Vašingtonas nepatenkintas, kad Vokietija atsisakė prisidėti prie JAV rengiamos karinio jūrų laivyno saugumo misijos Persijos įlankoje.

JAV ambasadorius Vokietijoje Richardas Grenellis paragino Vokietiją atsižvelgti į savo įsipareigojimus. Laikraščiui „Augsburger Allgemeine“ jis sakė, kad „Amerika daug paaukojo, jog padėtų Vokietijai išlikti Vakarų dalimi“. Nurodęs, kad Vokietija yra ekonomiškai stipriausia valstybė Europoje, ambasadorius pridūrė: „Ši sėkmė verčia įsipareigoti visuotiniu mastu.“

Antradienį Vašingtonas oficialiai paprašė Vokietijos kartu su Didžiąja Britanija ir Prancūzija dalyvauti misijoje, skirtoje užtikrinti saugumą Hormūzo sąsiauryje.

Kaip pranešė Vokietijos žiniasklaida, trečiadienį, kelionės į Varšuvą metu, Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas pareiškė, kad „Vokietijos vyriausybė nedalyvaus jūrų misijoje, kurią parengė ir suplanavo JAV“. H. Maasas pridūrė, kad Vokietija „artimai bendradarbiauja su savo partnere Prancūzija“.

Užsienio reikalų ministras teigė, kad Vokietija nenori eskaluoti karinių veiksmų su Iranu, todėl atmetė Vašingtono prašymą, nes mano, jog JAV „didžiausio spaudimo“ strategija, taikoma Iranui, yra netinkama. Jis pridūrė, kad Berlynas nusprendė verčiau reikalus spręsti diplomatijos keliu.

JAV pateikė šį prašymą didėjant įtampai tarp JAV ir Irano, kuris užgrobė su Didžiosios Britanijos vėliava plaukusį tanklaivį ir yra kaltinamas užpuolęs kitus laivus Hormūzo sąsiauryje – svarbiausiame naftos prekybos kanale Persijos įlankoje.

Didžioji Britanija, šiuo metu Persijos įlankoje dislokavusi du karo laivus, paragino surengti europietišką jūrų misiją tanklaiviams apsaugoti ir pakvietė JAV, Prancūziją bei kitas Europos šalis trečiadienį susitikti Bahreine ir aptarti operaciją. JAV jau kuris laikas padeda užtikrinti saugią prekybą sąsiauriu.