„Kreipėmės į policiją su pareiškimu, kad atliktų tyrimą dėl paimtų daiktų ir išsiaiškintų, ar savivaldybės pareigūnai neviršijo įgaliojimų. Į savivaldybę kreipėmės su prašymu, kad kuo greičiau grąžintų daiktus ir taip pat atliktų tyrimą dėl to, ar administracijos pareigūnai neviršijo įgaliojimų“, – teigė E. Stanišauskas.

J. Meko fondui vadovaujantis E. Stanišauskas teigė, kad visa situacija įsisuko dėl to, kad esą galėjo būti supainiotas fondas su centru.

„Juk supainiojo Meko fondą, mus, su Meko centru ir atvažiavo kriminalo ieškoti, o to kriminalo nėra ir dabar turbūt nežino, kaip išsisukti iš tos situacijos“, – tvirtino fondo vadovas.

DELFI primena, kad vakar, po to, kai iš Zuokų namų savivaldybės atstovai išvežė krūvas dėžių su meno kūriniais bei kitais daiktais, buvo atleistas J. Meko meno centro vadovas Gintaras Sodeika. Ketvirtadienį savivaldybė patikslino, kad G. Sodeika buvo ne atleistas, jo ėjimas pareigose buvo sustabdytas mėnesiui, kol vyks tyrimas.

J. Meko centras – pavaldus savivaldybei, fondas – privati viešoji įstaiga.

Paimamus daiktus žiniasklaidoje pamatę menininkai atpažino ir savo daiktus, tad dėžėse, pažymėtose „Jono Meko fondui“ – ne tik jo paties daiktai. Savo daiktus atpažinęs Eugenijus Varkulevičius-Varkalis DELFI teigė, kad šie dingo prieš dešimtmetį. Alfridas Pajuodis DELFI tvirtino, kad tarp rastų daiktų gali būti ir dar 1990 metais siųstos siuntos, kurios taip pat dingo.

E. Stanišauskas teigė, kad su E. Varkulevičiumi-Varkuliu jau bendravo ir žino situaciją, neneigė ir A. Pajuodžio versijos.

Edgaras Stanišauskas

Meno fondo vadovas tvirtino, kad kai tik atgaus daiktus – atiduos juos savininkams. „Įsivaizduokite, ten sandėlys, kur viskas sukrauta, – teigė E. Stanišauskas. Paini istorija ta prasme, kad viskas buvo sukrauta, niekas nebuvo išpakuota, o jis atpažino, tai mes jam ir grąžinsime.“

E. Stanišauskas juokavo, kad vos tik atgaus meno fondui priklausančius daiktus – atidarys jų parodą. „Dabar ši kolekcija labai garsi, pavadinkime ją kolekcija, tai tie paimti daiktai. Galvojame kuo greičiau daryti paimtų daiktų parodą kažkur Vilniuje“, – tvirtino fondo vadovas.

Tiesa, A. Pajuodžio versija, kad tarp Zuokų namuose rastų daiktų gali būti ir 1990 metais iš JAV į Lietuvą siųsta siunta, meno fondo vadovą nustebino. „Nustebau, nes tikrai nežinau. Atversime viską su tais žmonėmis, kurie kelia klausimus, peržiūrėsime, identifikuosime ir grąžinsime tikriesiems savininkams, – tvirtino E. Stanišauskas. – Menininkai bendravo, viską kartu dėliojosi, o dabar, kadangi nebėra pagrindinio žmogaus, labai sunku kažką komentuoti, ką jie tarėsi ir ko nesitarė.“

Beje, fondo vadovas teigė, kad net pats A. Zuokas negalėjo žinoti, kas yra tose dėžėse. „Ne. Bendravau, tai jis žino, kad ten knygos, plakatai įvairūs. Ten nėra kažkokių meno kūrinių, yra tokie kaip sandėlyje, knygos įvairios, kur reikia kažkur padėti, bet gaila išmesti. Todėl ir buvo sandėliuojama, – teigė E. Stanišauskas ir pridūrė, kad buvo sandėliuojama ne namuose, nors A. Zuokienė žurnalistams aprodė kambarį, kuriame visi daiktai buvo sudėti. Jis šiuo metu nėra gyvenamas, tačiau yra Zuokų buvusiuose namuose. – Mane taip tikino patys savininkai.“

E. Stanišauskas tvirtino, kad daugiau daiktų fondas pas jokius privačius asmenis nesaugo. „Dabar žinosime, kad reikia kur nors geriau įmonėje, kuri tuo užsiima, saugoti“, – tvirtino fondo vadovas ir pridūrė, kad A. Zuoko tiesiog paprašė paslaugos.

Zuokų namuose rasti daiktai: