisarus pateikti dvi kandidatūras – vyro ir moters.

„Akivaizdu, kad valdantieji susiduria su sunkumais ieškodami moters kandidatės. Beje, siūlyti moterį vakar paragino ir Prezidentūra. Vertindami tokią situaciją mes siūlome ieškoti plataus susitarimo tarp partijų, kad Lietuva galėtų pasiūlyti geriausią kandidatę. Be jau paminėtų pavardžių, mes raginame svarstyti Vilijos Blinkevičiūtės ir Rasos Budbergytės kandidatūras“, – teigė G. Paluckas.

LSDP pirmininkas pridūrė, kad Lietuvai nepasiūlius tinkamo kandidato šis gali būti atmestas, taigi nukentės šalies reputacija.

„Tai ne Vyriausybės vadovo Sauliaus Skvernelio klausimas, tai yra šalies reputacijos klausimas, nes komisarą siūlo Lietuva. Jei norime išvengti galimo kandidato atmetimo, turime pasiūlyti geriausią. Juolab, kad didžioji dauguma šalių narių kandidatus jau yra pasiūliusi“, – pabrėžė G. Paluckas.

V. Blinkevičiūtė keturiose vyriausybėse yra dirbusi socialinės apsaugos ir darbo ministre, nuo 2009 metų dirba Europos Parlamente (EP). Praėjusią EP kadenciją ji vadovavo Moterų teisių ir lyčių lygybės komitetui.

Seimo narė R. Budbergytė yra dirbusi teisingumo viceministre, valstybės kontroliere, finansų ministre. 2010-2016 m. buvo Lietuvos deleguota atstovė Europos Audito Rūmuose.

Kaip ELTA jau skelbė, Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) siūlo premjerui S. Skverneliui kadenciją baigusios prezidentės Dalios Grybauskaitės kandidatūrą į naujos sudėties Europos Komisiją. Tačiau, jei nutiktų taip, kad D. Grybauskaitė nesutiktų būti siūloma į šias pareigas, konservatoriai matytų ir kitų galimų stiprių kandidatų Europos komisaro pareigoms eiti.

Laiške Vyriausybės vadovui konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis nurodo, kad konservatoriai būtų taip pat pasirengę svarstyti paremti ir kitų politinių partijų politikus, turinčius reikšmingą europinę patirtį, kaip, pavyzdžiui, buvusi ministrė, Europos Parlamento narė V. Blinkevičiūtė, buvusi ministrė ir buvusi Europos Audito Rūmų narė R. Budbergytė.